Nagyszabású együttműködés kedvezményezettje lett a Vásárhelyi Kosársuli

A „Határ-menti kosárlabda játékok” projekt nyitó sajtótájékoztatóján Hódmezővásárhely és Szabadka képviselői is részt vettek. Gyümölcsöző kapcsolat veszi kezdetét.

A vasarhelyikosarsuli.hu közleménye:

Egy európai uniós pályázat keretében 165.646 eurót nyert a Vásárhelyi Kosársuli és a Spartak Ifjúsági Kosárlabda Klub Subotica a „Határ-menti kosárlabda játékok” projekt megvalósításához. A kezdeményezés értelmében a két klub 2019. július 31.-ig tartó szoros együttműködést folytat, specializáltan a két klub utánpótlására, azon belül is a 2003/2004-es, valamint a 2005/2006-os korosztályra fókuszálva.

A szabadkai és vásárhelyi gyerekekkel, edzőkkel, szülőkkel színültig megtelt Fekete Sasban tartott sajtótájékoztatón Dr. Elek András, a Vásárhelyi Kosársuli elnöke elmondta: nagyon örül, hogy ilyen nagyszabású, és mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolat veszi kezdetét. „A határon túli kapcsolataink régre nyúlnak vissza, és rendkívül fontosak számunkra. Elégedett vagyok, hogy Lázár János országgyűlési képviselő egyértelmű támogatásának is köszönhetően – aki 16 év alatt sokszor gyakorlatilag a csődtől mentette meg a vásárhelyi kosárlabdasportot – a Kosársuli huszonhárom éves fennállása alatt az elmúlt nyolc esztendőben huszonkét sikeres pályázatnak örülhettünk. Ez a mostani a harmadik nyertes EU-s beadványunk, egyben a legnagyobb költségvetésű. Megtanultuk, hogy jó közösségi célokra érdemes pályázni, az adott támogatásokkal élni kell, és precízen szükséges dolgozni.”

Dr. Lázár János országgyűlési képviselő gratulált a szabadkaiak és a vásárhelyiek sikeréhez. „Alapfeltétel, hogy egy ilyen együttműködésben a két fél utánpótláskorú játékosai, azaz a gyerekek együtt tudjanak dolgozni, mérkőzéseket tudjanak játszani és megismerkedjenek. Három fordulón keresztül állt helyt a komplex program, stabil lábakon áll, így biztos vagyok abban, hogy a projektnek meglesz az eredménye. Fontos, hogy sikerül megszólítani a gyerekeket, az elkötelezett sportolókat, a tanárokat és a szülőket, hisz a nehéz időkben mindig kiálltak a vásárhelyi kosárlabdázás mellett. A sportszerető helyiek közül kevesen hoztak olyan áldozatot, mint Elek András, aki helyi szinten egymaga tartotta és tartja életben a sportágat. A TAO-támogatásnak köszönhetően az utánpótlást tekintve az ország tíz legjobbja között van a Vásárhelyi Kosársuli, és reméljük, hogy a Szabadkával való, hosszútávú együttműködésnek hála a felnőtteknél is sikerül előre lépni. Hódmezővásárhelynek szüksége van élvonalbeli csapatra, és úgy látom, hogy jelenleg a Kosársuli áll ehhez a legközelebb. Kívánom, hogy a pályázat abszolút sikert eredményezzen!” – fogalmazott.

Devan Vukovic, a Szabadkai Sportszövetség ügyvezetője, valamint Jovan Sirovica, a Spartak elnöke is örömét fejezte ki az együttműködés sikeres elindulásával kapcsolatban. „A Spartak és a Kosársuli egyaránt rendelkezik a megfelelő infrastrukturális háttérrel, erőforrásokkal, így szívből remélem, hogy hasznos és igazán baráti kapcsolat alakul ki” – fogalmazott Vukovic, majd Sirovica hozzátette: „Kétéves előkészületi munka előzte meg azt, hogy most itt lehetünk. Az álomból valóság lesz: a közös programok, edzőtáborok jó alkalmat biztosítanak a gyerekeknek, edzőknek a fejlődéshez. Ebben a projektben furcsamód nem a versenyzés az első, sokkal inkább a két régió, a két klub közelebb hozása egymáshoz. Közösen fokozatosan jobbat hozhatunk ki a másikból.”

Martonosi János, a Csongrád Megyei Kosárlabda Szövetség ügyvezetője elmondta: a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségénél örömmel nézik a projekt megvalósulását. „A Szövetség alapelve, hogy sok jó játékos kerüljön ki az utánpótlásbázisokból. Ehhez a közös szakmai munkák mellett a TAO kiépülése és a mindennapos testnevelés is megfelelő lehetőséget biztosít, amiben a Szövetség már megyei szinten is partner. A CESAR-rendszernek hála a klubok menedzselése, edzésterve is központosul. Az eredmény a sportág fejlődése, mind felnőtt-, mind pedig utánpótlásszinten. Az innováció, a fejlődés a magyar kosárlabdasportnak is lételeme kell, hogy legyen, hisz míg Magyarország 41. a nemzetközi FIBA-listán, addig Szerbia a negyedik. Bízunk abban, hogy Szabadkán és Vásárhelyen is magas színvonalú, eredményes munka fog folyni.”

A két "szakmai" előadó közül Dobrotka Ágnes az Interreg IPA HU-SRB közös Titkárság program menedzsere ismertettte a Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programot, majd Klauko Babett vezető nemzeti kontroller beszélt a Széchenyi Programiroda szerepéről,

A projekt keretében összesen hat torna lesz, négy Vásárhelyen, kettő Szabadkán, emellett egy-egy edzőtábort is rendeznek, egyet itt, egyet ott. Az edzők és testnevelők egy-egy továbbképzésen vesznek részt a két városban. Családi szabadidős napok/hétvégék és szabadtéri utcai kosárlabda események (street-ball) kerülnek megrendezésre, valamint szerb edzők és játékosok bemutató (promóciós) edzést fognak tartani egy vásárhelyi iskolában az itteni gyerekek számára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus