Székely Norbert az idei U20-as Európa-bajnokságokról

Bő egy éve dolgozik a szövetség utánpótlás szakmai koordinátoraként a korábban Sopronban sikert sikerre halmozó, s éppen egy évtizede az akkori U20-as leány válogatottat Európa-bajnoki ezüstéremig vezető Székely Norbert. A hamarosan kezdődő korosztályos utánpótlás Európa-bajnokságok kapcsán készített interjút a korábbi kitűnő edzővel az MKOSZ hivatalos honlapja, a kosarsport.hu.

A kosarsport.hu interjúja:

- Mi várható, mit várhatunk a hamarosan kezdődő korosztályos Európa-bajnokságokon fiataljainktól? - kérdeztük a koordinátort.

- Nagyon bízom benne, hogy sikeres nyaruk lesz csapatainknak - felelt optimistán Székely Norbert, majd rögtön hozzátette: - a siker azonban szinte minden csapatnál mást és mást jelent. Ezen a nyáron ráadásul több korosztályban is olyan csapattal veszünk majd részt a különböző megmérettetéseken - különösen a lányoknál -, hogy csapatainkban többnyire az adott korosztályon belül inkább a fiatalabb évjáratából kerülhetnek ki a húzóemberek, azaz több együttesünk is jövőre érhet be, ha úgy tetszik, érhet a csúcsra igazán. Ezek a fiatal játékosok még jövőre is szerepelhetnek abban a korosztályban, amelyben most debütálnak. Ezeknek a beéréseknek, csúcsra jutásoknak viszont most kellene "megágyazni", amihez egyrészt nagyon kell az adott csapatban az idősebbek nagyobb tapasztalata, másrészt pedig a fiatalabbak az idei tornán rengeteg rutint, tapasztalatot szerezhetnek. 

- Elkészült Székesfehérváron az MKOSZ új edzőközpontja, amelyet "megszálltak" a korosztályos válogatottak. Az, hogy egy helyen, szinte egyszerre készülhetnek a csapatok, milyen pluszt adhat a játékosok fejlődéséhez? 

- Nagyon fontos dolog, hogy végre van egy ilyen edzőközpont, mellette szállodával, ahol laknak az edzők, játékosok - fejtegette Székely Norbert. - Szinte "fullos" a terem kihasználtsága, reggeltől estig zajlanak az edzések, déltájban van csupán 2-3 óra, amikor nem pattog a labda, nincs edzés vagy edzőmeccs. A fiatalabb játékosok tanulhatnak az idősebbektől, és nagyon remélem, itt a fejlődés nem csak a játékosok, hanem az edzők kapcsán is kézzelfogható lesz. A központ elkészülte előtt a különböző csapatok egymástól gyakorlatilag elszigetelten dolgoztak, készültek. Így, hogy több korosztályos válogatott is egyidejűleg készül, edzőink gyakran találkoznak egymással, remélhetőleg értékes szakmai eszmecseréket folytatnak - az edzők is tanulhatnak egymástól, kedvükre "szakmázhatnak" egymást korábban nem is nagyon ismerő szakembereink. Többek között a már nem pályakézdő, de nem túl régóta edzősködő szakemberek tudásának fejlesztése érdekében döntöttünk úgy, hogy minden csapatnál három edző dolgozzon. Cziczás Laci például, aki Cegléden remek munkát végzett lányaival, most két olyan korábbi lengendás játékos mellett bővítheti ismereteit, mint Balogh Judit és Iványi Dalma. 

- A felnőtt válogatottak profitálhatnak valamit a jövőben székesfehérvári műhelyben zajló munkából? 

- Az edzőkollégákkal - és erre is jó, hogy egy helyen, egy időben együtt lehetünk - próbálunk szép ívet adni a korosztályos képzésekben, hogy fokozatosan egymásra épüljön, hogy milyen szintre kell eljusson fizikailag, s mit kell tudni technikailag, taktikailag egy U16-os, U18-as és U20-as játékosnak, hogy a legutóbbiból is "kiöregedve" már felnőtt szinten is megállja a helyét. Azt azonban szeretném hozzátenni: a korosztályos válogatottaknál végzett munka azért önmagában még nem garancia. A megszerzett tudást jó lenne, ha felnőtt élvonalbeli szinten folyamatosan sokat játszva tudnák bemutatni, s tapasztalatszerzéssel tovább fejleszteni. 

- A két U20-as válogatott kezd, bizonyos értelemben a maga nemében mindkettő "kakukktojás". A fiúknál az U20-as csapat az egyetlen A-divíziós, a lányoknál viszont ez a társaság az egyedüli B-divíziós. Mi várható tőlük? 

- A beszélgetés elején említettem, a siker minden csapatnál más és más. A lányoknál fiatalabb évjáratúakként az U20-as válogatottban szerepel a két éve U17-es világbajnoki bronzérmet szerző csapat több játékosa, talán nem túlzás, ők alkotják e csapat gerincét és jövőre is ebben, az utolsó utánpótlás korosztályban játszhatnak. Akkor jó lenne valami nagyot "domborítani" az A-divízióban, de ahhoz most fel kellene jutni a B-ből. A keret tagjainak többsége már felnőtt szinten is szerzett elég élvonalbeli tapasztalatot, néhányan már az Euroligában és az Európa-kupában is játszottak. Bízom benne, hogy a lányok elérik céljukat. Azt viszont nem értjük, az hogyan fordulhatott elő, hogy a három, tavaly az A-divízióból kieső csapat, a mieink mellett az ukrán és a cseh válogatott, hogy kerülhetett egy csoportba... így ez a három csapat. Először ezen kell valahogy túljutniuk a lányoknak. 

A srácok tavaly éppen Székesfehérváron vívták ki az A-divízióba való jutást, talán emlékeznek még rá, az előző szezont Olaszországban töltő Perl Zolinak voltak szenzációs meccsei. Nos, ő már nem lesz, viszont a korosztálynál egy évvel fiatalabb, de már elég jelentős élvonalbeli tapasztalattal rendelkező Mócsán Bálint húzhatja a szekeret. Ettől a csapattól óriási siker lenne Helsinkiben az A-divízióban való bentmaradás. Hozzátenném, most a B-divízióból hihetetlen nehéz lesz feljutni, olyan csapatok szerepelnek ott, mint Horvátország, Görögország és Oroszország. Láttam, mit melóztak a srácok, bízom benne, hogy sikerül bentmaradniuk.

Forrás, Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus