Kadett fiú országos döntő, 1. nap - Győzelemmel kezdtek az esélyesek!

A Vasas és a MAFC magabiztosan, a Körmend nehezen, de hozta első mérkőzését, a Szolnok pedig egy labdás mérkőzésen verte a Honvéd együttesét a budapesti Pasaréti Sportcentrumban zajló kadett fiú országos döntő nyitónapján. 

A mérkőzések részletes statisztikái az eredményre kattintva elérhetőek.

"A" csoport:

Körmendi Törpördögök (1-0) - Bajai Bácska FKE (0-1) 73-64 (17-17, 23-16,17-17, 16-14)

A Körmend legjobb dobói: Doktor 22, Molnár 15/9, Zsebe 13

A Baja legjobb dobói: Schubert 21/3, Pálkerti 19, Goldring 7/3

Nagy iramban, de idegesen kezdett a két alacsony szerkezetű együttes. Az első negyedben a betörésekből vagy a palánk alá jó ütemben belépő, vagy a kosártól távolabb helyezkedő társakat ügyesen megjátszó bajaiak vezettek. Az inkább játékosai egyéni képességeire építő körmendiek rendre egyenlítettek, döntetlennel zárult az első 10 perc. A második elején a Körmend szerzett 4 pontos előnyt, fordult a kocka, a Baja futott ellenfele s az eredmény után. A szakasz közepén feljöttek 1 pontra a Sugovica-partiak, majd gyorsan eladtak 2 labdát, s ismét nagyobb lett a körmendi előny. A félidő hajrájában a bajai zóna ellen beesett 2 körmendi tripla. Az alacsonyabb ám "masszívabb" bajai fiúk a körmendi palánk alatt megszerzett lepattanók utáni kosarakkal tartották magukat, szünetben 7 ponttal vezetett a Körmend. 

Szünet után egy ideig felváltva estek a kosarak, majd a védekezésén keményítő bajai csapat 2 pontra feljött. A Körmend tudott újítani, a negyed végén két triplát is bedobott Molnár, így a szakasz végén maradt a 7 pontos vasi előny - amennyi szünetben is volt. A záró szakasz elején Laczó is beemelt egy hármast, 10-re nőtt a különbség. A végül 19 pontot és 23 lepattanót szerző Pálkerti vezérletével még visszajött a Baja, de 2 perccel a vége előtt egy újabb körmendi tripla megpecsételte a sorsát.  

Szalai János, a Körmendi Törpördögök edzője: "Tipikus döntő-első meccs volt. Sajnos a motiváltsággal éreztem némi problémát, végül játékosaink jobb egyéni képességei révén tudtunk a lelkes, szívósan, nagy akarattal küzdő bajai csapat fölé kerekedni."

Cservék Csaba, a Bajai Bácska edzője: "A fiúk nem igazán hitték el, hogy nyerhetnek - pedig győzhettek volna. Sajnos nagyon enerváltan játszottunk, kritikus helyzetekben sok labdát adtunk el, gratulálok a Körmendnek."

 

Szolnoki VSI (1-0) - Budapesti Honvéd (0-1) 60-58 (10-18, 14-13, 21-14, 15-13)

A Szolnok legjobb dobói: Mlcoch - Kovács 19-19, Kiss - Frikker 8-8

A Honvéd legjobb dobói: Kerpel-Fronius 13/6, Weisz 9/3, Mucza 7/3

Idegesen kezdtek a csapatok, a nyitó negyed közepén 5-5-re állt a meccs. Utána két triplát dobott a Honvéd, ez egy 10-2-es roham kezdetét jelentette. Az ekkor szerzett előnyt megtartotta a negyed végéig a Honvéd. A második szakasz elején kapkodott a hátrányban lévő Szolnok, siettette a támadások befejezését, s ez rossz dobásokhoz eladott labdákhoz vezetett. A szakasz közepén zónára álltak át a szolnokiak, akik ezzel megtörték a Honvéd lendületét. Labdákat, könnyű kosarakat szereztek a Tisza-partiak, s egy 8-0-s rohammal a félidő hajrájában 5 pontra feljöttek. A Honvéd a dudaszó pillanatában dobott egy duplát, így 7-tel "ment" a szünetben.

Szünet után egy Kovács vezette 9-2-es rohammal gyorsan egyenlített a Szolnok. Utána a következő volt a képlet: a Honvéd előnyt szerzett, a Tisza parti legénység egalizált. Döntetlennel fordultak a záró negyedre a felek. Ezt zónával kezdte a Szolnok, triplával átdobta a Honvéd. Pár perc múlva már a szolnokiak vezettek. Hihetetlen izgalmas volt a hajrá, 4 ponttal ellépett a Honvéd, s csak azért nem jobban, mert rengeteg büntetőt kihagytak játékosai - 7/23 volt a Honvéd büntető mutatója, a Szolnoké 15/30. Ezt követően esett be az egyetlen szolnoki tripla, amely óriási lökést adott az alföldi srácoknak, a Honvédnál pedig az egyik játékos személyi hibája után technikait is kapott. Már-már győztesnek látszott a Szolnok, de 8 másodperccel a vége előtt azonban egy triplával egyenlített a Honvéd, 5-tel a befejezés előtt, szolnoki időkérés után az oldalbedobást követően 2,6 másodperccel a vége előtt Kovács megszerezte a szolnokiaknak a győztes kosarat. 

Honti Viktor, a Szolnok edzője: "Óriási küzdelem volt, az ilyen egylabdás meccseken a vesztes is óriási energiákat mozgósított a győzelemért, ezért saját csapatom mellett a Honvédnak is gratulálok. Rosszul, idegesen játszottunk, annak köszönhetjük a győzelmet, hogy a srácoknak helyén volt a szívük. Remélem, a folytatásban már jól is fogunk játszani."

Zsoldos András, a Honvéd edzője: "Nagyon akartak a fiúk, de a feszültség bennük volt, nem igazán tudták azt játszani, amit tanultak. Remélem, a következő meccseken már jobban játszanak a srácok."

 

"B" csoport:

MAFC Kosársuli (1-0) – Kaposvári KK Delfinek (0-1) 79-37 (28-7, 17-6, 21-7, 13-17)

A MAFC legjobb dobói: Sebestyén 18, Vízvári 13, Albu 10/3, Pápai 10

A Kaposvár legjobb dobói: Hock 10, Jenovai 7/3, Kocsis - Hosszú 4-4

Az első percekben fej-fej mellett haladt a két csapat. A MAFC játékosai nyugodtak meg hamarabb, olyannyira, hogy 6-4 után Sebestyén vezérletével egy 22-0-s 8 percet a betöréseket erőltető, kissé megilletődött kaposvári srácok ellen. Jól látható volt két csapat játékosai közötti fizikai különbség, a fiatalabb kaposváriak rendre elvesztették a párharcokat erősebb, izmosabb fővárosi vetélytársaikkal szemben. A somogyiak közel 8 perces kosárcsendjét egy szép triplával törte meg Benke a negyed végén. 

A második szakasz első 7 perce küzdelmes, kiegyenlített játékot hozott, majd a félidő végén egy 9-0-s rohammal 30 pont fölé nőtt a MAFC előnye. A harmadik negyed is egyoldalú játékot hozott, a kaposváriak ráadásul a büntetőket is gyengén dobták. A záró szakaszban a MAFC-ban az addig kevés lehetőséghez jutó kosarasok játszottak. Sokáig igen alacsony színvonalú volt a játék, a meccs végén a kaposváriaknak is akadtak ügyes megmozdulásaik, de a MAFC fölényes sikerét nem tudták kétségessé tenni.

Vavra András, a MAFC Kosársuli edzője:

"Úgy kezdtünk, ahogy az elvárható, az első perctől mindenki megfelelő hozzáállással és fejben maximális koncentrációval játszott. Folyamatos nyomás alatt tartottuk a kaposváriakat és ebben sokat segített a bőséges rotációs lehetőség, gratulálok a fiúknak."

Fehér Iván, a Kaposvári KK Delfinek edzője: "Sokkal többet vártam a srácoktól, bátortalanok voltunk. Nagyon remélem, hogy a folytatásban fel tudunk állni ezután a nagy pofon után."

 

Vasas Akadémia (1-0) – Szombathelyi Akadémia (0-1) 93-65 (25-15, 21-18, 20-20, 27-12)

Vasas Akadémia legjobb dobói: Nishimba 20, Lewis 18/9, Bordács 16/3

Szombathelyi Sportiskola legjobb dobói: Durázi 25/12, Kozma 8/6, Tömböly 8

A hazai pályán játszó Vasas nagyon jól kezdte a mérkőzést, alig két perc alatt 11-2-re húztak el. A vendégek időkérésük után némileg rendezték soraikat, ám a vendéglátók fórja elérte a tíz pontot. A második tíz percben Durázi vette hátára a vendég csapatot, hiszen 14 pontot, közte két hárompontost jegyzett. Kozma a 17. perc kezdetén szintén távolról köszönt be, melynek köszönhetően négy pontra jött fel a Svajda - Váradi duó által edzett szombathelyi csapat. Az utolsó két percet azonban – köszönhetően Lewis két hárompontosának - 10-1-re nyerte a hazai alakulat, megnyugtató előnnyel vonulhattak szünetre. A harmadik negyed feléhez közeledve már 17 pontos differenciát mutatott az eredményjelző a csapatok között. Itt egy újabb Durázi hárompontossal nyitott rohamot a szombathelyi együttes, 7-0-ás futásuk után időt kért a piros-kék csapat. A záró etap első két percét 8-0-ás rohanással nyitotta a Vasas, előnyük húsz pont fölé kúszott, innen már nem maradt újabb energiaadagja a vendégeknek, hogy megkíséreljék a felzárkózást. A vendéglátók végül 28 pontos sikert arattak, köszönhetően a 20 pontos, 14 lepattanós dupla duplát hozó Nishimbának és a 18 pontja mellé 9 gólpasszt szállító Lewisnak.

Sárosi Bulcsú, a Vasas Akadémia edzője: "Tipikus első meccs volt. A jól küzdő szombathelyiek ellen nagyon sok hibával játszottunk, ezek számát szeretnénk a továbbiakban csökkenteni."

Svajda Gábor, a Szombathelyi Sportiskola edzője: "Úgy gondolom, a csoport legerősebb csapata ellen játszottunk. Gratulálok a Vasasnak a győzelemhez, nagyon szépen játszott ellenfelünk, de szorosabb is lehetett volna a meccs, ha nem kezdünk olyan megilletődötten. Sok sikert kívánok a Vasasnak a továbbiakban."

Fotók és forrás - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus