Kiss Virág: 16 éves, 194 centi és már ő a világ legjobb centere

16 éves, 194 centi és már ő a világ legjobb centere – írja az Index.hu a Rátgéber Akadémia és a PEAC-PÉCS játékosáról, Kiss Virágról, aki tagja volt az U17-es vb All Starjának.

Kiss Virágot idén beválogatták az U17-es válogatottba egy évvel fiatalabb játékosként, ahol nem csak helytállt az idősebbek között, de a világbajnoki bronzmérkőzésen, a házigazda csehek ellen telt ház előtt 21 pontot szórt, 12 büntetőből mindössze egyet hibázott, 10 lepattanójával dupla-duplát ért el, ez a teljesítmény pedig felnőtt mezőnyben is párját ritkítja. Csapattársával, Dubei Debórával, valamint két amerikai és egy spanyol válogatottal együtt beválogatták a vb All Star csapatába, amelynél nagyobb egyéni elismerés nincsen. Kiss a magyar női kosárlabda nagy reménysége, aki ha így fejlődik, hatalmas karrier áll előtte – írja az Index.hu a PEAC 16 éves centeréről. Rátgéber László szerint Kiss Virág 194 centis magassága mellett gyors, mozgékony játékos, kiemelkedő tehetség, aki előtt nagy jövő állhat. „Nagyon büszkék vagyunk a vb-n nyújtott teljesítményére és arra, hogy a világbajnokság All Star csapatának tagja lett” – nyilatkozta a mesteredző.

Kiss Virág az interjúban kifejti, Pécsre igazolása fordulópont volt életében. „Akkor nagyon sokat gondolkodtam, hogy még várhatok-e vele, vagy meg kell-e lépnem mihamarabb. Utólag azt látom, nagyon jól döntöttem, és megbántam volna, ha maradok ott, ahol akkor voltam. Nagyon szeretek Pécsett lakni, kosárlabdázni, nagyon szeretem azokat az embereket, akik körülvesznek”— mondja.

A tehetséges játékos 14 éves korában választotta a Rátgéber Akadémiát és Pécset. „Itt voltak a legjobb feltételek, ez volt a legszimpatikusabb hely. Mikor Rátgéber László öt éve elkezdte a bajai nyári táborát, nagy vágyam volt, hogy eljuthassak oda. Ez soha sem sikerült, azóta sem, nem volt rá időm nyaranta. Rátgéber Lászlóról viszont csak jókat hallottam, nekem nagyon szimpatikus volt. Az, hogy a PEAC-PÉCS NB I-es csapatában is játszhatok, csak később alakult ki” – nyilatkozta Kiss Virág az Index-nek. A felnőtt csapattól bevallása szerint az elején félt kicsit, de végül hamar beilleszkedett, amelyben nagy szerepe volt Imreh Ajtonynak, aki a PEAC-PÉCS mellett a Rátgéber Akadémián is Virág edzője volt. „Azt hiszem, Ajtinak köszönhetek mindent, amit eddig sikerült elérnem. Ha rosszabb napjaim voltak, akkor is ott volt mellettem, mindig támogatott. Nem biztos, hogy itt tartanék, ha nincs mellettem.” Virág a nemzetközi tapasztalatokat nagyon sokra értékeli: ” Nemzetközi szinten tapasztalom meg azt, amit az edzőim is állandóan hangsúlyoznak, ott érzem, hogy ezért érdemes felkelni minden nap, elmenni edzésre, lemenni kondizni, erősíteni. Az elmúlt évet fel tudtam arra használni, hogy fejlődjek. Nem játszok még 15 perceket a felnőtteknél, de sok mindenben léptem előre. Persze van még hová fejlődnöm, de azt érzem, jó úton haladok.” Az U17-es válogatott elképesztő sikerében nagy szerepet játszott a csapategység az egy évvel fiatalabbként beválogatott Kiss Virág szerint. „A válogatott nagyon jó játékosokkal van tele, és belülről érezni, hogy egy csapat vagyunk, mintha évek óta együtt játszanánk. Az év során egymás ellen játszunk a korosztályos bajnokságban, de mikor a válogatottba kerülünk, elképesztő módon tudunk küzdeni egymásért. Mindig van egy ember, aki húzza föl a többieket.”

Virág csapata meghatározó embere volt az egész vb során, a legjobb teljesítményt pedig a legfontosabb meccsen, a bronzmérkőzésen nyújtotta. Az all Star címre viszont nem számított. „Azt éreztem, volt egy-két jó meccsem, de volt, mikor nem tudtam kihozni magamból a maximumot. De nem az egyéni siker járt a fejemben, csak a csapat sikere. Mikor kimondták a nevemet, hogy benne vagyok az All Star csapatban, remegett a lábam, sírni tudtam volna örömömben” – nyilatkozta az Indexnek.

A jövőjével kapcsolatban elmondta, sok kortársával szemben nem vágyálma Amerika. „Azt tudom, hogy ha egyszer kapok egy kihagyhatatlan ajánlatot, akkor lépni kell. A jelenlegi klubom, a PEAC-PÉCS két év alatt rengeteget fejlődött, idén megnyertük a Magyar Kupát és bajnoki döntősök voltunk, ez pedig már csak jobb lesz. Ha a Pécs ismét Euroliga-szintű csapat lesz, el tudom képzelni ott a pályafutásomat.”

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus