Rengeteget fejlődött egy év alatt Godwin Omenaka

Godwin Ekene Omenaka egy éve érkezett a Rátgéber Akadémiára, ez idő alatt pedig sokat fejlődött az Akadémia szakembereinek irányítása alatt.

 

A Rátgéber Akadémia sajtóanyaga:

A magasan jegyzett nigériai származású tehetség nemrég töltötte be a 16. életévét, tizenkét hónap alatt pedig számtalanszor bizonyította, hogy kivételes fizikai adottságai mellett a kosárlabda iránti alázat is megvan benne. A 204 centis Godwin Omenaka tavaly októberben vett részt először kosárlabda csapatedzésen. „Godwin gyakorlatilag egy éve kezdett el kosárlabdázni, jelenleg az jelenti a legnagyobb kihívást számára, hogy behozza a technikai lemaradást, valamint az öt-öt elleni játéktapasztalatot azokhoz képest, akik 7-8 éves koruk óta kosárlabdáznak” – nyilatkozta játékosáról Ivica Mavrenszki vezetőedző, majd hozzátette: a nigériai fiatal rengeteget fejlődött a kemény munkának köszönhetően, melyet elvégzett mind a csapatedzéseken, mind az egyéni képzéseken. 

„Egy éve érkeztem Pécsre, a legelső élményem az volt, hogy nagyon hideg van, erre nem voltam felkészülve” – idézte fel Godwin Omenaka nevetve első benyomásait. „Azóta viszont nagyon megszerettem mind Magyarországot, mind Pécset, gyönyörű hely, jó itt élni. Az első edzés is teljesen más volt, mint amit addig a szülőhazámban tapasztaltam, itt minden pozícióra külön kiváló edzéstechnikákat alkalmaznak a képzés során. Rengeteget tanultam egy év alatt, többek között sokat fejlődtem a dobások, a gyorsaság, a labdavezetés tekintetében is. Hálás vagyok az égieknek azért, hogy ilyen lehetőséget kaphattam, és az egyik legjobb edzővel dolgozhatok. Azt érzem, hogy egy év alatt sokkal tovább jutottam, mint az azt megelőző években összesen, remélem, a jövőben még feljebb tudok lépni.” Ivica Mavrenszki szerint Godwin félúton van a játékossá válás útján, még nagyon sok munka áll előtte addig, amíg profi lesz. „Kivételes fizikai adottságai vannak, elképesztően atletikus, erős, gyors, hosszú karjai vannak, nagyot ugrik, viszont még meg kell tanulnia, hogyan használja ki maximálisan ezeket az adottságokat, a technikai tudásának is a legmagasabb szintet kell elérnie. De jó karakterrel, mentalitással rendelkezik, és ez a legfontosabb: nem adja fel soha, alázatos, szeretne és tud is keményen dolgozni a céljai elérése érdekében. Úgy gondolom, Godwin szeretne kosárlabdázóvá válni, és jelenleg jó úton van efelé.” 

Godwin Omenaka nem csak Magyarországon teljesített kiemelkedően az elmúlt szezonban, hanem a nemzetközi mezőnyben is: Moszkvában az U20-as European Youth Basketball Games-en a torna legígéretesebb játékosának választották. Rátgéber László több szempontból is jó döntésnek tartja Godwin Omenaka szerződtetését. „Mivel Magyarországon kevés az ilyen kivételes fizikai adottságú, magas gyermek, ezért külföldről kell Godwinhoz hasonló tehetségeket igazolnunk. Célunk nem csak az, hogy Godwinból nemzetközi szintű játékost és magyar válogatottat neveljünk, hanem hogy az ő segítségével játékostársai is fejlődjenek, jobb játékossá váljanak. Godwin nagyon látványos fejlődésen ment keresztül egy év alatt, többet lépett előre, mint a többi, hazánkba érkező külföldi utánpótláskorú játékos, szép kosárlabda-pályafutás állhat előtte, de nem várhatjuk, hogy egyenes ívben fejlődjön. Tudatosan építjük fel a játékos képzését, nem csak centertechnikákat tanítunk neki, hanem a palánktól távoli játékot is, sokoldalú, a modern kosárlabdának megfelelő tudású játékosokat szeretnénk képezni” – tette hozzá Rátgéber László. „Elmagyaráztam Godwinnak, hogy a fejlődés és a továbbképzés olyan, mint az ár elleni úszás, ha egy pillanatra is leállsz, visszafelé haladsz. Az, hogy Godwinból nemzetközi szintű játékos válik-e, attól fog függni, hogy igazi kosárfanatikussá válik-e, érteni és imádni fogja-e a kosárlabdát. A mi feladatunk, hogy megtanítsuk rá, hogy ne kényelmesedjen el, ne érje be a fizikai fölényével, minden egyes edzésen fejlődni akarjon.”

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus