Litván bajnokot vert és elődöntőben a Vasas az EYBL nyolcasdöntőjén!

A friss U16-os magyar bajnok Vasas Akadémia kiváló játékkal kezdve, extra csapatteljesítményt az asztalra téve, nagyon simán verte a litván korosztályos bajnok Klaipedát a rigai EYBL nyolcasdöntő első fordulójában és várhat holnapi elődöntős ellenfelére, a szintén litván Sabonisra!

EYBL Final Eight, negyeddöntő, Lettország, Riga

MKB Euroleasing Vasas (magyar, 2.) - Neptunas Klaipeda (litván, 7.) 84 - 74 (22-17, 20-10, 24-20, 18-27)

A vasárnap Pasaréten még kadett magyar bajnoki címet szerző, ám azóta nem is edző és két napos buszos utazás után Rigába érkező Sárosi-legénység ilyen körülmények közt "érthetetlenül" precíz és energikus játékkal nyitott. Ennek köszönhetően korán el is húzott kétszámjegyű előnnyel, de az első etap végén Steier Bence bravúros hármasa kellett ahhoz, hogy az addigra két egységnyire feljövő Klaipedát újra le tudja picit szakítani a Vasas.

A második játékrészben a cserék beállása megint lendíteni tudott a magyarok játékán és a végül 51(!!!) hármassal kísérletező, s csupán 24 kétpontos dobást elvállaló baltiak nem nagyon találtak be kintről, korán eldőlni látszott a derbi. A játékot egy borzasztó éjszaka (hasmenés, hányás, nem étkezés) után vállaló Joel Nshimba (8 pont, 11 lepattanó) és a vendégjátékosként is mindig hasznos Fülöp Bence (11 pont, 10 lepattanó) odabent rengeteg kritikus támadólepattanót szereztek vissza és a jóval szervezettebben kosárlabdázó Vasas megnyugtatónak tűnő, 15 egységnyi fórt dolgozott össze a nagyszünetre. Ugyanakkor tény, hogy addigra már "ki is végezhette volna" riválisát és csak Csík Roland félpályás buzzerje révén tudott ilyen távolságba kerülni.

A fordulás után nagyon hullámzóvá vált a játék azáltal, hogy a 40 percen át a zónát erőltető litvánok több - nagyon bátor - távolija is beakadt. Ám amikor "égett volna a ház", azaz 10 környékére jött a Klaipeda, akkor Ondima Olivér (13 pont, 3 szerzett labda) mindig képes volt előlépni egy-egy fontos kosárral vagy labdaszerzéssel. Rudner Gábor (14 pont, 4 gólpassz) pedig nem csak hasznosan, de fineszesen is játszott, így még négy pontot hozzá tett előnyéhez a Sárosi-alakulat.

A hajrában egyszer még hat egységnyire is fel tudott kapaszkodni a minden mindegy alapon tüzelő litván bajnok, de volt annyi higgadtság a papírformát érvényesítő és sokkal kulturáltabb kosárlabdával előrukkoló Vasasban, hogy így is kétszámjegyű differenciával nyerje meg a derbit. Ennek köszönhetően történelmi tettet végrehajtva már az EYBL elődöntőjében küzdhet a magyar bajnok, méghozzá a másik ágon a svéd Fryhusettet a vártnál talán szorosabb csata után verő kaunasi BC Sabonis ellen, holnap délelőtt 10:45-től. A másik ágon a hazai, s első kiemelt Riga mellett a fehérorosz Tsmoki Minszk alakulatát elverő (egyaránt litván) Aisciai vívja majd a másik elődöntőt, a többiek pedig a vígaszágon folytathatják tovább a bronzéremért.

A Vasas legjobb dobói: Rudner 14/3, Ondima 13/3, Fülöp 11
A Klaipeda legjobb dobói: Verbinskis, Slavinskas 20/12-20/12, Tubutis 13/9

 

Fotó: Doba István - Vasas SC

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus