Rátgéber elmondja, hogyan lehet aranyat nyerni az alsóházból érkezve

A Kosárlabda Akadémia Pécs csapata a felsőházból az alsóházba került, ott menetelt a rájátszásban, majd a keresztbejátszásokon át vezetett az útja a bajnoki címig.

Az utanpotlassport.hu interjúja:

„Le a kalappal az összes klub előtt, sokkal nagyobb az iram, mint öt-hat évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy fejlődik a sportág. A kadétkorú fiúknak a kilencven százaléka biológiailag még éretlen. Mindössze annyival voltunk jobbak Sopronban a többieknél, hogy a komoly összhang mellett tökéletes mentális állapotba kerültek a srácaink” – mondta Rátgéber László, a Kosárlabda Akadémia Pécs szakmai és stratégiai igazgatója azután, hogy csapata az alsóházi rájátszásból érkezve hódította el a fiú kadétbajnoki trófeát.

„Az országos bajnoki nyolcas döntőn bármi megtörténhet” − hangzik el az összes kosárlabdaedző szájából ez a mondat általában a megméretések előtt. Ha valaki csak egy pillanatra is azt gondolta volna, hogy ez közhely, akkor most jól figyeljen!

A Kosárlabda Akadémia Pécs csapata a felsőházból az alsóházba került, ott menetelt a rájátszásban, majd a keresztbejátszásokon át vezetett az útja a soproni Krasznai Ferenc Egyetemi Sportcsarnokban rendezett fiú kadétbajnoki fináléig.

Az A csoport második helyezettjeként az elődöntőben lépett pályára Jemc Branislav gárdája, amely felülmúlta a – szintén az alsóházból érkező – későbbi bronzérmes Zsíros Akadémia Kőbánya együttesét. Azzal a sikerrel pedig már az aranyért küzdhettek a pécsi fiúk a Vasas Akadémia alakulatával szemben. Ráadásul a finálé volt az egyik legsimább meccsük a soproni megméretésen; 27 perc elteltével 27 ponttal vezetett a baranyai klub, végül kilencpontos sikerrel (87–67) elhódította a kadétbajnoki trófeát.

„Általában én vagyok az ünneprontó a mérkőzések után, hiszen a munkám az, hogy észrevegyem a hibákat, függetlenül attól, mekkora dolgot vittünk véghez. Ez azonban most más volt a pasarétiek ellen; öröm volt nézni, ahogy játszunk. Nem szokás külön kiemelni kosarasokat, mivel ez csapatsport, de kivételesen ezt is megtenném: Kazy Balázs fergetegesen teljesített, a játék összes szegmensében kiemelkedett” – összegez Rátgéber László, Euroliga-győztes, kilencszeres felnőtt magyar bajnok edző, a pécsi akadémia szakmai és stratégiai igazgatója.

A szakember arra is kitért, hogy nem történt különösebb csoda együttesével a rájátszás után:
„Tisztában voltunk vele, hogy erős, jól menedzselt játékosokból álló gárdánk van. Az alsóház az idei kadétmezőnyben nem feltétlenül jelentett alárendelt szerepet. Egyértelműen a felsőház szintjén teljesítettünk végig, erre némi bizonyítékot ad, hogy az idén mindössze nyolc, egylabdás vereségünk volt. Pontosan ezért jó ez a versenyrendszer, mert lehetőséget ad a szépítésre. Ami a felsőházat illeti: a minőségi párharcokról szól. Ez nekünk nem adatott meg, ugyanakkor kompenzálni tudtuk azzal, hogy az EYBL-sorozatban szerepeltünk, ahol folyamatosan nemzetközi szintű meccseken léptünk pályára.”

De a magyar fiú kosárlabdázást megvilágította más, fontos összetevőjéből is:
„Le a kalappal az összes klub előtt, sokkal nagyobb az iram, mint öt-hat évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy fejlődik a sportág. A kadétkorú fiúknak a kilencven százaléka biológiailag még éretlen. Mindössze annyival voltunk jobbak Sopronban a többieknél, hogy a komoly összhang mellett tökéletes mentális állapotba kerültek a srácaink. Bebizonyították, hogy ők nem játékszerek, sokkal inkább játékosok!”

Rátgéber László felhívta a figyelmet arra, amire általában a legtöbb nevelőedző:
„Nem szabad túlértékelni az utánpótláskorban elért sikereket. Az a mérvadó a pályafutásukban, hogy élvonalban szereplő kosarasok vagy – legjobb esetben – felnőttválogatottak lesznek-e később. Abban biztos vagyok, hogy a mostani kadétegyüttesből többen is eljuthatnak e két szint bármelyikére.”

Fotó - utanpotlassport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus