Különleges CEYBL-tornát fog rendezni a Zsíros Akadémia

Hajdu Péter elnök többek közt azt is elmondta, hogy egyedi körítéssel készül a klub a január 22-24. között megrendezendő nemzetközi tornára

A január 22. és 24. között Kőbányán, a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnokban megrendezésre kerülő U14-es CEYBL torna sok szempontból mérföldkő lesz a Zsíros Akadémia életében. Elsőként arról szeretnénk érdeklődni, hogy mi motiválta leginkább a klubot abban, hogy nevezzen a közép-európai EYBL sorozatba ebben a szezonban?

Az elmúlt bajnoki évben lezárult egyesületünk életében az a szakasz, amit tömegesítésnek nevezhetünk. A TAO bevezetésének jótékony hatása nálunk is érvényesült: több edzéslehetőség, több - és jobban fizetett edző – és megduplázódott gyermeklétszám. Mára elmondható, hogy széles alapokkal rendelkezünk, ami lehetőséget ad arra, hogy a minőség felé forduljunk. Így tettük ezt ebben a bajnoki évben. Kiválasztottuk az általunk legtehetségesebbnek tartott korosztályt, a 2002/2003-ban született fiú csapatunkat, akik az elmúlt bajnoki években folyamatosan jól szerepeltek és az országos döntőkben is remekül megállták a helyüket.

A szakmai vezetés azzal állt az elnökség elé, hogy biztosítsa ezt a lehetőséget ezeknek a fiataloknak. A motiváció pedig az, hogy utoljára 2005-ben volt olyan csapatunk, akikből lettek élvonalbeli játékosok is, és persze ezzel együtt nyertek korosztályos bajnokságokat is. Mi pedig a továbbiakban is jó kosarasokat szeretnénk nevelni.

A cél az, hogy ezek a gyerekek, akik kiemelkednek korosztályukból, kaphassanak egy olyan lehetőséget, ami a fejlődésüket szolgálja. Nem mindegy, hogy mindig ugyanazokkal játszunk, vagy nálunk erősebbekkel. Fejlődni akkor fognak, ha megmérettetnek. A TAO finanszírozás lehetőségével a nemzetközi szereplés nem elérhetetlen, tudjuk azokat a fiatalokat menedzselni, akik ebben partnerek és ők is jó kosarasok akarnak lenni.

Miért látta jónak az egyesület vezetése, hogy már idén otthont is adjon az egyik eseménynek? Mit jelenthet ez a tornarendezés kőbánya kosárlabda szerető közösségének, illetve a klub többi korosztályának?

Elsősorban azért, hogy megmutassuk, képesek vagyunk egy ilyen tornát színvonalasan, minden igényt kielégítve megrendezni és hogy érdemes nálunk kosárlabdázni. Tapasztalatunk van bőven a rendezés terén, hiszen folyamatosan vállalunk MKOSZ rendezvényeket, egész évben folyik a 18 csapatos Kőbányai Kenguru Bajnokság, saját felkészülési tornáink vannak és a streetball fesztiválok hagyományos kőbányai nyitórendezvényébe is besegítünk.

Másodsorban Kőbányának is tartozunk azzal, hogy színvonalas rendezvény színhelye legyen a kerület. Azok a szülők pedig, akiknek a csemetéi játszanak, büszkék lehetnek, a kosárlabdát szeretők pedig egy élménnyel lehetnek gazdagabbak.

Nem utolsósorban persze óriási élmény lesz a többi korosztályban versenyzőknek, akik erőt meríthetnek ebből és bízom benne, hogy ők is elérnek majd olyan teljesítményt, mely alapján EYBL szereplők lehetnek a jövőben. Emeli a torna rangját, hogy dr. György István, Budapest kormánymegbízottja (aki annak idején polgármesterként bábáskodott egyesületünk születésénél) és Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere elvállalta a fővédnökséget. Szeretnénk megmutatni, hogy jó házigazdák leszünk, vendégeink elégedetten távoznak majd és jó emlékeik lesznek Kőbányáról.

Az esemény élő streames követési lehetősége az egész EYBL versenysorozatban kuriózumnak számít. Honnan jött az ötlet, illetve mivel adhat ilyen formán többet ez a rendezvény a többi korosztályos nemzetközi tornához képest?

Már a csarnok építése során gondoltunk arra, hogy kiépítünk egy video-rendszert, aminek a helye meg is volt már az átadáskor. Úgy gondoltuk, hogy segíteni fogja majd a szakmai munkát, fel lehet venni edzéseket, mérkőzéseket és azokat edzőink ki tudják elemezni akár a játékosokkal közösen. Az EYBL forduló rendezése felgyorsította az eseményeket, kiépült a fix rendszer és akkor jött az ötlet, hogy mindezt kössük össze egy nagysebességű internet-kapcsolattal, mely segítségével közvetíteni tudjuk a mérkőzéseket.

Megvolt a főpróba és sikeresen túl vagyunk a finomításokon is. A két fix kamera 1-1 félpályát fed le, úgyhogy a torna után is minden mérkőzésünk és rendezvényünk közvetíthető lesz a Zsíros csarnokból. Jó hír ez azoknak - elsősorban talán a nagyszülőknek -, akiknek nehezséget okoz a mérkőzésekre járni. A tornán egyébként nem a fix kamerákat fogjuk használni, hanem tv-szerűen egy kamera középről mozogva követi majd az eseményeket és „lövi ki” az éterbe.

A klubnál milyen főbb tanulságokat vontak le az első tornán való szereplés után?

Az biztos, hogy történelmi mérkőzést játszott U14-es csapatunk a cseh BK NH Ostrava ellen, hiszen a Zsíros Akadémia történetében először ellenük szerepeltek nemzetközi kupában. A teljesítmény egyébként 50%-os volt két győzelemmel és két vereséggel.

A fiúk óriási izgalmak közepette nyertek a csehek ellen és szintén szoros csatában fektették kétvállra a szolnokiakat. A szerb és román csapat nagy falatnak bizonyult, sokkal jobb szerkezet és lényegesen összeszokottabb játék jellemezte ellenfeleinket. Ráadásul déli szomszédaink egy másik dimenzióban voltak, ezek a fiúk a mi két évvel idősebb korosztályunkkal is simán partiban lennének.

A két utolsó mérkőzést a helyszínen láttam és bizony örülök annak, hogy többen is rászolgáltak arra, hogy ilyen mezőnyben tanulhassanak és bizonyíthassanak. Ha a hazai megmérettetésekben jobban teljesítünk, abban biztos szerepe lesz az EYBL indulásunknak.

Ez a jövő, és a mi csapatunkban vannak olyan játékosok, akik ha komolyan veszik a munkát, szép jövő előtt állnak. Ehhez akadémiánk minden rendelkezésre álló segítséget meg fog adni és úgy látom, a gyerekek szülei is, akik szenzációs hangulatot teremtenek. Egy kicsit belekóstolnak a „profi életbe” is a gyerekek. Itt meg van szabva a szállodai elhelyezés és az étkezés minősége, van licenc-díj, meg van szabva, milyen csarnokban játszhatóak a mérkőzések.

A rendezés szempontjából milyen körülmények közé csöppennek a külföldi, illetve a magyar vendég gárdák?

Elkészült egy feladatlista határidőkkel, felelősökkel. Ebben reményeim szerint olyan feladatokat is megfogalmaztunk, mely elmarad, de felkészülünk rá. Túl vagyunk már a szállásrendelésen, háromcsillagos szállodában helyezzük el a résztvevőket. Lekötöttük az éttermet, kitaláltuk a forgatókönyvet. Elkészült a sorsolás, vannak önkéntes segítőink, összeállt a versenybíróság, folyamatban van a játékvezető-küldés. A Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnok pedig méltó körülményeket teremt az ilyen színvonalú mérkőzések lebonyolításához kényelmes és tágas öltözőivel, fürdőivel és egész infrastruktúrájával. Bízom benne, hogy megfelelünk az elvárásoknak.

Mennyire cél a minél nagyobb közönség, illetve a szakma képviselőinek bevonása, vendégül látása ezen a tornán? Milyen eszközökkel igyekszik elérni ezt a klub?

Mi annyit tudunk tenni, hogy megfelelően kommunikáljuk az eseményt az írott és elektronikus felületeken, illetve én minden akadémia-vezetőt meg fogok hívni, de természetesen – mint ahogy az a külön erre a célra létrehozott facebook oldalunkon is követhető – bárkit szívesen látunk. Az elmúlt hónapokban rendszeresen közzétettünk írásokat weblapunkon, az EYBL hírek úgy kétheti rendszerességgel voltak megtalálhatóak a darazsak.hu oldalon.

Van-e hosszabb távra felépített nemzetközi szereplési stratégiája a Zsíros Akadémia Kőbányának? Ha igen, ennek tudatában mivel lenne elégedett a torna lezárásával?

Én lennék a legboldogabb, ha ez így lenne, de sajnos nehéz hosszú távú stratégiát alkotni. Szakmailag még csak menne, de ezek a részvételek nagyon sok pénzbe kerülnek és a jelenlegi finanszírozási rendszerben nehéz előre tervezni. Ha sikerül az MKOSZ által biztosított TAO keretet feltölteni, akkor megvan a forrás, ha nem sikerül, akkor nincs. Az önkormányzattól és a szülőktől nem lehet nagyságrendileg több pénzt kérni, hiszen már így is rengeteget segítenek, a stabil önkormányzati támogatás például meghatározó működésünk során, a szülői hozzájárulás pedig így is megterhelő sokaknak.

Egyedül a TAO források stabil megszerzése lehet alternatíva, de sajnos ez minden évben nehezen tervezhető. Úgyhogy innen is bíztatok mindenkit, hogy ismerősei körében terjessze, hogy a társasági adót a Zsíros Akadémia javára fordítsa, miként a személyi jövedelemadó 1%-át is. Természetesen a gyermekek fejlődése érdekében vállaljuk a terheket és szeretnénk, ha minél több tehetségünk lenne, akik külön menedzselést igényelnek.

Ami a legfontosabb, hogy ezekből a gyerekekből minél több kőbányai játékos férjen be azokba a válogatottakba, melyek Budapest néven indulnak a különböző korosztályokban. Reményeim szerint a Zsíros Akadémia Kőbánya névadójához méltóan több olyan játéktudású játékost fog nevelni, amilyen Zsizsi bácsi volt a maga idejében.

Köszönjük szépen az interjút!

Fotó: darazsak.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus