Fővárosi finálé a fiú U16-os döntőben!

Két fővárosi gárda, a Vasas és a MAFC játszik majd a kadet országos bajnokság döntőjében Pasaréten. Érdekesség, hogy mind a négy helyosztó a tegnapi, utolsó csoportmeccs visszavágója is lesz egyben. A keresztjáték során a legizgalmasabb a MAFC és a Körmend összecsapása volt

Az 5-8. helyért:
Bp. Honvéd-Kaposvár 40-46 (12-22, 16-11, 5-2, 7-11)

Kiegyenlített játékkal kezdődött a találkozó, majd az első negyed második felében Kocsis Zalán és Tóth Dávid remek megmozdulásai révén 10 pontos előnyt szerzett a Kaposvár. A Honvéd szépen, ügyesen járatta a labdát a zóna ellen, de néha még a jónál is jobb helyzeteket kerestek játékosai, s rosszul dobtak.

A második negyed elején 13 pontra nőtt a somogyi előny, ám ekkor a Kaposvár motorja, Tóth kisebb sérülést szenvedett. Amikor kivált a játékból, szinte kártyavárként omlott össze a kaposvári csapat. A Honvéd támadó lepattanók és betörések utáni kosarakkal egy 13-0-s futással egalizált. A félidő végére Tóth visszatérhetett, s vezérletével új erőre kapott a Kaposvár, amely a félidő végén egy 8-3-as futást bemutatva 5 pontos előnyt szerzett szünetre.

A harmadik negyedet mindkét csapat eladott labdákkal kezdte. Támadásban mindkét csapat sokat hibázott, az első pontra közel 5 percet kellett várni. A Kaposvár a Honvéd agresszív emberfogásával, a Honvéd pedig a somogyi zónával nem tudott mit kezdeni. A záró szakasz első 3 percében 8-ból 2 büntetőt dobtak be a kaposváriak. A Honvéd egy Steier triplával 1 pontra feljött, de  továbbra is csak erőlködött a zóna ellen. A végjátékban Hock bedobta a somogyiak második félidőbeli második akciókosarát, Nagy révén még reménykedhetett a fordításban a Honvéd. Miután azonban Hock majd remek labdát adott a nagy mezőnymunkát végző Radnainak, akinek ziccere bebiztosította a Kaposvár győzelmét. Ez a végül 17 pontja mellé 22 lepattanót is szerző Kocsis sikeres büntetőivel 6 pontos lett.

Fehér Iván: - A meccs előtt azt mondtam a fiúknak, hogy ha hatvan dobott pont alatt maradunk, nem tudunk nyerni. Rám cáfoltak. Két fáradt csapat mérkőzése nem a játék szépségéről, hanem a küzdelemről szólt, a két csapat "megölte" egymás játékát. Gratulálok csapatomnak és  Honvédnak is, amelynek sok sikert kívánok a hetedik helyért lejátszandó meccsen.

Zsoldos András: - Óriásit küzdöttek a srácok, és ezt nagyra értékelem, de sajnos nem találtunk be.

 

Bajai Bácska FKE - Szombathelyi Kosárlabda Akadémia 53-62 (15-22, 8-10, 14-15, 16-15)

Az első percek váltott vezetése után 5-te ellépett a vasi legénység a kissé túlpörgő bajaiakkal szemben. A negyed közepén a Szombathely kapkodott,s a Pálkerti vezette Baja 1-re feljött. A negyed végén Durázi kér sarok-triplájával 7-te elléptek a vasiak.

A második negyedet szó szerint pontatlanul kezdték a csapatok, több, mint 3 percig nem esett kosár. Pálkerti találata után Durázi rendre kihasználta a magassági fölényét, s 10 pont fölé nőtt Svajda Gábor csapatának előnye. A negyed hajrájában ismét Pálkerti vette a korosztályhoz képest széles vállaira a bajai csapatot, 7 pontra hozta fel övéit, de az utolsó szó Durázi révén a Szombathelyé volt.

Térfélcsere után 6-2-vel nyitott a Baja, s 5 pontra feljött. Szombathelyi időkérés után Durázi újabb hármasa megnyugtatta övéit, elsősorban Kozmát, akinek a negyed második felében mutatott remek megmozdulásai révén - labdaszerzés, kosár, triplák - 10 pontos előnnyel várhatta a záró szakaszt a Szombathely.

A záró szakasz elején ismét Pálkerti (23 pont, 21 lepattanó) villogott, de amikor igazán szorossá tehette volna  a meccset a Baja,  Kozma majd Durázi (39/12 pont) is beemelt egy triplát. A végén a minden mindegy alapon letámadó Baja labdákat s könnyű kosarakat szerzett, de a Szombathely győzelmét nem tudta veszélyeztetni.  

Cservék Csaba: - Sajnos a tegnapi játékunk szöges ellentéte volt a mai, sajnos nem tudtuk megmutatni, mit tudunk valójában. Végig futottunk az eredmény után.

Svajda Gábor: - Gratulálok csapatomnak, védekezésben a srácok maximálisan megvalósították amit elterveztünk. Mivel jól védekeztünk, támadásainknak is volt ritmusuk, szereztünk néhány könnyű kosarat, így még az is belefért, hogy a bajai zóna ellen akadozott a játékunk. Gratulálok a jók küzdő bajai csapatnak.


Elődöntők:
Szolnoki VSI-Vasas Akadémia 44-68  (21-17, 12-17, 5-20, 6-14)

A hazai pálya mellett pár óra plusz öt intenzív játékperc előnye is volt a tegnap kora délután elődöntőbe jutó Vasasnak az előző nap utolsó meccsén hosszabbításban alulmaradó Szolnokkal szemben. Ehhez képest igen görcsösen, lámpalázasan kezdtek a hazaiak, erőlködtek, rosszul választották meg a helyzeteket. Kezdetben jobbára büntetőkből szerezték pontjaikat a csapatok, a nyugodtabb Szolnok kezdetben tartotta a lépést a piros-kékekkel. Sőt, a negyed hajrájában Kovács Gábor megrázta magát, bevert két triplát, s remeklése révén - no meg Csák triplájával - meglepetésre, de teljesen megérdemelten 7 pontos előnnyel zárta az első negyedet a Szolnok.

A második Csák triplájával kezdődött, 7-tel "ment" a Szolnok.  Kijött igen agresszív letámadásra a Vasas. Szereztek is labdákat Sárosi Bulcsú fiai, de a szolnoki zóna kifogott rajtuk. Rosszul dobtak, ők is eladtak pár labdát, de mivel Kovács pihet a Szolnoknál, így nem igazán akadt kosárra veszélyes játékosa a Tisza-parti alakulatnak. Jobbára büntetőkből fokozatosan jött föl a Vasas, bár nem egy indítása "úszott el" bosszantó lépéshibán. Völgyi villanásával fordított a Vasas, Keul büntetői után pedig 3 pont volt előnye. Pomázi Patrik bátor betörésből jó hét perces szolnoki kosárcsendet tört meg.   Ettől megnyugodtak a vendégek, Kovács újra villant, a túloldalon viszont Bordács "rázta meg" magát, triplát, majd erőteljes betörés után duplát is dobott. A Szolnokot a félidő végén Csák hozta fel 1 pontra újabb triplájával.

Szünet után fokozatosan kerekedett ellenfele fölé a Vasas. A letámadása ellen ha fel is tudta vinni a labdát a Szolnok, a kulcsjátékosok dobásain már érződött a fáradtság. Fokozatosan húzott el a Vasas könnyű kosarakkal, a Szolnok 7 és fél perc elteltével szerezte negyedbeli első mezőnykosarát. A negyed végén újra Bordács jelentkezett zsákolással.

A záró szakaszban, látva kulcsemberei végkimerüléshez közeli állapotát, a Szolnok edzői, Honti Viktor már csapata kiegészítő embereit küldte pályára, s nem sokkal később megtette ezt Sárosi Bulcsú is a Vasas részéről. Összességében egy félidőn át remekül tartotta magát a Szolnok, de szünet után felőrölte ellenállást a Vasas.

Honti Viktor: - Gratulálok a Vasas csapatának, igazolta, hogy nem volt véletlen a remek nemzetközi szereplése, kitűnő szerkezetű, remek csapat, megérdemelten játszik döntőt. Mi mindent megpróbáltunk, hogy megnehezítsük a dolgát, ez egy félidőn át sikerült is, de ellenfelünk kispadja jóval hosszabb. Ezzel együtt gratulálok játékosaimnak, ma is nagyot küzdöttek, s egy félidőn át jól is játszottak..

Sárosi Bulcsú: - Örülök, hogy a második félidőben mutatott  fojtogató  védekezésünk igazolta a nemzetközi szereplésünket. Gratulálok a Szolnoknak, nagyon jó formában érkezett és kitűnően játszott az első félidőben, megérdemelné a bronzérmet.


Körmendi Törpördögök - MAFC Kosársuli  57-59 (9-15, 13-18, 18-13, 17-13)

Pikáns meccs volt, legalábbis annyiból, hogy a MAFC edzője, Vavra András korábban játékosa volt a körmendi szakvezetőnek, Szalai Jánosnak, tagja volt az 1997-ben Szalai irányításával OIK-t nyerő körmendi gárdának.

A MAFC emberfogással és frissen, lendületesen, a Körmend zónával és fásultan, tompán kezdett. A nyitó negyed közepén 10-2-re vezetett a MAFC. Németh Ákos triplája adott egy kis lendületet a Körmendnek, de Szalai János fiain nagyon érződött a tegnapi, hosszabbításos ütközet fáradtsága. Kovács Boldizsár remekül (meg)fogta a körmendi ászt, Doktort, s a vasi zóna ellen ügyesen játszottak a Vavra-fiúk, Pápait szépen játszották meg a palánk alatt, aki hozta a pontokat. . Megérdemelten vezetett 6 ponttal egy negyed után a MAFC, amely a második elején is lendületben maradt, s Albu villanásaival hamar 10 pont fölé hizlalta előnyét. Ezt követően többször eladta a labdát a MAFC, de ezt egy Doktor-duplát leszámítva nem tudta kihasználni a szintén sok labdát eladó vasi legénység. A félidő végén az egyetlen elődöntőhöz méltó színvonalon játszó körmendi játékos, Németh Ákos remek megmozdulásaival a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötte fel magát a Körmend.

Szünet után is a MAFC tűnt stabilabbnak, Doktor erőlködött, s Pápai és Vízvári vezetésével 15 pontos előnyre tett szert. A negyed hajrájában újra Németh villant, s kosara a negyed hajrájában egy 11-2-es körmendi "lavinát"' indított el, benne egy Laczó triplával. Szinte a semmiből jött vissza 6 pontra a Körmend.

A záró szakaszban pedig az addig sokat rontó Doktor nagyon összekapta magát, a MAFC viszont ekkor sokat egyénieskedett. Fokozatosan közelített a fővárosiakhoz a Körmend, de a 34. percben kipontozódott addigi legjobbja, Németh Ákos. Molnár triplájával 1-re csökkent a fővárosiak előnye. Sőt, Doktor újabb kosarával átvették a vezetést a vasiak. Vízvári talált rést s szerzett bravúros kosarat, a körmendiek a hajrában rendre csak 1 büntetőt dobtak be, Doktor viszont újabb kosarat szerzett. . A 39. percben hajrában 2 pontos vasi előnynél az addig alig játszó Bonifert biztos kézzel értékesítette büntetőit, s az idegölő végjátékban a MAFC másik kiegészítő játékosa, Király 3,8 másodperccel a vége előtt középtávolról bedobta a meccs nagy részében vezető MAFC számára a finálét jelentő duplát - az utolsó akciónál Doktor triplája leperdült a gyűrűről.

Szalai János: - Sokáig érződött csapatomon az előző nap végi hosszabbításos meccs fáradtsága, szinte végig futottunk az eredmény után. A végén mégis nagyot küzdve megteremtettük az esélyt magunknak a győzelemre, de azt megszerezni végül nem maradt már erőnk.

Vavra András: - Óriásit küzdöttünk, de szünet után fejben kicsit elfáradunk, így támadásban rossz döntéseket hoztunk, a faultjainkat pedig nem jól használtuk. A végjátékban azonban igazi CSAPAT voltunk.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus