Radics Balázs: A felfokozott hangulat volt a lényeg

A CEYBL vezetője, Radics Balázs értékelte a Kőbányán, illetve a Honvéd csarnokában egy időben lezajlott U14-es fiú tornákat és beszélt a jövőről is

A Longbow Sports Management interjúja:

Egy héttel ezelőtt két U14-es CEYBL torna is zajlott Budapesten egy időben. Milyen megfontolásból került egy időpontba a kőbányai Zsíros Akadémia által szervezett rendezvény és a Honvéd csarnokában megvívott mérkőzéssorozat? Hogyan sikerült egyszerre lebonyolítani a két eseményt?

Egy picit kényszerűségből jött az az ötlet, hogy két tornát rendezzünk egyszerre, ami szervezésügyileg nagyon nehéz is volt. Nemcsak amiatt, mert két viadal folyt egy időben, hanem mert egész januárra tele lett a program, feltorlódtak az események, alapvetően ezt volt kihívás sikeresen megoldani. Emiatt a központ részéről nem is juthatott egy-egy tornára annyi figyelem, mint általában, ám úgy érzem, hogy a rendező klubok szépen megoldották a feladatot, a Kőbányán látottak abszolút pozitívak voltak, a Honvéd pedig ahhoz képest, hogy először rendezett, szintén dicséretet érdemel.

Természetesen azért vannak javítandó feladatok, amiket jobban is csinálhatunk a jövőben, ezeket kielemezzük a következő időszakban. Maga a rendszer célja is, hogy minden résztvevő rendezzen is előbb-utóbb, ezáltal legyen kicsit önjáróbb a lebonyolítás. Az akadémiáknak pedig meg kell tanulniuk az e fajta szervezést, ez az ő fejlődésükben olyan, mint amikor egy játékosnak mondjuk bal ziccert tanítanak meg dobni.

Az előzetes tervekhez képest egyetlen változás volt, Arturs Senhofs EYBL elnök végül a playoff tornára jön majd Debrecenbe és ott látogatja meg a közép-európai régió küzdelmeit, mivel januárban a balti országokban is nagyon sűrű volt a program. Ugyanakkor az eseményeket végig követték a lettországi központban is.

Milyen visszajelzéseket kaptál a rendezéssel kapcsolatosan a hazánkba látogató külföldi csapatoktól?

Nagyon pozitív volt a két torna körülményeinek megítélése, már csak azért is, mert a küzdelmek úgy alakultak, hogy a végsőkig fontos kérdések maradtak nyitva, ami a továbbjutást, valamint a helyezéseket illeti. Felfokozott volt a hangulat mindkét helyen, a lényegi cél pedig pontosan ez, a többi már a körítéshez tartozik, a legfontosabb az, hogy kompetitív kosárlabdát játszanak a fiatalok ezeken a viadalokon. Voltak olyanok is, akik hátrébb vannak még tudásban, ők viszont remek fejlődési lehetőségként fogták fel ezt az eseményt.

Olyan csapat, amely teljesen leszakadt volna a mezőnytől, olyan nem volt, ez nekem nagyon tetszett személy szerint. A Honvéd szépen felzárkózott az első torna óta, de a nyeretlen Szolnok is lényegesen jobb játékerőt képviselt már Kőbányán. Abszolút elérte célját tehát a két torna, akikkel én személyesen beszéltem, mind szakmai, mind emberi, mind kulturális vonatkozásban jó visszajelzéseket adtak.

Hogyan néz ki a folytatás a továbbjutó csapatok számára ebben a korosztályban?

Ötös döntőt rendez majd Debrecen, ahol a hazaiak – akik egyébként az egyik legeredményesebben szereplő magyar együttes voltak az egész mezőnyben – szabadkártyásként lesznek jelen, míg a két csoport első két helyezettje, a Flash Belgrád, a Kolozsvár, a Cibona Zagreb és a Prága jutottak tovább a március 6-8. közti CEYBL fináléba. Itt körmérkőzéses rendszerben dőlnek el a helyezések. A Debrecen megpályázta az U14-es és az U16-os rendezést is, meg is kapták a rendezési jogot.

Mit lehet tudni ennek a korosztálynak az EYBL-lehetőségeiről a következő szezont illetően?

Jövőre az U15-ös korosztályban tudnak indulni, ez a korcsoport már a vártnál hamarabb, idén elindul a közép-európai régióban, a terv pedig az, hogy az U17-eseknél is legyen ugyanerre lehetőség a jövőben. Ez egy óriási expanziót jelent, de úgy érzem, képesek vagyunk rá. A márciustól nyárig tartó időszak legfontosabb feladata lesz ennek a konstrukciónak a kivitelezése, azaz a csapatok megtalálása és a rendezések letisztázása. Magabiztos vagyok azzal kapcsolatosan, hogy ez rendben le is fog zajlani, a cél tehát az, hogy U14-ben, U15-ben, U16-ban és U17-ben is lehessen szezont rendezni a közép-európai régióban.

Szombathelyen jelenleg is zajlik az U16-osok második alapszakasz tornája, az U15-ösöknél pedig amolyan fél szezonnal indulunk el idén, hogy könnyebb legyen jövőre ezt a korosztályt is teljes programmal bekapcsolni a küzdelemsorozatba. Az évad elején nem gondoltam volna, hogy ezt a lépést meg tudjuk tenni, ám végül amolyan prémiumként ez is sikerült, jelenleg pedig tárgyalunk török és spanyol csapatokkal is, akiket szintén be szeretnénk kapcsolni a CEYBL küzdelmeibe.

Köszönjük az interjút!

 

Fotó: Zsíros Akadémia Kőbánya
Forrás: longbow.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus