Iványi Dalma újra a PVSK-nál, mely sikert sikerre halmozott utánpótlásban

A PVSK utánpótlás szakosztálya az alábbi levélben összegezte a klub páratlanul sikeres szezonját, valamint kinevelt játékosai felnőttszintű lehetőségeit a kibontakozásra, illetve a PEAC Péccsel való együttműködés eredményeit. Ezen Iványi Dalma, a játéktól visszavonult helyi legenda szerepét is definiálta.

"Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a PVSK Női Kosárlabda Utánpótlás Szakosztálya a 2013/14 bajnoki évben sok sikert könyvelhetett el. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) által, leány utánpótlás vonalon kiírt hat korosztályból négyben országos döntőbe jutottak a szakosztály csapatai. Nem csak, hogy bejutottak, a tornákon szépen is szerepeltek a fiatal pécsi lányok: U19-es korosztályban (Pécsen) harmadik, U17 korosztályban (Sopronban) negyedik lett a csapat. Az U12 (Baja) és U11 (Budapest) korosztályoknál nincs helyezés kimondva, de ott is arattak győzelmeket a legkisebbek.

A szakosztály nagy hangsúlyt fektet a képzésre, ennek egyik elismerése volt, hogy az U19-es döntőn Kaposi Pálma, az U17-en Nagy Dorottya lett a torna legjobbja (MVP). A sikeresség azonban nem csak ezekben az eredményekben mutatkozik. A társasági adókedvezményes lehetőségnek köszönhetően az elmúlt három évben a szakosztály létszáma megduplázódott, a nemrég lezárult szezonban összesen 12, az MKOSZ által kiírt versenyrendszerben indított csapatokat a női vonal. A fejlődés tehát – ismerve a nagy hagyományokkal rendelkező szakosztály történelmét- töretlen.

A két legmagasabb korosztálynál elért eredmények országos szinten is nagy visszhangot kaptak. Többeket NBI-es csapatok kerestek meg, hogy náluk folytathassák pályafutásukat. Itt kell megjegyeznünk, hogy az elmúlt két évben a PEAC Pécs csapatának együttműködés keretein belül négy játékost adtak (Kaposi Pálma, Raus Vivien, Sánta Petra, Szücs Réka).

Fenti megkeresésekre jó példa, hogy összesen hat (Benke Sára, Molitor Dorottya, Scherer Dorottya, Sellei Dalma, Szücs Lilla, Zólyomi Karina) játékos fogja a következő évben a PEACPécs-ben pattogtatni a labdát, ott ugyanis U19-es korosztály indítását tervezik. Hazai viszonylatban is egyedülálló, hogy egyszerre ennyi fiatal kerüljön egy profi klubhoz, ez a PVSK Női Kosárlabda Utánpótlás Szakosztályának komoly szakmai munkáját dicséri.

Meszler Balázs 2009-től a csapat magjával, később pedig az egész együttessel dolgozott:

„Az idei évben látványos volt a lányok a fejlődése. Úgy gondolom, hogy ezt a fejlődést az egyesület továbbra is biztosította volna, ám remélem, megtalálják a számításaikat. Sok sikert kívánok nekik!”

A fent említetteken kívül, további két játékos (Nagy Dorottya, Sánta Petra) szintén NBI-es csapathoz kerül, ők ugyanis a bajnoki aranyérmes PINKK Pécsi 424 csapatába igazolnak. A szintén vasutas nevelésű játékosok az új NBI-es versenykiírásnak köszönhetően garantált játéklehetőséget kapnak majd.

Debreceni Eszter, szakmai vezető büszke tanítványaira, akik közül reményei szerint sokan fognak majd évekig pécsi mezben játszani: „Sok sikert kívánunk nekik a további pályafutásukhoz, remélem, hogy pár év múlva meghatározó játékosokként láthatjuk őket a pályán. Úgy érzem, maximálisan megkapták a korosztályuknak megfelelő képzést, bízom benne, hogy ezt a szakmai munkát tovább folytatják velük!”

A szakosztály vezetője, Tiszay László szerint az utánpótlás nevelés célját elérték: „Az utánpótlás alapvető célja, hogy minél több, jól képzett játékos kerüljön ki, hosszú évek kemény munkája után. Ezt a célt, az elmúlt évtizedekhez hasonlóan idén is elértük, hiszen a távozók reményeink szerint a pécsi csapatok meghatározó játékosai lesznek. Bízom benne, hogy játéklehetőségekhez jutnak majd és sikeresek lesznek a kosárlabdában. A következő bajnoki szezont illetően kilenc csapatot fogunk nevezni az MKOSZ utánpótlás versenyrendszereibe –az összes korosztályban indítunk csapatokat-, de a legnagyobb hangsúlyt az alsóbb korosztályok képzésére fogjuk helyezni, hiszen idővel folytatni szeretnénk azon hagyományunkat, hogy évről- évre játékosokat adjunk a magyar női kosárlabdának.”

A szakosztályhoz kapcsolódó hír még, hogy az aktív játéktól idén visszavonult, tízszeres magyar bajnok, nyolcszoros kupagyőztes, kétszeres EuroLiga bronzérmes, EB negyedik, VB tízedik helyezett Iványi Dalma a 2014/15-ös bajnoki évben már az U13-as csapat vezetőedzője lesz, emellett pedig, az idei évhez hasonlóan az egyéni képzésekben, toborzásokban, edzőképzésekben fog részt venni. Az ő hosszú évtizedes tapasztalataival minden bizonnyal tovább fog nőni a szakmai munka minősége a szakosztályon belül."

Fotó, Slide: magyarszo.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus