U20: Szenzációs magyar győzelem a veretlen ellen

Talán az Európa-bajnokságon nyújtott legjobb teljesítményével 68-44-re győzött a magyar U20-as leány válogatott a közvetlen rivális Litvánia ellen a Szófiában zajló B-divíziós kontinensviadalon. A Gáll Tamás irányította nemzeti együttes az eddig veretlen litvánok ellen magas színvonalú játékkal, nagyszerű győzelmet aratott és 4-1-re alakította mérlegét.

Magyarország - Litvánia 68-44 (23-15, 19-9, 15-7, 11-13)
Szófia, U20-as B-divíziós Eb, 5. forduló

Az A-divízióba való feljutásért vívott harcban kulcsfontosságú mérkőzés várt a három győzelemmel és egy vereséggel álló magyar válogatottra az eddig veretlen Litvánia ellen. A litvánok a mieinkhez hasonlóan tavaly búcsúztak az A-divíziótól és céljuk szintén a visszajutás. Gáll Tamás ezúttal a kezdőcsapatba jelölte a románok ellen dupla-dupláig jutó Fejes Fruzsinát.

Pont a Vasas kiválóságának triplájával kezdődött a találkozó, majd Szamosi vezetésével növelte előnyét az egészen kiválóan induló magyar együttes. A litvánok cserékkel igyekeztek megtörni a mieink lendületét, de miután Szabó Fanni is elkezdte gyártani a pontokat a 6. percben kénytelenek voltak időt is kérni – ekkor már 16-6-ra vezettünk! Szerencsére ezzel sem sikerült kizökkenteni a lányokat, így továbbra is tartottunk megnyugtatónak mondható előnyünket. Szamosi ezúttal is vezére volt együttesünknek, már az első negyedben tíz pontig jutott. De nem csupán neki köszönhetően, hanem kiváló csapatjátékkal tíz perc után 23-15-re jártunk előrébb.

A rövid után is folytatta jó játékát a magyar válogatott, amely védekezésben ezúttal is rengeteg labdaeladásba kergette bele ellenfelét, támadásban pedig többen is ponterősen teljesítettek. Különösen Szamosi bizonyult tarthatatlannak, hiába védekeztek rajta felváltva a litvánok (31-17). Ráadásul az eddigi meccseken az egyik legjobbjuknak bizonyuló Kazlauskaite a 15. percben begyűjtötte harmadik faultját. Vukov is feliratkozott a pontszerzők közé, miután tripladobás közben ütöttek oda neki, így a negyed derekán már 16 pontra nőtt a különbség (36-20). A mieinknél mindenki plusz energiákkal érkezett a pályára, a padról többen is beállításuk után rögvest pontokkal, labdaszerzésekkel és jó megmozdulásokkal jelentkeztek. Nem csoda, hogy 1:36-tal a félidő előtt 40-22-nél újfent időt kért Litvánia, ám a félidőben így is 18 ponttal vezetett a remekül játszó magyar együttes.

A nagyszünetben két statisztikai adat volt megdöbbentő, a mieink 13 labdát szerezték (a litvánok kettőt) és összesen 16 labdaeladásra késztették Litvániát, miközben mi csupán ötöt adtunk el. A litvánoknál Tamasauskaite már a félidőben hét labdaeladásnál tartott.

Szerencsére a fordulás után sem változott sokat a játék képe: fölényben voltunk a palánkok alatt, miközben továbbra is labdaeladásokba hajszoltuk a litvánokat. Nagy Dóra kosarával pedig a 24. percben először lépte át a húszat a különbség. Talán csak egyetlen dologban lehetett hiányérzetünk, ez pedig a tripladobás, ám ekkor Szamosi gyorsan be is rámolt egy távolit (53-28). Minden litván felzárkózási kísérletet igyekezett a magyar csapat már csírájában elfojtani, ennek eredményeként a különbség nemhogy csökkent, de még nőtt is – harminc perc után 26 pontra.

A záró negyed elején Tamasauskaite-tól szerezett ismét labdát a magyar csapat, Papp Klaudia kosarával pedig kereken 30-ra hízott a különbség. Ezt követően, a 32. percben tudott először néhány pillanatra a mieink fölé kerekedni Litvánia és egy 7-0-s szakaszt produkálni. Gáll Tamás 62-38-nál időt is kért, igazán rendezni sem kellett a sorokat, de Papp gyorsan egy megnyugtató tempóval jelentkezett. Mindez végleg le is zárta a találkozó érdemi részét – talán kevesen hitték volna a feldobás előtt, hogy csupán a magyar válogatott győzelmének mértéke volt kérdéses. A mieink egészen kimagasló teljesítményt nyújtva, nagyon magabiztosan győzték le közvetlen riválisukat!

Magyarország: Nagy D. 6, Gorjanácz, Szabó F. 7, Szamosi 20/3, Fejes 11/3. Csere: Vukov 3, Barnai 6, Papp K. 10, Studer Zs. 2, Böröndy V. 3, Raus.

Litvánia: Sirsinaityte 7/3, Tamasauskaite 2, Kazlauskaite 4, Mizgeryte 9, Matuzonyte 4. Csere: Zelnyte 7, Kraujunaite 6, Jasiunskaite, Dobrovolskyte, Ceponyte, Paulauskaite, Mauraite 3.

Érdekességek a statisztikából:
Mezőnyszázalék: 39% – 32%
Tripladobás: 2/14 – 3/15
Büntetők: 14/18 – 9/14
Lepattanók (támadók): 42 (13) – 34 (7)
Gólpasszok: 12 – 9
Labdaszerzések: 21 – 7
Labdaeladások: 16 – 27
Blokkok: 4 – 4
Személyi hibák: 19 – 17

A magyar csapat szerdán magyar idő szerint 10:30-kor az első győzelmét a mai napon Románia ellen megszerző Izrael ellen játszik. A mieink a felkészülés során Szarajevóban már megmérkőztek Izrael korosztályos legjobbjaival, akkor 77-54-re győztünk.

Az Eb állása az 5. játéknapot követően:
1.    Németország 5-0
2.    Magyarország 4-1
3.    Litvánia 4-1

4.    Bosznia-Hercegovina 3-2
5.    Portugália 3-2
6.    Bulgária 3-2
7.    Nagy-Britannia 2-3
8.    Izrael 1-4
9.    Románia 0-5
10.    Norvégia 0-5

Az első három együttes felkerül az A-divízióba.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus