U20: Arccal a cél felé!

A csütörtöki szünnapot követően pénteken az utolsó három napos etap veszi kezdetét a leány U20-as B-divíziós Európa-bajnokságon. A visszajutást megcélzó magyar válogatott előkelő helyről várhatja a folytatást.

Csütörtökön jól megérdemelt szünnap volt az U20-as B-divíziós leány kontinensviadalon. A Gáll Tamás irányította magyar együttes eddigi hat mérkőzéséből ötöt megnyerve egyelőre a tíz csapatos torna második helyén áll – azaz pillanatnyilag feljutást érő pozícióban, hiszen a legjobb három együttes felkerül az A-divízióba.

Szerdán zsinórban ötödik meccsét húzta be a magyar együttes, a mieink még a nyitónapon attól a Németországtól kaptak ki, amely azóta sem talált legyőzőre. Később Portugáliát kilenc, Bosznia-Hercegovinát három, Romániát pedig 41 ponttal verte csapatunk. A sorozat második hete tökéletesen indult, hiszen kedden az addig veretlen, az A-csoporttól a mieinkhez és a németekhez hasonlóan tavaly búcsúzó, idén egyértelműen a visszajutást megcélzó Litvániát 24 ponttal múltuk felül. Szerdán aztán a felkészülés során már egyszer simán legyőzött Izrael sem jelentett akadályt.

Az Európa-bajnokság állása 6 fordulót követően:

1.    Németország 6-0
2.    Magyarország 5-1
3.    Bosznia-Hercegovina 4-2 (+123)
4.    Portugália 4-2 (+87)
5.    Litvánia 4-2 (-25)
6.    Bulgária 3-3
7.    Nagy-Britannia 2-4
8.    Izrael 1-5
9.    Norvégia 1-5
10.    Románia 0-6

Tekintsünk előre a záró három mérkőzésre! A mieink pénteken 15 órakor az első győzelmüket szerdán begyűjtő Norvégia ellen mérkőznek. Nem lebecsülve az északi ország csapatát, a találkozón egyértelműen a magyar válogatott az esélyes. Főleg, hogy a norvégok eddigi egyetlen sikerüket az ellen a Románia ellen aratták, amely sorozatban 15. meccsét vesztette el az U20-as korosztályban.

Ennél várhatóan valamivel nehezebb összecsapás következik szombaton, amikor Nagy-Britanniával mérkőzünk. A britek csupán két győzelemmel állnak, de többnyire szoros meccseket játszottak – Németországtól 11 ponttal kaptak ki. Ha minden jól alakul, akkor akár már ezen a napon biztosíthatja feljutását a magyar válogatott, ebben az esetben a vasárnapi záró találkozón (amely ténylegesen a torna utolsó összecsapása is lesz egyben) a házigazda Bulgária ellen már nem kellene izgulnunk.

A csapat teljesítménye mellett érdemes kicsit az egyéni mutatókra is rávilágítanunk az Eb kétharmadát követően.

Pontszerzésben a bosnyák Marica Gajic kimagaslóan „vezet”, ám örömteli, hogy őt Szamosi Amadea követi 16.5 pontos átlagával. Az élmezőnyben a pécsi nevelésű kiválóságon kívül Nagy Dóra (11., 11.5 pontos átlaggal) és Szabó Fanni (18., 10.3 pontos átlaggal) szerepel.
Szamosi egyébként 53,3%-kal tüzel a mezőnyből (ezzel is 2.), de lepattanózásban is előkelő helyen áll: 7.8-es átlagával a 6., míg ebben a kategóriában Barnai Judit 6.8-del is bekerült a legjobb tízbe.
Gólpasszokban a magyar csapat játékmestere, Nagy Dóra a negyedik meccsenként 3.5 assziszttal. Labdaszerzésben nem véletlen, hogy több magyar játékossal is találkozhatunk a legjobbak között, Szamosi Amadea 3.3-del a lista élén áll, de Szabó, Vukov és Nagy is ott van a toplistában. Blokkokban a Barnai, Szamosi páros áll a legjobb tíz között.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus