Elite Jove - 100% kosárlabda

Immár harmadik éve van szerencsém edzőként részt venni az EliteJove által szervezett nyári táborokban Solsonában, Katalónia tartományban, Spanyolországban. Tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek erről az egész Spanyolországban a legrégibb és legjobbnak tartott nyári táborról.

Hogy mitől ez a legjobb a több száz vagy ezer nyári tábor közül ?

Van egy fal a táborban, ami az eddig itt járt és később első osztályú játékossá vált 50-60 gyerekek képeivel lett kitapétázva. A teljesség igénye nélkül: Gasol testvérek, Sergio Lull, Alex Mumbru, Ricky Rubio, stb. Azt hiszem, a nevek is magukért beszélnek, de a legfontosabbat abban látom, hogy a tábor úgy szól a kosárlabdáról, hogy munka, munka és munka van az első helyen.

Egy turnusban csak serdülő vagy kadett vagy junior játékosok kapnak helyet és a táborba csak ajánlás útján lehet bekerülni. A helyek márciusra elfogynak. 72 játékos szerepel egy turnusban és rájuk 25!! – nem tévedés, huszonöt edző jut. Az edzők mindegyike ingyen jön ide egy hétig éjjel-nappal dolgozni és sorban állnak a lehetőségért. Többen vannak – ahogy én is –, akik külföldről, saját költségen repülnek oda, hogy dolgozhassanak.

Azt hiszem ezek már önmagukban is beszédes tények. De miért jönnek ingyen dolgozni az edzők és miért az EliteJove a legjobb és egyben a legolcsóbb tábor is Spanyolországban?

Az eredeti elképzelés 30 évvel ezelőtt onnan indult, hogy a tábor alapítói nem akartak ezzel pénzt keresni. Inkább meg akarták mutatni, hogy olyan egyedi és minőségi munkával tudnak eredményeket elérni, amivel a mai napig nem lehet találkozni az országban. Az EliteJove edzőinek névsora jelenleg 400 edzőt számlál, és köztük is vannak nagyon is ismert nevek, mint Xavi Pascual (FC Barcelona), Aito Garcia Reneses (Unicaja Malaga) vagy Carlos Frade (Bilbao Basket), csak hogy nálunk is járt edzőt is említsek. Az edzőknek az itt eltöltött 1-2-3 hét általában felér egy teljes éves képzéssel és a legtöbben az itt tanult és alkalmazott módszereket használják a szezonban is. Az edzők a tábor megkezdése előtt egy 35-40 oldalas tájékoztató és szakmai anyagot kapnak, amiből fel kell készülniük.

Az EliteJove jelszava: 100% Kosárlabda

… és ezt maximálisan komolyan is veszik. A solsonai csarnok 6 darab teljes értékű pályát tartalmaz. A 72 játékos így folyamatosan és egyszerre edzhet.

Az edzések reggel 7 órakor kezdődnek, ekkor egyéni dobás iskola van önkéntes alapon. Ezután reggeli és 9:15-től ismét dobás kisebb csoportokban, majd bemelegítés és 10:30-tól 13:00-ig forgó színpad rendszerben egyéni technikai és csapat alap taktikai blokkok követik egymást 15 perces bontásban. Még ebéd előtt tripladobó, büntetődobó versenyek és 1-2 bajnokság van. Ebéd után lehetőség nyílik pihenni, illetve használni az uszodát, strandot is… már ha valakinek marad rá ereje (elárulhatom, hogy az első nap után nem nagyon zsúfolt a medence…). A délutáni edzések 16:30-tól folynak egyéni képzéssel és csapat taktikai elemekkel szintén 150 percben. Ezután nyújtás és vacsora. Este 22 órától pedig az 5-5 elleni bajnokság 2x22 perc időtartamú, futóórás meccsei következnek. A játékosok minden nap éjfél körül kerülnek ágyba. Szóval a takarodóval nem szokott sok gond lenni…

Ez a menetrend 6 teljes napon keresztül. A legfontosabb lényeg azonban abban rejlik, ahogy a gyakorlatok és technikai elemek, taktikai feladatok egymásra épülnek. A technikai elemeket nagyon pontosan lebontva tanítjuk úgy, mint Kezek (labdavezetés, passz, finom kézmozdulatok, stb...), Lábak használata (megindulások, megállások, labda nélküli mozgások és labdaátvételek, stb...), valamint dobásformák posztonkénti bontásban.

Az oktatási módszereket is külön előírás szerint igyekszünk alkalmazni, és erre 6 féle módszer alkalmazása lehetséges az edzők számára: koordinatív (mozgást javító), interiorizáló (a jó mozgást elsajátító), kreatív (saját egyéni megoldásokat engedő), induktív (valamilyen hatással a megoldást kikényszerítő), konceptuális (a taktikai rendbe illeszkedő megoldásokat kereső) és taktikai kommunikációs (a csapattagok közötti összhangot fejlesztő). A taktikai feladatokban rendre az adott napon gyakorolt technikai elemek használata köszön vissza.

Az edzők számára a nap nem ér véget éjfélkor, ugyanis ekkor kezdődnek az edzői megbeszélések, amelyek általában 2 órásak. Ezeken beszéljük meg az adott nap problémáit, tapasztalatait és a következő napon várható témákat is. Itt azért már eléggé szabadon és kötetlen formában lehet eszmét cserélni a kosárlabda szakmai dolgairól vagy a tapasztalt gondokról, javasolt változtatásokról.

Ebben a táborban nincs jó edző és rossz edző, itt csak fejlődni és tanulni vágyó edzők vannak, akik egymásért és főként a játékosokért, a kosárlabda szeretetéből fakadóan a maximumot hozzák ki önmagukból. 

Azt hiszem végül is ez az igazi ok amiért az EliteJove 30 éve a legjobb nyári kosárlabda tábor Spanyolországban.

Gál László

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus