U16-os országos döntő: Megvan a négy elődöntős!

Már a második nap, a második forduló után kiderült, mely csapatok lesznek ott az elődöntőben, a legjobb négy között a fiú országos kadett bajnokság nyolcas döntőjében. Pénteken a Vasas a MAFC, a Körmend pedig a Szolnok ellen játszik a csoportelőségért. Nézzük, mi történt a második napon

Kaposvári KK Delfinek - Vasas Akadémia 54-86 (8-29, 15-12, 24-26, 7-19)

A nyitó nap tapasztalatai alapján a második napon a nyitó mérkőzés ígérkezett a leginkább egyoldalúnak. A Vasas edzője változtatott több helyen előző napi keretén, több meghatározó játékost pihentetett. Bordács vezérletével esélyeshez méltón, 12-2-es első 4 perccel kezdett a Vasas. Utána jött egy erősen egyénieskedő időszak a piros-kékek játékában, szereztek is két szép kosarat a kaposváriak. Időt kért Sárosi Bulcsú, a Vasas edzője, s agresszív egész pályás letámadást rendelt el. Ebből a fővárosiak több labdát s könnyű kosarat szereztek, s egy 17-0-s futással jelentős előnyre tettek szert. A szakasz kaposvári kosárral zárult.

A második negyedben inkább a kiegészítő játékosok szerepeltek a piros-kékeknél, a Delfinek csapata felbátorodott, s főleg a félidő hajrájában pár ügyes támadást vezetve megnyerte a negyedet.

Szünet után lendületben maradtak a somogyiak, olyannyira, hogy bátor, ügyes játékukkal a 3. negyed közepén a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötték fel magukat. Ekkor a Vasasba visszakerültek a keretben lévő kulcsemberek, s bár nem igazán tudtak újból felpörögni, egy dudaszóra dobott triplával végül 20 pontos előnnyel zárták a szakaszt a pasarétiek.

A záró szakasz elején két triplával közel 30 pontosra növelte előnyét a Vasas, az utolsó percekben már a kaposváriaknál is a kevesebbet szereplő játékosok játszottak, a várakozásnak megfelelően biztosan nyert a Vasas a helyenként jól játszó kaposváriak ellen.

Fehér Iván: - Bár az első negyedet megint átaludtuk, sokat léptünk előre a tegnapi napon mutatott játékhoz képest. Az eladott labdák számát csökkenteni, a dobószázalékot viszont javítani kell. Gratulálok a Vasasnak.

Sárosi Bulcsú: - A nemcsak most, hanem egész évben szimpatikus Kaposvár ellen célunkat elérve s a játékperceket megosztva nyertünk.

 

MAFC Kosársuli - Szombathelyi Kosárlabda Akadémia 67-65 (20-23, 22-7, 10-21, 15-22)

Már a 2. perc elején időt kellett kérnie Vavra Andrásnak, a MAFC edzőjének, 5-0-lal indítottak a szombathelyiek. A folytatásban váltva este a kosarak, csak amíg a MAFC minden pontért megszenvedett, addig a szombathelyiek a fővárosiak hibáit, eladott labdáit kihasználva könnyebb kosarakat szerezett. A szakasz második felében egy 8-2-es rohammal 1 pontra feljött a MAFC, de a negyed végén 2 triplát is "bevertek" a vasiak, így ők zárták előnnyel a szakaszt.

A második 10 percet egy 6-0-s rohammal kezdve átvette a vezetést a MAFC. A fővárosiak azt próbálták kihasználni, hogy mezőny posztokon magasabbak, erősebbek játékosai, mint a szombathelyiek, külső embereket vittek be pozícióba. A Szombathely játékosai mozgékonyságára építve betörésekkel s az azokból való kiosztásokkal operált, ám ekkor már nem nagyon estek be a tripláik - csupán 1. A félidő végén a MAFC második szándékú kosarakkal, ellenfele palánkja alatt leszedett lepattanók utáni találatokkal 10 pontra növelte előnyét a szünetig.

A második félidő úgy kezdődött, ahogy a meccs, bő 1 perc után Vavra időkérésével. Zónára állt át a Szombathely, és ezzel teljesen összezavarta ellenfele támadójátékát. Durázi vezérletével fokozatosan közelítették meg a vasiak a támadásban tanácstalan fővárosiakat, sőt, a negyed végén egy triplával fordítottak is. A záró szakasz hihetetlen izgalmas volt, mindkét csapat játékosain érződött a fáradtság, sok volt a kihagyott tiszta helyzet, büntető. A hajrája Pápai villanásaival a MAFC érkezett előnnyel, de Horváth triplája s Durázi kosara után újra vasi vezetést mutatott a tábla. A végén Király lett a "király", Pápai ügyes passzát pontokra váltva visszaszerezte a vezetést a MAFC-nak. A győzelemért támadó szombathelyiek támadó hibát vétettek, így egy küzdelmes, izgalmas meccsen 1 ponttal a MAFC nyert.

Vavra András: - A dekoncentrált kezdés után összeállt a játékunk, majd a Szombathely zónára állt át, amely ellen nagyon statikusak voltunk. Nem játszottunk jól, de nagyot küzdöttünk.

Svajda Gábor: - Gratulálok a fiúknak, mert amit terveztünk, azt megvalósították a pályán. Ha a végén kicsit higgadtabbak, rutinosabbak vagyunk meg is nyerhettük volna a mérkőzést. Gratulálok és sok sikert kívánok a MAFC-nak.

 

Körmendi Törpördögök - Budapesti Honvéd 58-57 (16-14, 20-24, 10-13, 11-7)

A két korábbi élvonalbeli edző együttesének találkozóján Matejovics erőteljes palánk alatti játéka révén 7-0-lal indított a Zsoldos András vezette Honvéd, miközben a körmendiek sorra dobták a homályokat triplákból. Időkéréssel rendezte csapata sorait Szalai János, a vasiak mestere, fiai ezután már betörésekből s leosztásokból Doktor vezérletével felzárkóztak.

A második negyed Zsebe kosár plusz büntetős akciójával indult, fordított a Körmend. A vasiak Laczó remek megmozdulásaival tartották szűk előnyüket, a Honvédnál beesett két tripla, ennek, valamint magassági fölénye révén a támadó pattanók utáni kosarakkal tartották a lépést a Körmenddel, amely a félidő végén Németh Ákos tripláival tartotta szűk előnyét.

Szünet után közel két és fél percig nem esett kosár, majd a Körmend törte meg a kosárcsendet. A Honvéd triplákkal próbálkozott a vasi zóna ellen - kevés sikerrel. Körmendi részről Doktor erőlködött, Erdei újabb hármasával s egy betörés utáni kosárral 1 pontra jött föl a Honvéd. A Körmendnek Molnár Levente triplája adott új erőt, egy 7-0-s futással 8 pontra nőtt a vasi előny. A negyed végén egy triplával 5-re jött föl a Honvéd, a körmendiek ekkor sorra hagyták ki a büntetőket.

A záró szakasz elején hamar ledolgozta 5 pontos hátrányát a Honvéd. Fej-fej mellett, váltott vezetéssel haladtak a felek. A körmendiek rendre elrontották a tripláikat, a Honvéd játékosai pedig több labdát eladtak. Fogcsikorgató volt a küzdelem. A Honvéd Matejovics vezérletével már-már győztesnek tűnt, a Körmend gyors szabálytalanságokkal próbálta elérni, hogy büntetőzhessen a Honvéd. Stratégiáját siker koronázta:  5 másodperccel a befejezés előtt 1 pontos Honvéd vezetésnél a fővárosiak büntetőket hibáztak, a Körmend visszaindított a rosszul helyezkedő honvédosok mellett, s Molnár Levente értékesítette a győzelmet jelentő ajtó-ablak ziccert.

Zsoldos András: - Alapvetően dicséret illeti a srácokat, mert megnyerték a meccset, de a végén tálcán, s aranyszegélyű tányéron átadták azt az ellenfélnek.

Szalai János: - Megint gyengén kezdtünk. A zónának köszönhetően feljavult a játékunk, de az igen gyenge hárompontos dobószázalék miatt megnehezítettük a saját dolgunkat. A végén, el kell ismernem, szerencsés körülmények között sikerült megnyerni a mérkőzést. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani ellenfelünk gyúrójának, önzetlen, sportszerű segítségéért, hogy a meccs előtt segített harca kész állapotba hozni egyik játékosunkat.

 

Szolnoki VSI - Bajai Bácska FKE 71-57 (23-6, 9-23, 24-8, 15-20)

Idegesen kezdtek, az első percekben egymás hibáiból éltek a csapatok. A Szolnok játékosai nyugodtak meg hamarabb, s pár ponttal elléptek. A negyed második felében aztán a Tisza-partiak szinte átrohantak a kapkodó, széteső, egyénileg erőlködő bajai fiúkon. A negyedet Kovács Gábor vezérletével egy 16-0-s száguldással fejezték be a szolnokiak.

Lendületben maradtak a második negyed elején is, két újabb kosarat szereztek, amikor Cservék Csaba, a Baja edzője zónavédekezést rendelt el. Ezzel sikerült 180 fokot fordítani a játék addigi menetén. A szolnoki fiúk megzavarodtak, kapkodtak, a bajai támadásoknak viszont egy csapásra lett ritmusuk, pár tripla is beesett a Sugovica-parti fiúktól. 27-6-os szolnoki vezetést követően egy szédületes, Schubert vezette 22-1-es rohanással ledolgozta hátrányát a Baja. A félidő végére sikerült rendezni zilált sorait a szolnoki csapatnak, amely 3 pontos előnnyel térhetett pihenni.

Bajai részről természetesen szünet után is maradt a második negyedben bevált zóna, ám a szolnokiak határozott betörésekkel ekkor meg tudták bontani, ha úgy tetszik, képesek voltak feltörni. Ismét ellépett 10 ponttal a szolnoki csapat, amely újfent magabiztossá vált, s a negyed végén még egy  9-0-s rohammal közel 20 pontos előnnyel várhatta a befejező 10 percet.

A záró szakasz első 5 perce 8 bajai pontot hozott, újra megtorpant a Szolnok. Az első félidei forgatókönyv azonban nem folytatódott, Kovács büntetőkből megszerezte a záró szakasz első szolnoki pontjait, amelyek megnyugtatták Honti Viktor fiait, akik végül biztosan nyertek.

Honti Viktor: - Kétszer nyertük meg ezt a meccset. Először az első negyedben, de ezt el is hitték a srácok, dicséret illeti a Baját, mert húsz pontos hátrányából fel tudott állni. A harmadik negyedben szerencsére újra fel tudtak pörögni a srácok, óriási dolognak tartom, hogy ott vagyunk az ország négy legjobb csapata között.

Cservék Csaba: - Sajnos ismét nem tudtuk a saját arcunkat mutatni, elszalasztottunk egy újabb lehetőséget, gratulálok a Szolnoknak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus