Vasas-bronz a patinás nemzetközi tornán

Múlt héten rendezték meg a négynapos, immáron hagyományosnak mondható, hatodik Vasas Intesa Kupát Pasaréten. A fiúk mezőnyében a Cibona Zagrebet és a belgrádiakat megelőzve, a litván Sabonis Kosárakadémia és a Stella Azzurra Roma mögött bronzérmes lett a magyar alakulat, mely egyébként a győztestől csak az utolsó pillanatokban kapott ki, 18 pontos vezetés után még a nyitónapon. Jöjjenek a torna eredményei, illetve érdekességei!

09.26. Csütörtök


Vasas Academy - BC Sabonis (HUN-LTU) M 80-82
http://195.56.77.56/n4/ ?icx8sal0

A nyitónapon a házigazdák a végül veretlenül győztes litván alakulattal mérkőztek meg, s a két gárda egy igen érdekes találkozóval kezdte meg a tornát. A házigazdák remekül használták ki, hogy a sokat utazó litvánok még nem teljesen akklimatizálódtak és bevált letámadásuknak köszönhetően 53 - 35-nél már 18 pontos előnnyel rendelkeztek. A kupa MVP-jének is megválasztott Tomas Balciunast viszont nem tudta tartani a Vasas, egészen elképesztő, 39 pontos, 30 lepattanós dupla duplát szállított az ifjú balti magasember, aki 57 VAL-jával vélhetően a torna történetének legjobb egyéni teljesítményét produkálta. A második félidőben már megvolt a BC Sabonis ellenszere a vendéglátók letámadásaira, s felállt védelem ellni játékban jobbnak bizonyult a labdával a kézben egyénileg képzettebb balti had. Egálnál másodpercekkel a végső dudaszó előtt éppen Balciunasra játszották ki helyzetüket a zöldek, a közeli helyzetből meg is született a győztes kosár.

09.27. Péntek

Cibona Zagreb - BC Flash Beograd (CRO-SRB) M 69-54
http://195.56.77.56/n4/ ?ase1apq5

A Cibona - mint később kiderült - ezzel a győzelmével elkerülte, hogy utolsó helyen végezzen a tornán. Abból a szempontból pláne érdekes volt ez a derbi, hogy egyéni tehetség szempontjából hiába nem lógott ki ez a két alakulat a mezőnyből, viszont a tehetségesebb játékosok sokat igyekeztek inkább egyéni, labdás megoldásokkal operálni az egész kupán. Némileg alacsony-pontszámú derbin, relatíve simán győzött a horvát alakulat, a 10-ből csak 1 mezőnydobását értékesítő Scsepanovics itt nem tudott igazán hatékony lenni, ez pedig meg is határozta a belgrádiak esélyeit.

BC Sabonis - Stella Azzurra Rome (LTU-ITA) M 73-69

http://195.56.77.56/n4/?ihs6cjx4

A körmérkőzéses rendszerben lebonyolított torna amolyan döntőjét ezen a napon láthatta a népes nézősereg, a jobb felépítésűnek számító, de a több vendégjátékosa miatt kevésbé összeszokottnak tekinthető római gárda kisebb meglepetésre kikapott a 26-ot szóró Arlauskas fémjelezte litván alakulattól. Az olaszok vereségének kulcsa az akklimatizációs problémákon felül mindenképp a fővezér, az egész mezőny legkomplettebb és "legvagányabb" játékosának kinéző Lagan betlije volt, a Marco Belinelli-utánzat 15-ből csak 4 mezőnykísérletét értékesítette, posztján pedig sokkal jobbnak bizonyult ezen a napon a "Kalnietis-klón", Arlauskas. Azért kár lenne csak erre a két emberre kihegyezni a "fináléban" látottakat, ugyanis mindkét oldalon 4-5 potenciális jövőbeli nemzetközi sztár pattogtatott, s kivételesen jó mérkőzést produkáltak a felek.

BC Flash Beograd-Vasas Academy (SRB-HUN) M 73-82
http://195.56.77.56/n4/?oek2xen9

A Vasas gyakorlatilag egy, a második félidőben produkált elsöprő rohamának köszönhette a belgrádiak elleni diadalát, s itt is az volt a döntő, hogy Somogyiék letámadásai ellen nem igazán találta az ellenszert a szerb együttes, melyből a 14 pontos, 19 lepattanós Scsepanovics emelkedett ki leginkább. A kiváló felépítésű, inkább a periméteren használt bedobó viszont a döntő pillanatokban nem tudta átlendíteni a holtponton övéit, a sok könnyű kosarat szerző Vasas kisebb meglepetésre igen simán húzta be ezt a mérkőzést. Érdekesség a szerbekkel kapcsolatosan, hogy hiába rendelkeztek ők is két-három igen nagy potenciállal bíró tálentummal, győzni nem tudtak ezen a tornán, náluk ez azzal magyarázható, hogy láthatóan háttérbe is szorították a csapat-jellegű dolgaikat a kiemelkedő tudású srácaik "nyomása" érdekében. Azt sem szabad továbbá elfeledni, hogy a belgrádiak már második találkozójukat játszották ezen a napon.

09.28. Szombat

BC Sabonis - Cibona Zagreb (LTU-CRO) M 98-61
http://195.56.77.56/n4/?axc3hpp2

Kis túlzással kiütötték a litvánok a kivételesen tehetséges Jankovics irányította horvátokat, ami három kiemelkedő egyéni produkciónak volt köszönhető a kiváló csapatvédekezés mellett. Az MVP, Balciunas 19 pontos, 21 lepattanós dupla duplájával bizonyította, hogy sokra hivatott, míg a nem csak apró, de korához képest határozottan alulfejlett, ám elképesztően ügyes Kerevicius 29 ponttal terhelte meg az ellen gyűrűit, mindezt 10-ből 5 bedobott triplával megfűszerezve. Mellettük a 22 egységig jutó Klusaitis is villogott, így nem kellett extra Arlauskastól (9 pont, 9 lepattanó).


Stella Azzurra Rome - BC Flash Beograd (ITA-SRB) M 57-51
http://195.56.77.56/n4/?cad4yyy0

Érdekesség, hogy ezen a derbin a 11 pontos Rajacsics személyében volt egy olyan játékos is a győztes olaszoknál, aki egyébként a belgrádiak neveltje, ám jelenleg a Stella Azzurra próbálgatja őt. Scsepanovics hiába rukkolt ki egy 17 pontos, 14 lepattanós dupla duplával, igazán esélye a relatíve szoros végeredmény ellenére sem volt a szerb alakulatnak. Lagan most inkább hasznosságával (7 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz, 3 szerzett labda) vitte hátán a Romát, mintsem ponterősségével, a nem éppen összeszokott későbbi ezüstérmes pedig meg kellett, hogy küzdjön a sikerért a vártnál talán jobban is.

Cibona Zagreb - Vasas Academy (CRO-HUN) M 69-86
http://195.56.77.56/n4/?dig5umc8

A 18 pontos Garamvölgyi vitte hátán a meglepően simán diadalmaskodó Vasast, mely ezzel a diadallal biztosította is dobogós helyét. A Cibona második meccsét játszotta ezen a napon, s a 8 pontja mellett 9 labdát is eladó Jankovics parádésra sikeredett védése a letámadással együtt meg is hozta a sikert a magyar alakulatnak. Már az első negyedben meg tudott lépni a Bosnyák Jácint edzette együttes, a hazaiak kemény védekezése és könnyű kosarai ellen pedig nem volt már elég energiája a Cibonának ahhoz, hogy szorossá tudja tenni a végjátékot. 


09.29. Vasárnap

Stella Azzurra Rome - Cibona Zagreb (ITA-CRO) M 83-51
http://195.56.77.56/n4/?ibk6bgq7

A rómaiak két derbit is vívtak a záró napon, s számukra egyértelműen az volt a tét, hogy megszerezzék az ezüstérmet. A 15 pontos, 9 lepattanós Rajacsics vezette olaszok a félidőre 21 pontos előnyt hoztak össze, leginkább a második negyedben szerepeltetett ötösük kiugró produkciója nyomán. A torna alatt végig jól teljesítő Bistrovic volt az egyetlen horvát, aki kétszámjegyű produkciót ért el (14 pont) a zágrábiaknál, a 8 játékperce alatt 9 pontig és 3 szerzett labdáig jutó Lagan pedig eleget tudott pihenni a Vasas elleni csatára, ahol az ezüstérem volt a tét.


BC Flash Beograd - BC Sabonis (SRB-LTU) M 54-72
http://195.56.77.56/n4/?crt7qfd8

Tomas Balciunas egy újabb brutális dupla duplát hozott össze, 21 pontja és 25 lepattanója önmagáért beszél, pláne, hogy ehhez társult még nála 10 kiharcolt fault is, ráadásul ezt a performanszt 24(!) játékperc alatt érte el a 189 centis litván reménység. A nyeretlen belgrádiak inkább igyekeztek mindenkinek megfelelő játéklehetőséget biztosítani, miután a harmadik negyed közepén eldőlni látszott a találkozó, a baltiak pedig ezen diadalukkal veretlenül fejezték be, illetve nyerték meg a tornát.


Vasas Academy- Stella Azzurra Rome (HUN-ITA) M 50-91
http://195.56.77.56/n4/?gku9tlj4

A kupa záró mérkőzésén ugyan nagy volt a tét, hiszen a győztes az ezüstéremmel, míg a vesztes a bronzzal távozhatott, ám egyszerűen nem volt egy súlycsoportban a két gárda. Ez leginkább három dolognak volt köszönhető: az olaszok minden poszton jóval magasabb, erősebb felépítésű játékosokat dobhattak harcba, akik ráadásul könnyedén játszották át a hazaiak - sokak ellen igencsak hatékony - letámadásait, felállt védelem ellen, labdával a kézben pedig lényegesen képzettebbnek tűntek a rómaiak, így hiába vette fel a versenyt csapat-dolgokban, összjátékban, illetve összeszokottságban a többi riválissal a Vasas, ezen a találkozón nagyon szenvedtek Somogyiék. Egyedül az apró hátvéd hozta hazai oldalon, ami elvárható tőle a maga 12 pontjával és bátor vállalásaival, ami All-Star csapat tagságot ért a végelszámolásnál. Az ennyi idősen hihetetlenül fejlett izomzattal, mozgáskultúrával, dobástechnikával és vagánysággal rendelkező Lagan ezzel párhuzamosan 23 pontjával, 6 szerzett labdájával, 5 lepattanójával és 2 blokkjával kiemelkedett a mezőnyből, s felvitte a dobogó második fokára a Stella Azzurrát.

 

U14 fiuk végeredmény:
 
1. SABONIS BASKETBALL CENTER
2. STELLAAZZURRA BASKETBALL ACADEMY
3. VASAS ACADEMY
4. CIBONA ZAGREB
5. KK FLASH BEOGRAD

Team MVPs/A csapatok legjobbjai
 
SABONIS BASKETBALL CENTER
Martynas Arlauskas
STELLAAZZURRA BASKETBALL ACADEMY
Vladimir Rajacic
VASAS ACADEMY
Somogyi Ádám
CIBONA ZAGREB
Ante Brzovic
KK FLASH BEOGRAD
Lazar Stojanovic

All-Star 5
1. Jokubas Kerevicius (Sabonis)
2. Oton Jankovic (Cibona)
3. Federico Miaschi (Stellaazzurra)
4. Lagan Matteo (Stellaazzurra)
5. Garamvölgyi Dániel (Vasas)

MVP
Tomas Balciunas (Sabonis Basketball Center)

Legtöbb pont
Tomas Balciunas (Sabonis Basketball Center)

 
A Kezdő5.hu portál szerkesztői a torna egyénileg legkiemelkedőbb (tehetségű és tudású) játékosának az olasz Matteo Lagant választotta, míg a szerkesztőség All-Star ötösébe a győztes BC Sabonis két tálentuma, Tomas Balciunas és Martynas Arlauskas fért be a Vasas Somogyi Ádámja, illetve a Beograd Scsepanovicsa mellett.
 
A látottak alapján a Vasas szépen helyt állt Európa elit utánpótlás műhelyeivel szemben is, sőt, a csapat-jellegű dolgokban még inkább ki is emelkedett, ami főleg a spacinget illetően ritkaság számba megy a hazai utánpótlásban. A magyar fiataloknak lemaradása megítélésünk szerint az egyéni labdás megoldásokban, a védelem megbontásában, valamint a palánk alatti mozdulatok hiányában volt látható leginkább.
 
Összességében annyi bizonyos, hogy nagyban szolgálta a torna a Vasas játékosainak fejlődését, tapasztalatszerzését is, továbbá remek seregszemle volt ez a hazai szakemberek számára is, akik láthatták, hogy mit csinál hasonlóan, illetve eltérően Olaszország, Litvánia, Szerbia és Horvátország egy-egy elit utánpótlás műhelye.  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus