EYBL: A Vasas legyőzte a Sabonist és döntőbe jutott!

Az elődöntőben is komoly hátrányból fordított Saeed Armaghani együttese és bejutott a kontinens legnívósabb U17-es bajnokságának fináléjába!

European Youth Basketball League, U17-es fiúk, elődöntő, Klaipeda, Litvánia

BS Sabonis (litván, 1.) - MKB Euroleasing Vasas (magyar, 5.) 67 - 74 (20-14, 20-13, 11-28, 16-19)

A tegnap nem kis meglepetésre 18 pontos hátrányból az olasz bajnok Stella Azzura Romát elverő pasarétiek játszották a mai nap második elődöntőjét, miután a litván Aisciai elverte az orosz Himki Moszkvát (67-57) a másik ágon. 

A két faulttal kezdő Rudner Gábor vállalásai kezdetben nem jöttek be, viszont az ő maga által hozott 6-0-ás futás volt az első olyan szakasza a találkozónak, ahol meg tudta állítani az alapszakasz-győztes Sabonis lendületét a Vasas, ám 37-23-nál két perccel a félidő vége előtt félő volt, hogy túlzottan is elmegy az ellenfél. Viszont a 26 ponttal és 5 lepattanóval záró csapatkapitány, a korábban Békéscsabáról induló Rudner Gábor visszahozta 10-re a mieinket, igaz egy bekapott tripla miatt 40-27-re ment a litván gárda 20 perc után.

A tegnap kipontozódó Joel Nshimba uralta a palánk alatti területet ezen a napon is és szépen lassan belejött a pontszerzésbe is, végül megúszta a faultproblémákat és hatalmas dupla duplával (15 pont, 24 lepattanó) zárt, a mezőnyemberek pedig védekezésben feljebb kapcsoltak, így az Armaghani-legénység repesztett egy 24-4-es futást, amivel 44-46-nál már a magyar alakulatnál volt az előny. Sőt! Keul Tamás (7 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) és Somogyi Ádám (6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) meglovagolták a momentumot, ezzel pedig már 46-53-ra is mentek fiatal honfitársaink! A negyed zárása sem sikerült rosszul, Joel Nshimba zsákolása és két balti büntető után négy volt ide a záró etap előtt.

A hajrában aztán újra előszedte tegnapi formáját Völgyi Marcell (13 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) is, a kulcsembereink pedig megúszták a kipontozódást, faultok nélkül is hatékonyan védekezett a pasaréti gárda és Rudner Gábor talán élete legjobb támadásbeli produkciójával magabiztosan lehozta a végjátékot is és visszavágott a tavalyi elődöntőben elszenvedett vereségért a Sabonisnak, ezzel pedig a magyar férfi utánpótlás történetének egyik legnagyobb sikerét aratva a döntőbe jutott az European Youth Basketball League szuperfináléján, ahová négy(!) kulcsembere, az európai szinten is jegyzett Lewis Chester, Bordács Soma páros, valamint a korábbi korosztályos válogatott Ondima Olivér, Steier Bence duó nélkül volt kénytelen elutazni.

Holnap magyar idő szerint 11:30-tól a litván Aisciai ellen küzdhet meg az aranyéremért Saeed Armaghani együttese, melyet ERRE A LINKRE KATTINTVA élő statisztikával követhetünk majd!

A Sabonis legjobb dobói: Stankevicius 17/9, Tamasauskas 16/12, Mazys 12/6
A Vasas legjobb dobói: Rudner 26/12, Nshimba 15, Völgyi 13

Újfent szívből gratulálunk a Vasas Akadémiának a páratlan sikerhez!

Fotó: Mester Botond - kosarsuli.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus