Meglepetésekkel tarkított CEYBL döntők

Debrecenben rendezték az U14-es és az U16-os EYBL Közép-európai döntőit. A március 3. és 6. között megrendezett tornák tétje nem más volt, mint az európai szuperdöntőre való kvalifikáció. A négynapos esemény nem várt magas színvonalat hozott, a kiegyenlített erőviszonyoknak köszönhetően izgalmas találkozókat láthatott a szép számban kilátogató közönség.

Erdei Ádám beszámolója:

Az U16-os korosztályban három hazai topcsapatnak is sikerült kvalifikálnia magát a döntőre, s mindjárt az első napon össze is futott a két évvel ezelőtti magyar bajnokság arany- és ezüstérmese, a Vasas Akadémia és a házigazda DKA-DSI. A találkozó rendkívül fordulatosra sikeredett, többször is nagy hátrányból változott a vezető kiléte, s végül a debreceniek hagyhatták el győztesen a parkettet. A győzelemmel két legyet ütöttek egy csapásra a cívisvárosiak, hiszen a mérkőzés egyben magyar bajnoki is volt.

Másnap egy küzdelmes mérkőzésen a Szolnoki Olaj is két vállra fektette a pasarétieket, míg a Debrecen könnyedén verte a tornára mindössze egy vereséggel érkező szlovén HeliosSuns csapatát. Az egész sorozatot veretlenül abszolváló finn BC Muki szombaton legyőzte Szolnokot és a DKA-DSI együttesét is, míg a Vasas megszerezte első győzelmét, meglepően könnyen verték a szlovéneket.

A zárónapra mindössze annyi dőlt el, hogy a finnek csoportelsőként már biztos továbbjutók, ám a második hely továbbra is kiadó volt. Hogy még tovább bonyolódjon a helyzet a HeliosSuns reggel megverte a Szolnokot, s mivel a finnek a Vasast is legyőzték, ezért a torna utolsó mérkőzése döntött a továbbjutásról. A Szolnoki Olaj KK a legjobbkor játszott csúcsformában, a zárómérkőzésen tizennégy ponttal győzték le a hajdúságiakat.

A tornát végül az egész sorozatban veretlen maradó BC Muki nyerte a Szolnok előtt, s ezzel mindkét csapat utazhat a sorozat európai szuperdöntőjére. A házigazdáknak ezúttal a bronzérem jutott, míg a Vasas a negyedik helyet csípte meg, megelőzve az előzetesen a tornagyőzelemre is esélyesnek tartott HeliosSuns csapatát.

U16 eredmények

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – Vasas Akadémia 81-66
BC HeliosSuns – BC Muki 86-88
Szolnoki Olaj KK – Vasas Akadémia 65-54
Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – BC HeliosSuns 83-62
BC Muki – Szolnoki Olaj KK 80-53
BC HeliosSuns – Vasas Akadémia 64-96
Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – BC Muki 48-81
Szolnoki Olaj – HeliosSuns 56-76
BC MUKI – Vasas Akadémia 96-72
Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – Szolnoki Olaj KK 61-75

Végeredmény

1.    BC Muki (4-0)
2.    Szolnoki Olaj KK (2-2)
3.    Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI (2-2)
4.    Vasas Akadémia (1-3)
5.    BC HeliosSuns (1-3)

Az U14-es korosztályban Magyarországot mindössze a Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI képviselte. A cívisvárosiak mellett a szerb KK Flash, a horvát CibonaZagreb, a cseh USK Prague és a román CS U-BT Cluj-Napoca vett részt a tornán.

Csütörtökön a házigazda Debrecen és KK Flash nyitotta mérkőzések sorát, s a hajdúságiak a selejtezősorozat után ismét simán kikaptak jóval esélyesebb ellenfelük ellen. Másnap a szép számban kilátogató nézők szemtanúi lehettek az egész torna legnagyobb meglepetésének. A DKA-DSI ellenfele a nagy múltú CibonaZagreb volt. A torna legnagyobb esélyese magabiztosan kezdte a találkozót, s tizenöt perc után már húsz ponttal is vezettek, s bár a félidőig sikerült valamelyest visszakapaszkodnia a vendéglátóknak, a különbség továbbra is tetemes volt. A fordulás után vérszemet kaptak a debreceni fiatalok, s megalkuvást nem tűrve hajtottak minden egyes labdáért, így sikerült hosszabbításra menteniük a találkozót, s végül két ráadás után le is győzték nagy múltú ellenfelüket.

Másnap a debreceniek lendületből átgázoltak a szintén esélyesebbnek tartott cseh ellenfelükön, jelezve ezzel, hogy az előző nap nem csak véletlen kisiklás volt. A vasárnapi ellenfél a CS U-BT Cluj-Napoca volt, mellyel már a selejtezőben is óriási csatát vívott a DKA-DSI. A rendkívül parázs hangulatú mérkőzésen a hazaiak végül két pontos sikert arattak, s mindenki legnagyobb meglepetésére négy találkozóból hármat megnyertek. Szerencsétlenségükre a Cibona legyőzte a szerbeket, így a körbeverésnek köszönhetően „csak” harmadik lett a Debrecen, ám szégyenkezésre így sem lehet panasz. 

U14 eredmények

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – KK Flash 71-92
CibonaZagreb – USK Prague 69-52
CS U-BT Cluj-Napoca – KK Flash 77-87
Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – CibonaZagreb 84-82
USK Prague - CS U-BT Cluj-Napoca 68-81
CibonaZagreb – KK Flash 66-61
Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – USK Prague 79-61
CS U-BT Cluj-Napoca – CibonaZagreb 56-69
USK Pregue – KK Flash 56-85
Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI - CS U-BT Cluj-Napoca 74-72

Végeredmény

1.    KK Flash (3-1)
2.    CibonaZagreb (3-1)
3.    Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI (3-1)
4.    CS U-BT Cluj-Napoca (1-3)
5.    USK Prague (0-4)


Foto, Slide - debka.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus