U20: Megvan az első magyar győzelem!

Végig szoros mérkőzést vívott egymással a magyar és a portugál válogatott a bulgáriai B-divíziós U20-as Európa-bajnokságon, ám a második félidőben hatékonyan védekező és a palánkok alatt végig fölényben lévő Gáll Tamás irányította magyar válogatott végül 69-60-ra győzött, megszerezve ezzel első sikerét a kontinensviadalon. Szamosi Amadea 17, Barnai Judit pedig 14 pontig jutott.

Portugália – Magyarország 60-69 (17-16, 20-21, 6-11, 17-21)
Szófia, U20-as B-divíziós Eb, 2. forduló

Az Európa-bajnokság nyitónapján színvonalas meccsen szenvedett vereséget a magyar csapat Németországtól és az a Portugália volt az ellenfél, amely tegnap simán verte Romániát. A második napon közben nyilvánvalóvá vált, hogy a román együttes nem képvisel valami komoly erőt, ugyanis a bosnyákok (még a kiütés is finom kifejezés rá) 112-53-as verést mértek rájuk.

Gáll Tamás a németek elleni kezdőcsapathoz képest két helyen változtatott, ezúttal Raus Vivien és Pap Regina volt a pályán a feldobáskor. Az alacsonyabb szerkezetű portugálok kezdték kicsit jobban az összecsapást, a mieinknél a tegnapi napon nagyon jól játszó Szamosi iparkodott a leginkább. A negyed derekán Nagy triplája hozta fel 8-7-re a csapatot, miközben a játékvezetők rendre szabálytalannak látták a magyar védekezést – ekkor 0:6 volt a faultok aránya… Ezt tetézte, hogy sok labdát is elszórtunk, a 8. percben 12-8-nál időt is kért Gáll Tamás. A szakvezető egyúttal Barnait is pályára küldte, a center három kosarával pedig sikerült is átvenni a vezetést 16-15-nél.

A második szakaszba minimális portugál előnnyel érkeztünk. A palánk alatt jókora fölényben volt a magyar csapat, a portugálok jobbára a pontos büntetőzésük révén voltak egál környékén (21-20). A 14. percben aztán Fejes tempójával és Barnai támadólepattanó utáni újabb kosarával egy 8-0-s magyar szakasz és egy menetrendszerű portugál időkérés következett (21-26). Nagyon nem hiányzott Ferreira két gyors triplája, a megtáltosodó hátvéd révén vissza is vette előnyét Portugália. Rendkívül kiélezett volt a találkozó, szinte pillanatok alatt változott az előrébb járó csapat személye, Fejes hármasa majd Studer büntetői már úgy tűnt a mieink lesznek előnyben a félidőben, ám Ferreira utolsó másodperces triplájával 37-37-tel zárult az első húsz perc.

Lendületesen kezdte a második félidőt a magyar válogatott, Szamosi faultos kosarával 44-41-re vezettünk. Guimaraes ugyan zsinórban szedte a támadólepattanókat, de a portugál válogatott percekig nem tudott betalálni. A negyed derekán mindkét fél részére bedeszkázták a gyűrűket, szerencsére a gólcsendet Szamosi törte meg két büntetővel. Elképesztően hatékony volt a magyar védekezés, a portugálok közel 8 percig nem tudtak kosarat szerezni, nagyban ennek volt köszönhető, hogy harminc perc elteltével öt pont volt a különbség a javunkra (43-48).

Amennyire nem ültek a portugálok dobásai a teljes harmadik negyedben, annyira jól kezdtek az utolsóban. Kostourkova kosarával másfél perc alatt látótávolságon belülre kerültek – szerencsére a dupla-dupla közelében járó Barnai kosara riadót fújt. Fejes Fruzsina második triplája és a mai napon is remeklő Szamosi újabb kosara után az addigi legnagyobb, 9 pontos magyar előnyt jegyezhettük fel (51-60)! A portugálokat szinte egyedül vitte a hátán Ferreira, neki köszönhetően viszont nem dőlhettünk hátra. A záró két percbe fordulva ismét négy pontra zárkózott Portugália, de ki más, mint Szamosi egy tempóval hűtötte le a kedélyeket, végleg eldöntve ezzel a meccset.

Portugália: Viana 9, Canastra 5/3, Ferreira 18/9, Fernandes 2, Kostourkova 6. Csere: Soeiro, Guimaraes 8, Cortinhas, Guerreiro 6, Ucalam 2, Filipe 4.

Magyarország: Nagy D. 9/3, Raus 2, Szabó F. 11/3, Szamosi 17, Pap R. Csere: Papp K. 2, Gorjanácz, Barnai 14, Fejes 8/6, Studer Zs. 6.

Érdekességek a statisztikából:
Mezőnyszázalék: 33% – 47%
Tripladobás: 4/13 – 4/6
Büntetők: 18/21 – 13/18
Lepattanók (támadók): 35 (14) – 35 (10)
Gólpasszok: 16 – 14
Labdaszerzések: 9 – 10
Labdaeladások: 17 – 15
Blokkok: 4 – 1
Személyi hibák: 19 – 21

A magyar csapat szombaton magyar idő szerint 12:45-kor az ugyancsak egy-egy győzelemmel és vereséggel álló Bosznia-Hercegovina ellen mérkőzik. Mint ismert a két csapat néhány héttel ezelőtt már megmérkőzött egymással a szarajevói felkészülési tornán, ott 1-1-gyel „végeztek” egymással a csapatok.

Fotó: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus