A szombati mérleg: két győzelem, egy vereség

Fontos csoportmérkőzéseket játszottak ma csapataink a 3x3-as kosárlabda tornán a kínai Nankingban zajló ifjúsági olimpián. A szombati összesített magyar mérleg pozitív: bár fiaink vereségével indult a nap, utána a lányok nagy rangadót nyertek, majd a srácok - ifjú hölgyeink tegnapi példáját követve - vereség után álltak talpra s diadalmaskodtak.

A legjobb nyolc közé, azaz az egyenes kieséses szakaszba jutás szempontjából igen fontos meccsel kezdték fiaink a szombati játéknapot. A 2 győzelem mellett 4 vereséggel álló magyar alakulat a mérkőzést 3-3-as mutatóval váró Puerto Rico ellen lépett pályára. Megszokhattuk már, csapatunk eredményessége nagyban függ a távoli dobások hatékonyságától. Nos, ez ezen az összecsapáson nem igazán működött (4/17, 24%), így el is maradt a siker, 19-15-re Puerto Rico nyert. Érdekesség, hogy a rivális csapat fiai a mieinknél is rosszabbul dobtak távolról (2/9, 22%), igaz náluk nem is ez volt a fő fegyver. Az döntött, hogy náluk közelebbről kimondottan jó céloztak  (13/20 - 65%), míg a mieinknél az 1 pontos közeli dobások hatékonysága 50%-os volt (7/14). Csapatunkból Mike János 7, Horváth Kristóf István 6, Major Gergely és Kiss Attila Raul 1-1 pontot szerzett. 

Lányaink csoportrangadót játszottak Észtország ellen, mindkét csapat 1-1 vereséggel állt a találkozó előtt. Az összecsapás, ahogy azt egy ilyen fontos ütközettől azt várni is lehetett, hatalmas, fogcsikorgató küzdelmet hozott - és egy káprázatos egyéni teljesítmény révén 12-10-es magyar diadalt. A szombati nagy játék Nagy Dorottya nevéhez fűződött, aki a 12-10-es magyar sikerrel végződő összecsapáson nem kevesebb, mint 10 ponttal (2/3 távolról) terhelte meg az észtek kosarát, akik vélhetően csak néztek e káprázatos egyéni teljesítmény láttán. Aho Nina és Tóth Tímea 1-1 pontot dobott, és minden bizonnyal azért a több, mint 6 percet játszó Simon Cintia Mónikának védekezésben elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy Észtországot 10 ponton tudták tartani a lányok. 

A nap magyar vonatkozású záró mérkőzése a fiúk Indonézia elleni találkozója volt. Erre a meccsre lehet azt mondani: kötelező győzelem, a nyeretlen ellenfél ellen. És, mint tudjuk, néha ez, azaz az esélyesség terhének az elviselése a legnehezebb...Szerencsére fiaink el tudták viselni, s a négy távoli, két pontos találatot is jegyző Mike János vezérletével magabiztosan, 22-14-re hozták a kötelezőt. Mike 12, Horváth 6, Major és Kiss 2-2 pontot dobott. Ezúttal nem volt annyira fontos szerepük a távoliknak, amelyek egyébként aránylag jól mentek (5/9, 55%). 

Fiaink a csoportkör záró napja előtt 3 győzelemmel s 5 vereséggel a csoport 7. helyén állnak. Holnap a 4. helyen tanyázó házigazda kínai csapat lesz a mieink ellenfele. A srácok előtt a tegnap legyőzött francia csapat áll 4-4-gyel, mögöttük Németország és Uruguay áll 2-2 győzelemmel. A franciák a csoportot veretlenül vezető, sőt, azt az utolsó forduló eredményeitől függetlenül már megnyerő litvánokkal játszanak, a mieinket 18-13-ra legyőző németek a nyeretlen indonéz csapattal csapnak össze, Uruguay pedig - amelyet 21-12-re vertek fiaink -  Puerto Rico ellen zár. Izgalmas vasárnapnak nézünk tehát elébe. 

Ami a lányainkat illeti, már biztos, hogy továbbléptek, kérdés még, hányadik helyen. A tegnap őket legyőző hollandok mögött a második helyen állnak a csoportban 6 győzelem mellett a hollandoktól elszenvedett egyetlen vereséggel. Holnap két összecsapás vár rájuk, két nyerhetőnek tűnő meccs. Először a 2-5-ös győzelem-vereség mutatóval a csoport 7. helyén álló venezuleai lányokkal csap össze a magyar kvartett, majd  a mieinkhez képest pont fordítva, 1-6-tal álló sereghajtó szíriai együttes ellen zárják lányaink a csoportkört.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus