Ezernél is többen látták a kőbányai EYBL torna meccseit!

A Zsíros Akadémia elnöke, Hajdu Péter értékelte a kőbányai U14-es EYBL tornán látottakat – szakmai, rendezési, illetve szubjektív szempontok alapján

A Longbow Sports Management interúja:

A hétvégén szakmailag minden szempontból beigazolódtak a várakozások, kompetitív, izgalmas mérkőzések jellemezték a kőbányai U14-es EYBL tornát. Önnek mi a véleménye a játékban látottakról?

A látottak alapján az mindenek előtt leszögezhető, hogy a sportág akkor fog igazán fejlődni hazánkban, ha ilyen és ehhez hasonló tornák minél gyakrabban kerülnek megrendezésre. Nemcsak azért, mert a gyerekek látják, hogy egy szerb, német, vagy akár román hasonló korú kosárlabdázó mennyivel előrébb tart, hanem azért is, mert átalakul az értékrendjük.

Elképesztő, ahogy a külhoni játékosok labdabiztosak mindkét kézzel, irányváltásaik során nem okoz nekik nehézséget a labda birtoklása, helyezkedésük mindig céltudatos, megjátszhatóak, agresszívek, előre látják a passzolási irányokat.

Külön figyeltem pl. azt, hogy a Zsíros Akadémia, a Rátgéber Akadémia és a Belgrád vagy a Kolozsvár játékosai mennyi idő alatt érnek oda egy csapdahelyzethez. Nos, a mieink esetében legalább kétszer leütötték a labdát, a pécsieknél legalább egyszer, a szerb és román játékosoknál nem volt lehetőség a labda leütésére, azonnal csapdahelyzetbe került a labdát vezető játékos.

A Zsíros Akadémia szereplésére hogyan tekint vissza?

Mi alapvetően tanulni jöttünk ebbe a rendszerbe. A TAO-nak köszönhetően lezajlott a tömegesítés és a feltételek biztosítása, mostantól elindulunk a minőségi képzés irányába. Ez azt jelenti, hogy ennek a korosztálynak már külön menedzselése lesz, itt már elsősorban a profi kosárlabdára szeretnénk felkészíteni őket. Vagyis vége a „gyerekkornak”, innentől szigorúan a munkára és a képzésre koncentrálunk és természetesen elvárjuk játékosainktól, hogy ők is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy jó kosárlabdázó váljon belőlük.

Persze azt is tudomásul vesszük, ha valaki nem vállalja az ezzel járó terheket, nekik is tudunk lehetőséget kínálni együttműködő egyesületeinknél. Aki azonban Zsíros Tibor nyomdokaiba akar lépni, annak vállalnia kell a keményebb munkát. A szereplésünk egyébként megfelelt a várakozásoknak, bár én titkon számítottam arra, hogy itthon is tudunk egy vagy két mérkőzést nyerni.

Személy szerint Szük Zsombor és Kolok Balázs teljesítménye tetszett a legjobban. Zsombor a csapat legjobbja lett, Balázs pedig igen jó mutatókat produkált a statisztikák alapján. De persze a többiek is akartak, küzdöttek, jó volt nézni a teljesítményüket.

A banketten úgy fogalmaztam, hogy a 2024-es budapesti olimpián reményeim szerint az itt szereplő játékosok közül minél többen találkoznak majd egymással országuk válogatottjában.

Ilyen volumenű nemzetközi utánpótlás torna még nem volt a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnokban. Hogyan vizsgázott a helyszín, illetve rendezés szempontból mennyire sikerült megvalósítani az eltervezetteket?

Az a szerencse, hogy akik a klubnál vannak, rendeztek már hasonló nagyságrendű versenyeket, s van egy jelentős tudás a tarsolyukban. Szándékosan nem mondok rutint, inkább tapasztalatot említek, s így amiért mások esetleg izgulnak, mi akkor nyugodtak vagyunk. Tudjuk, melyek azok a kitüntetett pontok, amikre nagyon kell figyelni.

Ezen kívül létrehoztunk egy Facebook-oldalt az eseménynek, s ezen minden információ megtalálható volt. A csapatok úgy jöttek ide, hogy tudták, a hotelban kapnak majd egy tasakot, amelyben megtalálják a nyakba akasztható résztvevői kártyákat, tartalmazza a műsorfüzetet, a programot, tudják, hogy melyik nap mikor és hol étkeznek, a helyszíneket hogyan kell megközelíteni.

A csarnok pedig önmagáért beszél, a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnok gyönyörű, a feltételek kiválóak, a nézőtér éppen megfelelő volt. Jól vizsgázott – az EYBL sorozat történetében először – az online stream közvetítés is, HD minőségben több mint ezren látták a találkozókat mind itthon, mind pedig külföldön. A csapatok egyébként elismerően nyilatkoztak a szervezésről, úgyhogy jó emlékekkel mentek el Kőbányáról.

Ön számára melyek voltak ennek a három napnak a legemlékezetesebb pillanatai?

Természetesen az, amikor Péter unokám a német csapat ellen a kosárba talált.

De emlékezetes volt a Debrecen-Kolozsvár találkozó is, ahol hatalmas küzdelemben a román csapat jelentős hátrányból hosszabbításra tudta vinni a találkozót és ott kiharcolta a győzelmet és ezzel az összetett második helyet. Elképesztő energiákat mozgósítottak, egy pillanatig sem adták fel a találkozót, szerb edzőjük pedig minden hangszeren játszott: hajtotta a játékosokat, veszekedett a játékvezetőkkel, eljátszotta, hogy levonulnak.

Emlékezetes volt Szük Zsombor játéka is, örülök, hogy van egy ilyen értékünk, aki ennyire szeret kosárlabdázni. Szerintem nem tévedek nagyot, ha azt állítom: hallunk még róla.

A szurkoló szülőknek pedig külön köszönöm, hogy ilyen nagy számban látogattak ki, jó volt nézni, ahogy rakták fel a transzparenseket és a darazsas pólókban bíztatták sportszerűen csapatunkat. Remélem, nekik is emlékezetes volt az EYBL Budapest-Kőbányai fordulója a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnokban.

Köszönjük az interjút!

Forrás: longbow.hu

Fotó: Zsíros Akadémia

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus