A csehek ellen játszanak a lányok a vb-bronzéremért!

Bár a második félidő elején csupán 4 ponttal vezetett, a folytatásban felőrölte a magyar válogatott ellenállását a címvédő Egyesült Államok csapata a csehországi U17-es leány világbajnokság elődöntőjében. Mészárosné Kovács Andrea e vereség ellenére is káprázatosan, erőn felül teljesítő alakulata holnap a házigazda csehek ellen játszik a világbajnoki bronzéremért - kimondani is hihetetlen, ugyanakkor a mai vereség ellenére nagyon jó.

Magyarország-Egyesült Államok 63-91  (26-32, 13-14, 12-23, 12-22)

Magyarország: Aho 4, Studer, DUBEI 16/6, NAGY D. 8, KISS V. 12. Cs: Weninger 6, KUTTOR 7/3, Böröndy 3/3, Horváth K 4., Solymosi 2.   

Samuelson révén triplával indítottak az amerikaiak, de Dubei Debóra és Aho Nina ügyes kosaraival hamar fordítottak lányaink. Felváltva estek a kosarak, Dubei triplájával 7-5-re vezettünk. Ekkor Samuelson elkezdte szórni a triplákat, a mieink az első 9 magyar pontból hetet "vállaló" Dubei révén próbálták tartani a lépést az amerikai lányokkal. Samuelson azonban rendre sikeresen, (három)pontosan dobta át a magyar zónát, az első 6 percben 5 triplát vágott. 7-5-ös vezetésünk után egy 14-2-es száguldást mutattak be az amerikaiak. Weninger Virág triplája adott lökést a mieinknek, beköszönt büntetőből Kiss Virág, majd Nagy Dorottya, Dubei pedig káprázatos blokkal vétette magát észre. A szakasz hajrájában Weninger vezérletével tartották lányaink a lépést a nyomasztó fizikai fölényben lévő amerikaiakkal, kár volt a negyed közepén azért a kis rövidzárlatért. Weninger 27-22-re hozta fel a mieinket, de a túloldalon villant a 206 centis Mulkay. A szakasz Kiss  remek, ügyes center kosarával s 6 pontos amerikai vezetéssel ért véget, az első negyed után szinte amolyan félidei állást mutatott a tábla. 

Amerikai kosárral kezdődött a második negyed, majd Kiss roppant erőszakosan szerzett lepattanót a nála fizikailag sokkal erősebb tengeren túli lányokkal szemben, végül egy büntetőt értékesített. Noha védekezésben nem igazán tudtak mit kezdeni lányaink az amerikai erőfölénnyel, támadásban bátran, gátlástalanul s kifejezetten ügyesen játszottak, Kiss, miután újra szabálytalankodtak ellene, már mindkét büntetőjét bedobta. Tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét az amerikai csapat, a mieink szépen játszották át ellenfelünk letámadását, s Kuttor Enikő ügyes kosárral köszönt be. A szakasz közepén nőtt 10 pontra az USA előnye. Kiss nemegyszer keményen, bátran küzdve támadó pattanókat szerzett, sajnos a dobások mezőnyből nem igazán mentek (be), s az amerikaiak is pontatlanokká váltak. Megpróbálkoztak az emberfogással is lányaink, s működött is e védekezési forma, hiszen nem igazán tudtak zavartalanul dobni az amerikaiak, viszont ez a koncentrált, s az amerikaiak ellen extra fizikai erőfeszítést és koncentrációt igénylő védekezés támadásban ütött vissza, bár megvoltak a tiszta dobóhelyzetek, nem sikerült eredményesen befejezi az akciókat. Holmes erőteljes s eredményes palánk alatti játékával 10 pont fölé nőtt a különbség, fiataljaink hosszabb kosárcsendjét Aho törte meg a félidő hajrájában. Kosara egy huszáros, 8-2-es magyar hajrá kezdetét jelentette, Dubei és az újabb támadó pattanót szerző Kiss értékesített büntetőket, s lányaink 10 ponton belülre kerültek, csupán 7 ponttal vezettek az amerikaiak. Ennyire szoros 20 perc után csupán az első meccsük volt amerikaiaknak, méghozzá Kína ellen, amikor még vélhetően "akklimatizálódtak", s csupán 26-19-re vezettek. A franciák ellen 41-24-re, Mali ellen 50-10-re, a nyolcaddöntőben, Mexikó ellen 59-21-re, a negyeddöntőben pedig Kanada ellen 41-14-re...Lepattanóban is jól tartották magukat lányaink, ebben a statisztikai mutatóban is csupán 27-20-ra "mentek" az amerikaiak. 

Böröndy Dominika támadó pattanója, majd triplája után 4 pontra csökkent a címvédő előnye. Utána sajnos a mieink részéről jött egy-két ki nem kényszerített eladott labda, s hiába kért Időt címvédő ellen is nyerni akaró, szakvezető, Mészárosné Kovács Andrea, 46-42 után következett egy 12-1-es amerikai "száguldás". Fiataljaink hosszabb kosárcsendjét Dubei törte meg egy távoli duplával. Érezhetően fogyott az erő, lányaink belementek az amerikaiak által diktált nagy rohanásba,  s a dobásoknál már nem volt annyira "alattuk a lábuk", rendre kimaradtak a dobások. A szakasz hajrájában előbb Dubei majd Kuttor is beemelt egy triplát. Sajnos a szakasz végén két labdát is eladtak lányaink, a záró szakasz előtt 18 ponttal vezettek az amerikaiak. 

A 31. perc végén 20 pontosra nőtt a hátrány. Solymosi Noémi villant egy visszaszerzett labda utáni rendezetlen védelem ellen vezetett támadás végén. Kuttor is felelt egy amerikai kosárra. Védekezésben nem tudták lányaink tartani  címvédő játékosait, akik szinte minden támadásukat kosárral fejezték be. A mieinknél szép villanások és eladott labdák váltogatták egymást, a 12 közel azonos tudású játékost forgató amerikai csapat felőrölte a mieink ellenállását. Nagy szerzett közben szemfüles kosarat, s a hajrában azért már, látva, hogy "elúszott a hajó", Mészárosné Kovács Andrea a záró napi ütközetre gondolva pihentetett pár kulcsjátékost. A 206 centis Mulkey büntetőivel 30 pont fölé nőtt a különbség. A meccs végén Horváth kosarával 30-on belülre kerültek lányaink, akik egészen kiváló 22 percet produkáltak a címvédő ellen, ám utána felőrölte az amerikai csapat a mieinket s biztosan nyert, de lányaink a vereség ellenére büszkén, emelt fővel jöhettek le a pályáról.

Holnap a bronzéremért ismét a házigazda cseh csapat vár Mészárosné Kovács Andrea tanítványaira. Az a cseh csapat, amelyet a csoportban lányaink hosszabbítás után legyőztek, s amely ma - vélhetően a hazai szurkolók nagy szomorúságára - meglehetősen simán, 73-41-re kikapott a másik elődöntőben a spanyoloktól - és persze sokat pihentette legjobbjait...

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus