EYBL: Nagyon kompetitív kosárlabda várható Kőbányán

Tápai Zsolt, a Zsíros Akadémia U14-es csapatának vezetőedzője mesélt arról, hogy a hétvégi kőbányai EYBL tornán mit vár a küzdelmektől

A január 22-24. között megrendezésre kerülő U14-es Közép-Európai Ifjúsági Liga alapszakasz tornájának programja IDE KATTINTVA tekinthető meg!

A csapatoddal már túl vagytok egy EYBL tornán. Mit vártál elsősorban a nemzetközi szerepléstől és mit tapasztaltál ehhez képest?

Elsősorban azért indultunk el ebben a sorozatban, hogy kicsit kilépjünk a megszokott ellenfelek sorozatából, és egészen más kosárlabda kultúrákkal is megismerkedjenek a gyerekek és persze mi is. Éves szinten amúgy is többször van erre lehetőségünk, de ebből sosem elég. Erős mezőnyre számítottam és nem kellett csalódnom. Minden ellenfelünk nagyon felkészült társasággal érkezett Pécsre, látszott az, hogy velük is rengeteget foglalkoznak.

Ezen a hétvégén hazai környezetben versenyezhettek. Milyen célokkal vágtok neki a kőbányai tornának?

Ilyenkor mindenki a legjobbját várja a csapatától, ezzel én is így vagyok. Szeretnénk négy nagyon jó mérkőzést játszani és kiélvezni minden percét. Egyik ellenfelünkre sem tudnám azt mondani, hogy biztos nyerünk vagy veszítünk, kiélezett, nagyon kemény mérkőzéseket várok. Természetesen az itt gyűjtött tapasztalatokat, esetleg újonnan tanultakat remélem, a fiúk felhasználják az országos bajnokságban. 

Hogyan élik meg a gyerekek a nemzetközi megmérettetést nálatok? Te magad milyen visszajelzéseket kaptál a srácoktól, illetve a szüleiktől?

Kétoldalúnak érzem a dolgot. Egyrészről persze nagyon várják, mert olyan csapatokkal mérkőzhetnek meg, akikkel még soha. Fél füllel ugyan, de hetek óta hallom, hogy „be vannak sózva”. De már tapasztalatból tudom, sokszor nehezen alkalmazkodunk egy keményebb, hajtósabb védekezéshez, amihez idő kell, míg átállnak és ők is sokkal határozottabbak lesznek. Ha ez megtörténik, akkor már rendben vagyunk. A szülők is izgatottan várják ezt a hosszúhétvégét, azért ez a kosárlabda ünnepe is lesz Kőbányán, ahol eredménytől függetlenül mindenki nagyon büszke lesz a saját gyermekére.

Látva a nemzetközi mezőnyt az U14-es korosztályban, milyen főbb területeken vesszük fel mi magyarok a versenyt a külföldiekkel, illetve miben látsz esetleg markáns különbséget?

Eddig szerzett tapasztalataim alapján szerintem technikailag teljesen rendben vagyunk. A minél jobb szerkezetű csapat kialakításáért ők is rengeteget dolgoznak, az, hogy a Belgrád átlagmagassága megközelíti a 190 centit, nem véletlen.

A nagy különbséget abban látom, amit minden nemzet hoz magával. A kicsit szerényebb kosárlabda tudással rendelkező srácok is szó nélkül és nagyon motiváltan teszik a dolgukat, és ők is nagyon keményen játszanak. Aki pedig érzi magán, hogy ügyes, esetleg tehetséges, az pedig azzal az ambícióval lép pályára, hogy kosárlabdázó szeretne lenni, ezeket igyekszünk mi is ellesni.

Én azt gondolom, hogy ezek tanulható dolgok, bár nem kérdés, hogy rengeteget kell dolgozni érte, ezért is vagyunk hálásak akadémiánk vezetőinek, hogy ilyen feltételeket biztosítanak számunkra, a hétvégén minden erőnkkel azon leszünk, hogy éljünk a bizalommal.

Köszönjük az interjút!
 

Fotó: Zsíros Akadémia Kőbánya

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus