Nemzetközi sikerek a Rátgéber Akadémián

A Rátgéber Akadémia junior fiú csapata vezeti az U18 Regional Youth Basketball Games tabelláját, az őszi-téli fordulók után az év végén és 2016-ban újabb rangos nemzetközi megmérettetések várnak az Akadémia fiú csapataira.

Rendkívül eredményes időszakot zár 2015-tel a Rátgéber Kosárlabda Akadémia, a nemzetközi tapasztalatok szerzésében hatalmasat lépett előre az Akadémia férfi szakága, U14-es kortól minden korosztály megméretetheti magát neves külföldi csapatokkal, a lehetőségek pedig tovább bővülnek a közeljövőben.

„Akadémiánk filozófiája, hogy a gyerekeket meg kell versenyeztetni nemzetközi szinten – nem csak junior, kadett korban, hanem már az U14-es korosztályban is. Idén sikerült elérnünk, hogy ettől a korosztálytól fölfelé minden csapatunk pályára lép nemzetközi szinten, és nem csak barátságos mérkőzéseken, hanem élesben játszunk Európa különböző országainak legjobbjaival” – emelte ki Rátgéber László, a Rátgéber Kosárlabda Akadémia vezetője. „A siker ezeken a mérkőzéseken nem a pályán elért eredményekben mutatkozik meg, hanem abban a tapasztalatban, melyet jól használva versenyzőinkből profi játékosok válhatnak. Emellett természetesen nagyon büszkék vagyunk U18-as fiú csapatunkra, mely három forduló után vezeti a tabellát a volt jugoszláv államokat tömörítő Regional Youth Basketball Games sorozatában, nagyon pozitív visszajelzésként tekintek arra, hogy junior korosztályunk nem csak hogy szoros mérkőzéseket tud játszani a magyarnál sokkal magasabb kosárlabda-kultúrájú országok csapataival, de győzni is tud ezeken az éles, felfokozott hangulatú találkozókon.” 

Az év vége és a jövő év eleje az Akadémia életében szintén a szenzációs nemzetközi megmérettetésekről szól majd: az U14-es fiú korosztály december 27-29. között Zágrábban lép pályára egy nagyon rangos tornán, ahol olyan csapatokkal versenyezhet majd, mint a szerb Partizan Belgrád, a horvát Cibona Zágráb, a Zadar, a Split,a Dubrava, a Dražen Petrović Sibenik, a Cedevita, a szlovén Olimpija Ljubljana, a Krka, a boszniai Sarajevo, a német T Berlin vagy a török euroligás Darüşşafaka S.K. utánpótláscsapata.

Január 15-17. között Szolnokon a legrangosabb európai sorozat, az EYBL folytatódik U16-os fiú csapatunk számára, majd január 22-24. között az U14-es EYBL második körét rendezik Budapesten a Rátgéber Akadémia részvételével. Kadett csapatunk január 22-24-én Tuzlában vesz részt egy igen színvonalas nemzetközi tornán, ahol a házigazda Sloboda és a szarajevói csapatok mellett részt vesznek a legerősebb szerb, szlovén és horvát csapatok, sőt a montenegrói Buducnost is ott lesz. Junior csapatunk pedig január 31-én a Regionális Liga 4. tornáját fogja játszani Újvidéken.

„Zágrábban szerintem Európa legerősebb tornáján veszünk majd részt.” – nyilatkozta Zalay Zoltán, az U14 és U16-os csapataink vezetőedzője. „A 16 csapatos mezőnybe rendkívül erős csapatok kerültek be, a torna rangját pedig jelzi, hogy december 26-án több csapat selejtezőt játszik még a tizenhatodik helyért. Egyedül a hetes labda nehezíti majd a dolgunkat, de a tornára való készülés jegyében már ilyen labdával edzünk.” Az U14-es korosztály eztán Budapesten, az EYBL keretein belül folytatja a nemzetközi szereplést. „Az EYBL-ben további négy erős mérkőzés vár csapatomra, nagy segítség ez számunkra, hiszen a nemzetközi tornákon felvett ritmust tudjuk kamatoztatni a bajnokságban is. A fejlődés kézzel fogható: az a Baja, aki a gyermek korosztályban még simán legyőzött minket, idén viszont ötször kapott ki tőlünk a bajnokságban. A játékosképzésben roppant fontos szerepe van tehát az ilyen megmérettetésnek, a játékosok megtapasztalhatják, milyen az európai színvonal, hol tartanak a kortársaik más országok utánpótlásműhelyeiben, és mit jelent az agresszivitás a pályán. Ezekből a tapasztalatokból építkezve lehet minőségi utánpótlásképzést végezni, épp ezért ezekből a tornákból, nemzetközi versenyekből minél többet szeretnénk beépíteni a képzési programunkba.”

Az U16-os korosztály is folytatja nemzetközi szereplését. „A szolnoki EYBL-lel és a boszniai tornával együtt 7 nemzetközi mérkőzést játszunk majd a közeljövőben, amely nagyban szolgálja majd a csapat és az egyének fejlődését. Ahogy a serdülőknél, úgy a kadettoknál is kamatozni látszik a nemzetközi szereplés, ahol az agresszivitás fejlesztésére komoly hangsúlyt fektetünk. A Kiemelt Bajnokságban a csapatnak három fordulóval az alapszakasz vége előtt esélye van a nyolcas csoportban az első négy hely valamelyikén végezni. Reméljük, a mostani tornák is hozzásegítenek minket ahhoz, hogy a szezon végén beleszólhassunk az éremosztásba. Ezen nemzetközi mérkőzések kiválóan szolgálják felkészülésünket.” – zárta Zalay Zoltán.


Foto, Slide - ratgeberakademia.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus