Húszéves sikersztori Székesfehérváron

Kerek évfordulóhoz érkezett a székesfehérvári Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia, a húszéves jubileum alkalmából a névadó-alapító, magyar NBA-legendával készült interjú.

Húsz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Dávid Kornél Akadémia, éppen abban az esztendőben, amikor a magyar kosárlabda mindeddig egyetlen NBA-játékosa a tengerentúlra, a Chicago Bullsba szerződött. S ahogyan a ma már 47 esztendős korábbi klasszis pályafutása gyönyörűen alakult az Egyesült Államokban, úgy az általa létrehozott egyesület is valódi sikersztorinak tekinthető - írja az utanpotlassport.hu.

„Húsz év nem rövid idő, kicsit hihetetlen is számomra, hogy már ennyi év eltelt azóta – kezdi a portálnak mosolyogva Dávid Kornél. – Amikor elkezdtük, főleg az volt a cél, hogy minél több gyereket hozzunk be a kosárlabdába, és azt gondolom, ez sikerült is. A kilencvenes években az utánpótlás-nevelés itt Székesfehérváron úgymond a kötelező szinten volt, maximum ötven-hatvan gyerek mozgott a klubban, ezen akartunk változtatni.”

A székesfehérvári legenda elmondta, előfordult, hogy öt-hatszáz gyerek is szaladgált az akadémián, de miután véget ért a csaknem két évtizedes együttműködés a másik helyi egyesülettel, az Alba Fehérvárral, már „csak” négyszázan vannak. Létszámgondokkal persze továbbra sem küzdenek Dávidék.

„Elég komoly hagyományokkal bír a kosárlabda itt Fehérváron, mindig is a legnépszerűbb sportágak egyike volt, így van ez most is. Sok gyerek akar kosárlabdázni, ezért a mennyiséggel nincs is gond, viszont tizenhat éves kor után elég jelentős a lemorzsolódás, a fiatalok érhető módon ilyenkor már nagycsapatokban szeretnének játszani, ez azonban keveseknek adatik meg, ezért sokan inkább abbahagyják.”

A sportvezető kiemelte, hogy ők is érzik a saját bőrükön a TAO-program hatását, azóta az ő életük is könnyebb.

„Azelőtt bizony jellemző volt, hogy napról napra kellett élnünk és megteremtenünk mindazt, ami most már természetesnek mondható. Éppen ezért meg tudjuk becsülni azt, hogy ma már nincsenek felszerelés-problémák, megfelelő az utaztatás és a versenyeztetés, valamint pszichológus és fizioterapeuta foglalkozik a fiatalokkal. Na meg az edzőink is egyre jobb körülmények között dolgozhatnak, vagyis nem panaszkodunk.”

Az elmúlt két évtizedben a fiúkat és lányokat is foglalkoztató akadémia jelentős eredményeket is letett az asztalra. Ugyanakkor a sikert nem csak az aranyérmekben lehet mérni.

„Már a kezdetekkor sem az volt a legfontosabb, hogy halmozzuk a bajnoki címeket a különböző korosztályokban, hanem hogy a legjobbak között legyünk, versenyképesek legyünk. Inkább az egyénekre helyeztük a hangsúlyt, hogy egyenként fejlődjenek, emberekké váljanak a rendszerünkön belül és akár profi játékosként, akár később az élet más területén. Arra, hogy jó bázisunk legyen, amelyből aztán később olyan játékosok nőttek ki, mint Hanga Ádám vagy éppen Keller Ákos.”

fotó és forrás: utanpotlassport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus