Győzelemmel és 9. hellyel zárta a Szolnok az EYBL döntőjét

Az U-16-os EYBL szuperdöntőjében a Szolnok két vereség után tegnap legyőzte a finn BC Mukit, ezzel 9. helyen zárt Tasnádi Zoltán csapata.

Az iszolnok.hu beszámolója az első találkozóról:

Szolnoki Sportcentrum – UKS7 Trefl Sopot 50-61 (7-17, 14-17, 20-14, 9-13)

SZOLNOK: Andó 7/3, Pallai 6, Bajkó 2, Kovács 4, Taiwo 13. Csere: Gilszki 3, Varga 7, Orbán 5/3, Tóth 3, Várbíró. Edző: Tasnádi Zoltán, Halmai Norbert.

Meglehetősen nehéz ellenfelet sodort a sorsolás a Szolnoki Sportcentrum útjába a EYBL tallinni szuperdöntőjének első fordulójában. A lengyel Sopot Trefl már csak a hírneve miatt tiszteletet érdemel, de úgy, hogy megerősítették soraikat néhány túlkoros játékossal, már nem sok jót ígért.

A EYBL döntőjének sajátos versenykiírása miatt egyetlen vereség azonnal az alsó ágra száműzi az adott csapatot, így a tét is hatalmas volt. A lengyelek kapták el jobban a fonalat, a túlkorosokat azonnal a kezdőbe állítva hatalmas fizikai fölénybe kerültek, s kőkemény letámadásukkal percekig nem engedték kosarat dobni a talán túlságosan tompán kezdő szolnokiakat. Egy játékelemben voltak csak ekkor jobbak Tasnádi Zoltán tanítványai, ez pedig a lepattanószerzés volt. De furcsamód pontosan ez hozta vissza Andó Leventééket a meccsbe, ugyanis szívósan, minden lecsorgó labdáért vetődve szépen lassan faragtak tetemes hátrányukból. A 17 pontos lengyel vezetésből a félidő végéig maradt 13 pontnyi (21-34), ám látható volt, hogy a lengyelek kezdeti magabiztossága alább hagyott.

A fordulás után érezhetően átvette a játék irányítását a Szolnok, a Sopot nem tudta pontokra fordítani fizikai és korbéli előnyét, a jól védekező sportiskolások pedig a záró tíz percre hét pontra megközelítették ellenfelüket (41-48). A fáradhatatlan Pallai-Andó hátvédpáros rendkívül fegyelmezetten harcolt a jó tíz-tizenöt centivel és vagy húsz kilóval nagyobb ellenfelével, így elmaradtak a halálos lengyel triplák. A támadójátékba némi lendületet vivő Orbán Bendegúz és Varga Balázs, illetve a lepattanókat ipari mennyiségben szállító Taiwo (meccs végéig 24-ig jutott) pedig faragta lépésenként a hátrányt. A 36. percre már csak három pont volt a szolnoki hátrány (45-48), de ekkor egy kétperces rövidzárlat elegendő volt ahhoz, hogy újra tíz ponttal meglépjen a Sopot, amivel eldőlt a mérkőzés. Ma este az alsó ágon a házigazda Kalev Tallinn lesz a Szolnoki Sportiskola ellenfele.

Tasnádi Zoltán: Sajnos az ellenfél fizikai fölényét nem tudtuk ellensúlyozni, ráadásul tompán is kezdtünk. Csak dicsérni tudom a csapatot, hogy 17 pontos hátrányból képesek voltak nyílttá tenni a mérkőzést, kis szerencsével akár bravúrt is okozhattunk volna. Nincs miért szégyenkeznünk, remek felkészülés ez az U16-os országos döntőre!

 

Az iszolnok.hu összefoglalója a második mérkőzésről:

Kalev Tallinn – Szolnoki Sportcentrum 73-68 (19-11, 18-15, 15-11, 21-31)

SZOLNOK: Pallai 15/3, Gilszki 4, Bajkó 7/3, Kovács 7/3, Taiwo 15. Csere: Orbán 14/6, Varga 6/3, Várbíró, Komlósi, Tóth. Edző: Tasnádi Zoltán, Halmai Norbert

A délelőtti vereség az alsó ágra száműzte a szolnokiakat, akik az alighanem fényesebb álmokat dédelgető házigazdával, a Kalev Tallinn csapatával találkoztak a EYBL (európai ifjúsági liga) U16-os szuperdöntőjén. A lengyelekhez hasonlóan ugyancsak több túlkorost felvonultató észtek kegyetlen letámadást játszottak egész mérkőzésen, amivel szinte végig meghatározták a játékot. Nehezítette Tasnádi Zoltán dolgát, hogy a sérülése miatt Észtországba el sem utazó kulcsember, az elsőszámú irányító, Frank Áron után a második játékmester, Andó Levente is maródi lett, ő a lengyelek brutális védekezése miatt fájlalta a térdét. Így már a labda felhozatala is problémát okozott csapatának, sorra adták el a labdákat, amiből könnyű ziccereket dobtak az észtek. Bizony tíz-tizenkét percig nagyon egyoldalúra sikeredett a mérkőzés, amin igazából az változtatott, hogy az Olaj áttért a zónavédekezésre.

Különösen Orbán Bendegúz szállt be remekül a játékba, bátor és ponterős játéka nagyot lendített az övéin. Fokozatosan sikerült felvenni a ritmust, s bár a korbéli és fizikai fölényben lévő észtek továbbra is sok zavart okoztak kőkemény, bőséggel faulthatáron túl lévő letámadásukkal, szépen lassan csökkent a különbség. A záró negyed már egyértelműen a szolnokiaké volt, Orbán mellé felzárkózott a pontgyártásba Pallai Tamás is, Bajkó Bence és Varga Balázs tripláival pedig az utolsó percekre ismét nyílttá vált az összecsapás. A tornán alighanem messze legfiatalabb szolnoki csapat végül elfáradt a végére, s egy újabb vereséggel az előzetesen éremesélyesnek tartott finn Mukival csap össze utolsó észtországi meccsén.

Tasnádi Zoltán: Ezen a mérkőzésen sok hibát követtünk el, persze két irányítónk nélkül éppen a letámadás elleni játék a legnehezebb. Ebben jobban voltak a túlkorosokkal megerősített észtek, gratulálok nekik a győzelemhez. De büszke lehetek én is a csapatomra, hiszen újra képesek voltunk felállni, ezúttal ráadásul egy olyan intenzitású védekezés ellen, amilyennel még soha nem találkoztunk.

 

Az iszolnok.hu tudósítása a harmadik összecsapásról:

BC Muki – Szolnoki Sportcentrum 57-60 (17-23, 10-23, 16-7, 14-7)

SZOLNOK: Pallai 16/9, Gilszki 4, Bajkó, Kovács 4, Taiwo 13. Csere: Varga 5/3, Orbán 7/3, Várbíró 4, Komlósi 2, Edző: Tasnádi Zoltán, Halmai Nobert

Huszonnégy órán belül a harmadik mérkőzés várt az EYBL nemzetközi ifjúsági liga szuperdöntőjében a Szolnoki Sportiskola csapatára. A 9-10. helyért rendezett összecsapáson az a BC Muki várt Tasnádi Zoltán tanítványaira, amelyik a közép-európai csoportból veretlenül jutott a tallinni fináléba. Még a székesfehérvári selejtezőn találkozott a két csapat egymással, akkor egyetlen ponttal tudtak győzni a finnek. Sajnos örömteli sikerként kellett elkönyvelni, hogy két olyan gárda találkozott szombaton, amelyik kizárólag az U16-os korosztályt képviselték, s nem vittek a tornára csak azért túlkorosokat, hogy jobban szerepeljenek.

Az előjelek nem voltak éppen kedvezőek, Andó Levente továbbra sem játszhatott. Ennek ellenére remekül kezdett a Szolnok, az első perctől kezdve képesek voltak Pallai Tamásék iramot diktálni, s a dobásbiztonság is sokat javult az első naphoz képest. Sőt, a csereként beszálló játékosok is képesek voltak pontokkal is segíteni a csapatot, így a félidő végére tekintélyesnek mondható, 17 pontos előnyt harcoltak ki Várbíróék.

Mint később kiderült, ezzel a fontos kérdések el is dőltek. A fordulás után ugyanis érthetően kiütköztek a szolnokiakon a fáradtság jelei, egyre többet rontottak, amivel magukra húzták a finneket. A záró tíz percben vérszemet kapott a Muki, s igyekeztek megfordítani a mérkőzést. A végjátékhoz érve aztán Pallai Tamás harmadik triplájával újra 10 pontra nőtt a szolnoki előny (50-60), amit csak kozmetikázni tudtak a finnek. Összességében nem vallott szégyent a szolnoki gárda, hiszen még a lényegesen idősebb ellenfelekkel szemben is reális győzelmi esélyeik voltak. Jellemző, hogy míg egyes gárdák 18 éves, sőt, még annál is idősebb játékosokat küldtek harcba, addig a szolnokiak egyik legjobbja az általános iskola nyolcadik osztályába járó Pallai Tamás volt. ezeket a fizikális különbségeket ilyen korban még nem lehet áthidalni.

Tasnádi Zoltán: Örülök, hogy győzelemmel tudtunk búcsúzni a tornától. Nagy siker a Muki legyőzése, a finnek veretlenül jutottak el idáig, az összes magyar csapatot megverték Székesfehérváron, Szolnokon és Debrecenben is. Büszke lehetek a csapatra, mivel a két vesztes meccsünkön is voltak reális győzelmi esélyeink, bár az is kétségtelen, hogy nehéz az idősebb és fizikálisan erősebb ellenfelekkel szemben játszani. A két hét múlva kezdődő országos döntőre ez egy kiváló felkészülés volt számunkra, olyan erős csapatok ellen gyakorolhattunk, amilyenekkel odahaza nem. Hétfőtől készülhetünk a debreceni döntőre, nagyon szeretném, ha a tapasztalatokat ott már tudnánk hasznosítani.

 

Forrás - iszolnok.hu
Foto - utanpotlassport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus