Csütörtökön kezdődik a IV. Szent István Kupa

Február 11-14. között immár negyedik alkalommal rendezik meg a Szent István Kupát. Európa egyik legnívósabb U16-os utánpótlás kosárlabdatornáján a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémián és az U16-os magyar válogatotton kívül olyan sztár együttesek kápráztatják el a nézőket, mint a Partizan Beograd, az FC Bayern München, a Cibona Zagreb vagy a Real Madrid.

A szekesfehervar.hu felvezetője a rangos nemzetközi torna előtt:

Az elmúlt években számos nagyhírű utánpótlás és felnőtt kosárlabda rendezvénynek adott otthont Székesfehérvár. A Királyok Városában rendezték meg az U20-as fiú B-csoportos, kosárlabda Európa-bajnokságot, az Olimpiai Reménységek Tornáját, a korosztályos EYBL-tornát, valamint a világklasszisokkal teletűzdelt spanyol Real Madrid felnőtt alakulata is tiszteletét tette Székesfehérváron. Február 11-14. között immár negyedik alkalommal rendezik meg a 16 évesek számára kiírt Szent István Kupát. Az eseményen nyolc csapat: Real Madrid, Cibona Zagreb, Fenerbahce, Magyarország U16, FC Bayern München, Partizan Beograd, Stellazzura Rome, valamint a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia együttesei mérik össze tudásukat. Valamennyi találkozót az ARÉV Sportcsarnokban játszanak le, ahova ingyenes belépést biztosítanak a szervezők.

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere a város nevében mondott köszönetet Tonk Emilnek és csapatának, hogy negyedik alkalommal tudják közösen megszervezni ezt a fantasztikus tornát. „Természetesen köszönet illeti ezen kívül a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségét és az Alba Regia SC-t is, hogy az anyagi lehetőséget, valamint a helyszínt biztosítják ahhoz, hogy ezt a magas rangú eseményt negyedik éve, folyamatosan Székesfehérváron rendezhetjük meg. A visszatérő csapatok roppant erősek, rajtuk kívül a török és az olasz együttes is jócskán növeli a torna színvonalát. Köszönet jár azért is szervezőknek, hogy mindenkinek ingyenes belépési lehetőséget biztosítanak erre a nívós programra. Azt gondolom, jól bizonyítja az eseménynek a magas színvonalát, hogy a hat együttes minden évben visszatér városunkba. Várjuk a szurkolókat, reményeink szerint csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap is nagyon sokan látogatnak ki az ARÉV Sportcsarnokba.” – tette hozzá Mészáros Attila, aki sok sikert kívánt a magyar együtteseknek.
 
A IV. Szent István Kupa legfontosabb tudnivalóit Tonk Emil főszervező ismertette. „Köszönetünket fejezzük ki a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének, amely lehetővé tette, hogy negyedszer is megrendezhessük ezt a tornát, Székesfehérvárnak, ahol mindig szívesen látják ezt a rendezvényt, és minden támogatást megadnak számunkra, illetve a TLI-Alba Fehérvár csapatának, amely nagy rugalmasságával segíti a szervezést. Szombaton pont egy NB I-es fordulóval ütközött volna a kupa szervezése, az egyesület pedig kiváló partnernek bizonyult. Az érdeklődők a http://szik2016.sportopus.com/ honlapon találhatnak meg minden információt a csapatokról és a részletes menetrendről. A Szent István Kupákon mindig hat állandó és két új csapattal találkozhatnak a kosárlabda szerelmesei. A bevált módszert idén is folytatjuk, ugyanis ezzel még színesebbé és egyedibbé tudjuk tenni ezt a rangos tornát. Ez alkalommal a török Fenerbahce és az olasz Stellazzura Rome gárdái érkeznek Székesfehérvárra. A Fener elég erős csapat, ugyanis az U16-os török bajnokságban az első háromban találhatóak. A római együttessel kapcsolatban érdekesség, hogy náluk szerepel az erdélyi-magyar származású Bobroczky Róbert, aki 16 éves kora ellenére Európa legmagasabb játékosa, 229 centiméterrel. A torna a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia – Stellazzura Rome találkozóval kezdődik el csütörtökön 12.00 órakor.” – tette hozzá Tonk Emil, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a négynapos sportprogram egyik legérdekesebb meccse a szombaton 21.15 órakor kezdődő Magyarország U16 – Real Madrid összecsapás lesz. Hozzátette: pénteken 18.15 órakor zsákolóversenyt is tartanak, emellett online közvetítenek minden egyes mérkőzést.

Balássi Imre, az Alba Regia SC elnöke szerint nem lehet kérdés, hogy a város és az ország határain túlmutató utánpótlás sportrendezvényre az egyesület és a felnőtt csapat minden támogatást megadjon. „Mindenképpen alkalmazkodunk ehhez a magas színvonalú tornához, hiszen a Szent István Kupa találkozóin kívül szombaton a TLI-Alba Fehérvár U20-as, illetve felnőtt csapata is pályára lép. A klubnak az a stratégiája, hogy a saját gyerekeinknek egy pozitív példát nyújtsunk ezzel a tornával. Nem véletlen az sem, hogy a mostani sajtótájékoztatón is itt ül körünkben két olyan utánpótlás játékos, akik a klub egyik legnagyobb tehetségei. Célunk továbbra is az, hogy minél több játékost adhassunk a korosztályos csapatokba, illetve a felnőtt együttesünkbe. Az eddig eltelt hónapok azt bizonyítják, hogy jó úton járunk e téren. Olyan nemzetközi torna lesz Székesfehérváron, amely reményeink szerint nemcsak a játékosoknak, de a nézőknek is óriási élménnyel szolgál majd.” – mondta Balássi Imre.
 
Varga Róbert főrendező arra hívta fel a figyelmet, hogy minden csapatban olyan játékosok szerepelnek, akikkel komolyan számolhatunk hazájuk felnőtt bajnokságában, illetve az európai kupákban. Az elmúlt évekből kiemelte a Luka Doncic, és Dino Radoncic nevét, akik a Real Madridban is nagyon sokat játszanak mind a spanyol bajnokságban, mint az Euroligában. Rajtuk kívül Vanja Marinkovic-ra (Partizan Beograd) és Richard Freudenberg-re (Bayern München) hívta fel a figyelmet, akik szintén meghatározó tagjai csapatuknak. Mint mondta, ezek a játékosok szisztematikus kiválasztással kerültek a legjobbak közé. Beszédében kiemelte, hogy a város, a MKOSZ és az Alba Regia SC is nagyon segítőkésznek mutatkozott a szervezésben.

A hétfői sajtótájékoztatón a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia két oszlopos tagja, Takács Martin és Takács Milán egyaránt hangsúlyozták: nagyon nehéz mérkőzések várnak rájuk az elkövetkezendő négy napban. Mint mondták, egész évben szorgalmasan készültek erre az eseményre, így céljuk, hogy minél előkelőbb helyen végezhessenek.

 

Forrás - szekesfehervar.hu
Foto, Slide - Simon Erika, szekesfehervar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus