Három év alatt hat 3X3-as világversenyt rendezhet Debrecen

A tavalyi sikeres rendezés eredményeként, a világon eddig egyedülálló módon, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) három éves szerződést ajánlott fel, hat világverseny megrendezésére a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ), melyek helyszíne Debrecen lesz.

A debka.hu beszámolója:

A bejelentésre a mai napon egy hivatalos sajtótájékoztatón került sor, melyen Papp László Debrecen város polgármestere, Szalay Ferenc az MKOSZ elnöke, Kamil Novak a FIBA Europe ügyvezető igazgatója, Bodnár Péter az MKOSZ főtitkára és Becsky István a szervezőbizottság elnöke vettek részt.

A sajtótájékoztatón aláírt szerződés értelmében az is kiderült, hogy az első két versenyt 2016. szeptember elején rendezik meg a cívisvárosban. A Nagytemplom előtti főtéren felállított pályákon szeptember 7-8. között a világ legjobb férfi 3×3-as kosárlabdázói versenyeznek majd a World Tour keretében, majd szeptember 9-11. között Európa legjobb 18 éven aluli fiú és lány játékosai küzdenek majd a kontinens bajnoki címért.

Papp László, Debrecen város polgármestere kiemelte, hogy ennek a megállapodásnak a legfőbb erénye az, hogy ez folyamatos publicitást és nemzetközi jelenlétet biztosít Debrecennek, a debreceni kosárlabdának. „Az egyik legfontosabb tényező a kiszámíthatóság, hiszen három éven keresztül adhatunk otthont hat világversenynek, ráadásul egy olyan szakágban, amely a közeljövőben az Olimpiára is esélyes, ráadásul az egyik legnagyobb utánpótlást és tömegsportot megmozgató sportról van szó. Reményeink szerint ez a debreceni kosárlabdának is adhat egy lökést, hiszen minden csapatsportágban arra törekszünk, hogy az első osztályban szerepeljünk, és a kosárlabda tekintetében eddig ebben még van egy kis hiányosság. Az ország legnagyobb egyetemi városának a hátterében meg kell, hogy jelenjen az a tudás, az a tömegbázis, mely a kosárlabda minőségi sportággá való kinövését, fejlődését Debrecenben előmozdítja. Úgy gondolom, hogy számos előnye van tehát, hogy a FIBA városunk mellett tette le a voksot ebben a tekintetben. Ha visszaemlékszünk a tavalyi eseményre, amikor a Nagytemplom előtt szenzációs hangulatban és csodálatos környezetben, telt lelátók előtt zajlottak az mérkőzések, akkor láthatjuk, hogy ez nem csak a várost, de az egész régiót megmozgatta. – vélekedett a város polgármestere, majd hozzátette, hogy egy ilyen rendezvényen keresztül a gyerekek láthatják, hogy hová lehet eljutni, és hogyan lehet egy világraszóló sportesemény részeseként a kosárlabda életbe integrálódni, így ez az esemény ebben a tekintetben is kiemelkedő.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy hosszú éveken keresztül dolgoztak azért, hogy Magyarországra számos kosárlabda rendezvényt hozzanak, így hazánk már több – elsősorban utánpótlás-világversenyt rendezhetett öt-öt elleni kosárlabdában, és most már a 3×3-as kategóriában is felkerültünk a térképre. „Hatalmas lépés, hogy a FIBA három évre előre felajánlotta, hogy Magyarország stabilan megrendezhesse ezeket a programokat, de ezért meg is dolgoztunk a közelmúltban, hiszen bizonyítottuk, hogy magas színvonalon tudjuk megrendezni ezeket a programokat. Nem utolsó sorban sikereket is értünk már el a kategóriában, hiszen az U18-as lányok tavaly megnyerték az Európa-bajnokságot, és harmadikok lettek a vb-n, és a világranglista első három helyezettje is magyar lány, valamint a fiúk is egyre közelebb kerülnek az élmezőnyhöz. 2020-ra a FIBA olimpiai sportágként számol a B33-mal, tehát nem mindegy, hogy hogyan tudunk felkészülni arra az időszakra. Debrecen egy nagyon jó város ahhoz, hogy egy ilyen volumenű rendezvény helyszíne legyen, a tavalyi döntő példaértékű volt a kosárlabda világában, köszönet ezért Debrecen városának.”

A szervezőbizottság elnöke, Becsky István abban bízik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan magas színvonalú lesz a szervezés, és sikerül úgy felépíteni a programot, hogy minden korosztály számára megtalálják a szórakozást, melynek érdekében meglepetésekkel is fognak készülni. „Bízom benne, hogy olyan emlékezetes eseménynek adunk majd otthont, ami a párját ritkítja. Mindig van hova fejlődni, külön kihívást fog jelenteni, hogy egymás után két világeseményt is rendezünk majd. Az MKOSZ-szel már régóta jó kapcsolatot ápolunk, emellett egy olyan bizalmi viszonyt sikerült kialakítanunk az évek során, ami garancia lehet a sikeres szervezésre. Nagyon bízom benne, hogy a szövetséggel az együttműködésünk a jövőben is folytatódik, s az elkövetkezendő években még nagyobb bejelentésekre is sor kerülhet majd. – nyilatkozta Becsky Isván, majd a debreceni kosárlabda helyzetéről is beszélt. „Már több éve az első osztály kapujában toporgunk, és idén is meg van az esélyünk a feljutásra, szeretnénk minél hamarabb megragadni ezt a lehetőséget. Jellemzően rengeteg néző buzdít minket a hazai mérkőzéseinken, s ha a közeljövőben sikerülne szintet lépnünk, akkor vissza tudnánk emelni a debreceni kosárlabdát a rivaldafénybe. Ennek első lépése lehet ez a rendezvénysorozat.”
 

Forrás, Foto, Slide - debka.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus