A-divíziós tagságért játszhat az U20-as női válogatott

17 pontos hátrányból fordított a magyar válogatott és hosszabbítás után nyert Csehország ellen.

U20-as női Európa-bajnokság, A-divízió, 13-16. helyért

Csehország - Magyarország 72-76 (16-21, 19-7, 15-15, 12-19, 10-14) - hosszabbítás után

Magyarország: Nagy 22/3, Studer 2, Kaposi 8, Böröndy 14, Aldazabal 6.

Csere: Szabó 6, Papp 4, Zsilinszki 4, Dobos 9, Varga -, Simon -.  Szövetségi kapitány: Krivacsevics Dragoljub.

Kipontozódott: Studer.

Együttesünk úgy kezdett, hogy el is feledtette az elmúlt három mérkőzés számunkra keserű emlékét. Krivacsevics mester tanítványai irányították a játékot és és folyamatosan növelték előnyüket, mely már 9 pontra rúgott az első negyed végéhez közeledve. Viszont a záró másfél perc a cseheknek sikerült jobban és egy 6-2-s etappal felzárkóztak. 

Sajnos a folytatás, ha nem is hatott rémálomként, de azt gondolhattuk, hogy bedeszkázták a cseh gyűrűt. Ugyanis nyolc és fél perc (!) alatt mindössze egyetlen mezőnykosarat, ezáltal két pontot szereztek a magyar lányok, ráadásul a játékrész utolsó három perce is anélkül zárult, hogy megdolgoztatták volna az eredményjelző kezelőjét a mi oldalunkon. Egészen 25%-os hatékonyságig esett vissza a mezőnymutatónk, a csehek pedig éltek a kínálkozó lehetőséggel és fordítottak.

A fordulás után hiába kezdtünk letámadással, a csehek szintén ezt a fegyvert vették elő tarsolyukból és jóval hatékonyabban használták, mint mi. Egy 8-0-s rohamot tudtak le rövid idő alatt, tetemes előnyre tettek szert. Közel tíz játékperc elteltével szereztünk újra mezőnykosarat Kaposi révén, ám ekkor 14 egység állt a két csapat között. A magyar lányok viszont nagy küzdéssel feljebb zárkózott, hét pontra közelítette meg ellenfelét és visszahozta a reményt a mérkőzés megnyerésére.

Nagy három villanásával komoly morális pluszt kölcsönzött a csapatnak. Előbb egy támadólepattanót szerzett meg, s tette helyére a játékszert, majd a sarokból bezúgatta az első magyar triplát, végül egy labdaszerzés után harcolt ki sportszerűtlen hibát, két pontra zárkóztatta ezzel a magyar együttest, mely kisvártatva egyenlített. Az két fél első mérkőzését idézte a végjáték, késhegyre menő ütközet kerekedett, ám míg lányainknak keményen meg kellett dolgozniuk a pontokért, addig a csehek többnyire indításokból bizonyultak eredményesnek. Fél perccel a lefújás előtt a csehek előnybe kerültek, de Böröndy egy hosszú támadás után betalált középtávolról. A csehek labdát vesztettek, 19 másodperccel a rendes játékidő vége előtt a magyar csapat támadhatott a győzelem megszerzéséért, Böröndy triplája viszont célt tévesztett, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás öt perc elején ahelyett, hogy egyenlített volna csapatunk egy indítás után 2+1-es akció szenvedő alanyaként öt pontos hátrányba került. Viszont Böröndy is vállalt egy kosár jó, plusz egy büntetős játékot, visszahozva ezzel a magyar reményeket. Aldazabal és a remekel játszó Nagy duplái után már nálunk volt az előny, sőt utóbbi büntetői után már négy ponttal léptünk el, kevesebb mint egy perccel a játékidő vége előtt. Innen - bár két eladott labda komoly esélyt adott a cseheknek - már nem engedte ki kezéből a magyar válogatott a sikert, mely azt jelenti, hogy együttesünk kiharcolta, hogy játszhasson a jövő évi A-divíziós tagságért. Sikerüket az őket követő szerb válogatott is vastapssal jutalmazta, ismerte el.

A teljes mérkőzés itt megtekinthető:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus