U20: Megvan az ötödik győzelem!

Megszerezte ötödik győzelmét az U20-as B-divíziós Európa-bajnokság a magyar leány válogatott, miután 85-63-ra legyőzte Izrael korosztályos legjobbjait. Gáll Tamás csapata végig kézben tartotta a mérkőzést; a mieink legjobb dobója ezúttal is Szamosi Amadea volt 18 ponttal, Papp Klaudia 16, Nagy Dóra, Szabó Fanni egyaránt 13 pontig jutott. 

Magyarország - Izrael 85-63 (22-17, 23-12, 21-13, 19-21)
Szófia, U20-as B-divíziós Eb, 6. forduló

Kedden nagyon fontos győzelemmel folytatta szereplését a magyar csapat, hiszen az addig veretlen Litvánia ellen nagyszerű játékkal, 24 ponttal győzött. Persze a feljutásért vívott harcban közvetlen rivális elenni siker csak akkor ér igazán sokat, ha ma a mieink hozzák a „kötelezőt” Izrael korosztályos legjobbjai ellen.

Az alacsony szerkezetű izraeliek (három kisember mellett két bedobóval állnak fel) ellen Gáll Tamás ezúttal Vukovot jelölte a kezdőcsapatba. Szabó Fanni kosarával indult a találkozó és a mieink hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést, a 4. perchez közeledve 10-3-ra vezettünk, így elérkezettnek láttak az izraeliek az időkérést. Szamosi ezúttal is kiválóan játszott, a palánk alatt pedig jól használta ki fölényét, kosaraival 13-5 állt az eredményjelzőn. Sajnos ezt követően lankadt a mieink figyelme, Izrael pedig éledezve a 8. percben 13-11-re zárkózott. A magyar időkérésre szerencsére jól reagált a csapat: a padról beszálló Studer és Papp is betalált, Szamosi pedig újabb faultos kosarat szerzett. A túloldalon Hannoun két triplát is beszórt, így tíz perc után 22-17 volt az állás. 

Ezúttal is jól védekezett a magyar együttes, ennek eredményeként Izrael mindössze egyetlen duplát jegyzett a második negyed első öt percében. Még az időkérés sem törte meg csapatunk lendületét, Szamosi pedig ismét ellenállhatatlanul játszva már 14 pontnál tartott. A 16. percben Szabó Fanni pillanatai következtek, gyors öt pontját követően 38-22-re megléptünk. Nehezen bírtak a mieinkkel az izraeliek, a félidőhöz közeledve már 15-ször szabálytalankodtak – Papp Klaudia faultos kosarával az addigi legnagyobb, 18 pontos különbség alakult ki. A nagyszünet előtt Böröndy Vivien villant kétszer, így megnyugtató előnnyel mehettünk a félidei pihenőre (45-29).

A fordulás után is folytatódott a magyar dominancia, miközben kétszer is lejárt az izraeliek támadóideje, Böröndy szemfüles pontjaival a 24. percben húszra nőtt az előnyünk (53-33). Ellenfelünk jobbára távoli dobásokkal próbálkozott, a hatékony magyar védekezés ellen nem találták az ellenszert. Bár Levi révén ismét behullott egy izraeli tripla, de ekkor már tetemes, 25 pontos volt a különbség. Ahogy kicsit lendületbe jött volna Izrael Gáll Tamás rögvest időkéréssel rendezte a mieink sorait, amelyek után a lányok rendre demoralizáló kosárral jelentkeztek. Ezúttal Papp emelt be egy hármast, sőt a negyed zárása előtt a nyíregyházi hátvéd még egyet a helyére küldött, így 66-42-vel zárult a játékrész.

Az utolsó negyedet Izrael kezdte jól, Hannoun és Danan révén egy 7-0-s szakaszt produkáltak és visszajöttek húszon belülre (68-49). Ismét jókor érkezett Gáll Tamás időkérése, hiszen ezt követően a remekül játszó Papp újabb kosarával hamar visszaállt a megnyugtató különbség. Bár a záró negyedet két ponttal megnyerte Izrael, de a végére kicsit lazító magyar együttes győzelmét semmi sem veszélyeztette. A mieink ezzel újabb jókora lépést tettek az A-divízióba való feljutásért.

Magyarország: Nagy D. 13/3, Gorjanácz, Szabó F. 13/3, Vukov 4, Szamosi 18. Csere: Barnai 2, Studer Zs. 7, Papp K. 16/9, Fejes 2, Böröndy V. 10, Pap R.

Izrael: Dayan 7/3, Assaf 7, Kedem 2, Snow 3, Cohen 2. Csere: Hannoun 15/6, Sapir 8, Levi 3/3, Abboud 1, Danan 12/6, Myburgh 3/3.

Az Eb mezőnyére csütörtökön szünnap vár. Pénteken pedig megkezdődik az utolsó három napos etap. A mieink pénteken magyar idő szerint 15 órakor Norvégia ellen játszanak.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus