A FIBA is elismeri a magyar lányokat

Az idei nyár utánpótlástornáin remekelnek női válogatottjaink, eddig háromból három érmet szereztünk, az U16-os korosztály pedig éppen ezért küzd az A-divíziós, Debrecenben megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon. Lányaink a fibaeurope.com elismerését is kivívták.
 

Az U16-os A-divíziós Európa-bajnokságon négyből négy győzelemmel nyitottak a lányok és bár Studer Ágnes extra dobására is szükség volt Horvátország ellen, reálisnak tűnhet az, hogy a torna végén érmet szerezzen a csapat. Az 1997-es generáció 37 év után nyert érmet a tavalyi U16-os Eb-n, majd ugyanez a korosztály óriási sikert elérve bronzérmet szerzett az U17-es világbajnokságon is. Mészárosné Kovács Andrea csapata (legalábbis ebből a keretből heten) aztán egy korosztállyal feljebb, U18-ban is fantasztikusan játszott, a B-divíziós Európa-bajnokságot megnyerte úgy, hogy csak a döntőben tudott húsz ponton belül maradni az ellenfél.

Bodrogváry Iván szerint tíz évvel ezelőtt remek generációnk volt ebben a korosztályban, de most egy teljesen új rendszer terméke érik már be, a ’97-es „évjárat” elkezdte szállítani az eredményeket. Az a bizonyos ’86-’87-es brigád 2004-ben és 2006-ban szerzett érmet, az akkori sztárok pedig Horti Dóra, Honti Katalin és Czank Tímea voltak - ma mindegyikük az EuroCup és az Euroliga résztvevője.

Magyar Gergely elmondta, hogy óriási dolog az, hogy mindhárom utánpótláscsapat (U16, U18, U20) A-divíziós résztvevő lesz jövőre, ezért dolgoztak-dolgoznak, ez a cél és ennek komoly hatása lehet a felnőtt válogatott szempontjából is. A legfontosabb szerinte a ’99-es korosztály, nekik kell tapasztalatot szerezniük nemzetközi téren, jövőre pedig szintet lépni. Minden magyar kosaras lány egyre jobb akar lenni és a vb-bronz inspirálja a következő korosztályokat - jobbak akarnak lenni,  Európa topcsapatai közé akarnak tartozni.

A jelenlegi U16-os keret vezére egyértelműen Studer Ágnes, aki ott volt az U17-esekkel az óriási sikert hozó világbajnokságon is, Magyar Gergely pedig rendkívül büszke az irányítójára: „A klubjában is én vagyok az edzője, jól ismerjük egymást, tudom, mire képes. Azt is tudom, hogy hosszú szezon volt, majd elment a vb-re és már elég fáradt, de szükségünk van rá” - mondta a tréner.

A fibaeurope.com szerint kiemelten figyelni kell majd a 2015-ös U16-os és U18-as tornán a magyar válogatottat, ahogy majd a felnőtt keretet, mert jó eséllyel pályázunk dobogóra minden eseményen.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus