A-divíziósok maradtak vb-bronzérmes lányaink

Roppant alacsony színvonalú, ám a végletekig kiélezett meccsen legyőzte Lengyelországot U18-as leány válogatottunk a szlovéniai Eb-n, így A-divíziós maradt.

Lengyelország-Magyarország 41-46 (9-15, 9-9, 14-8, 9-14)

Ha már nem sikerült - ahogy eredetileg reméltük - az élmezőnyben végezni, legalább maradjunk bent! Ezzel a céllal vágtak neki lányaink a 13.helyért a lengyelek elleni meccsnek, amelynek győztese jövőre is az A-divízióban szerepelhet.

Böröndy Dominika erőszakos betörésből 8 másodperc elteltével megszerezte a mieinknek a vezetést, majd labdaszerzés után Aho hagyott ki ziccert. Ellenfelünk kezdett idegesebben, Kiss Virág kétméteres tempója után beesett a labda. Növelhettük volna az előnyt, de eladott labda után ellenfelünk leindításból megszerezte első pontjait. Bár felállt védelem ellen 2-3 közeli ajtó-ablak ziccer kimaradt, labdákat szerezve, lerohanásokból Aho Nina és Kiss révén a negyed közepén 8-2-re elléptek lányaink. Ellenfelünk felállt védelem ellen képtelen volt pontot szerezni, a lengyelek második kosarukat is a mi eladott labdánk után dobták. A szakasz közepén, 10-4-es vezetésünknél Mészárosné Kovács Andrea hármas cserét hajtott végre, ellenfelünk pedig zónára váltott. Megtört a lendület, 10-8-ra feljött Lengyelország, amikor Weninger Virág szerzett betörésből ügyes kosarat. A negyed hajrájában hosszú támadást vezethettek lányaink Studer Ágnes két kihagyott büntetője után. Fiataljaink négyszer is visszaszerezték a pattanót a lengyel palánk alatt. Az akció végül Tóth Tímea egy jó büntetőjével zárult. Az ezúttal is sokat vállaló, ám messze nem a tegnapi hatékonysággal célzó Kuttor Enikő két jó büntetőjével 6 pontos előnnyel zárták lányaink az első negyedet.

A második szakasz elején Studer létszámfölényes helyzetet "önzőzött el", amivel semmi baj nem lett volna, ha bedobja, de nem tette. A lengyelek betörésből betaláltak. A kapkodás átterjedt az egész csapatra, Aho rontott senkitől sem zavartatva, majd Kiss is megtette ugyanezt, s Kuttor következett. Ő legalább visszaszerezte a lepattanót, majd bedobta a büntetőit. Ekkor kiderült, a lengyelek sem véletlenül játszanak a bent maradásért, nem tudták kihasználni a mi hibáinkat, lépéshibákat vétettek, "homályokat" dobtak - két roppant ideges csapat igazi alsóházi csatája folyt a pályán. Tartottuk a 4-6 pontos előnyt, Ahónak ami nem ment zavartalanul, sikerült betörésből, két lengyel lányt ügyesen lerázva. Dubei Debórának távolról távolról sem "sült" úgy a keze, mint az előző két meccsen, ám a lengyel zóna ellen a palánk alá befutva Tóth Timi ügyes passzát pontokra váltotta, így 8-ra nőtt az előny. Lengyel időkérés után a 6. kísérletre beesett ellenfelünk első triplája, bizonyos Klaudia Budkiewicz jóvoltából. Ekkor a mi szakvezetésünk érezte úgy, valamit változtatni kell. Időkérésünket követően ügyes támadást fejezett be pontos középtávoli dobással Böröndy. A félidő végén még bedobott egy büntetőt, szünetre maradt az első negyedben szerzett 6 pontos előny. A második 10 percben egyik csapat sem érte el a 10 pontot.

Szép lengyel kosárral keződött a második félidő. Ellenfelünk roppant agresszív védekezéssel kezdett szünet után, fogtak, löktek, első akciónknál kétszer is szabálytalankodtak, de nem tudtunk pontot szerezni. Nem, mert a lányok - ahogy mondani szokás - bent maradtak az öltözőben. Ellenfelünk viszont vérszemet kapott, első 3 támadásukat kosárral befejezve 2 perc alatt ledolgozták hátrányukat. Jött a tökéletesen érthető időkérés, ám semmi nem változott: az egész csapat nézte, amint a már említett Budkiewicz a maga 167 centijével rossz dobása után bekocog a lepattanóért, s kosarat dob... Így vették át a vezetést... Studer erőszakos betörésből kiegyenlített, 8 lengyel pont és csaknem 4 és fél perc után megszerezve első pontjainkat szünet után. Studer egészpályás szóló végén elért kosárral tartotta ekkor versenyben továbbra is rendkívül ideges csapatunkat, amely ekkor futott az eredmény s ellenfele után. 4 pontos lengyel vezetésnél "virágos" akcióval feleztük meg a hátrányt: Weninger passzát Kiss váltotta pontokra. Ellenfelünk is szenvedett a zónánk ellen, a negyed utolsó percében Kuttor első mezőnykosarával egyenlítettünk. 30 perc után 32-32 volt az állás.

A végjátékban mindkét csapat sorra adta el a labdákat, majd 70 másodperccel a vége előtt Dubei első mezőnykosarával 3 ponttal "megugrottunk". Védekezésben nagyon "odatették" magukat a lányok, a lengyelek csak kiszorított helyzetekből ksíérletezhettek. 36 másodperccel a befejezés előtt Aho szóló kosarával 5 pontosra nőtt az előny. "Mindent megtett" csapatunk az izgalmak fokozásáért: "sikerült" oldalbedobásból eladni a labdát, 22 másodperccel a vége előtt 3 pontra zárkózott föl riválisunk. A végjátékban Aho - akivel szemben kétszer is igen keményen szabálytalankodtak a lengyelek - kihagyott 4 büntetőt, ám Dubei labdát szerzett, s a legvégén Aho ziccerével 5 ponttal nyertünk. A lengyelek 1/15-öt dobtak, mi 0/12-t dobtunk triplából. A lepattanó csatát 45-42-re nyertük, s ezúttal a mi lányaink adtak el kevesebb labdát, 14-et szemben a 17 rossz lengyel átadással.

A tavalyi vb-bronzérmes társaság az Eb-n a 13. helyezést megszerezve bent maradt az A-divízióban. Jövőre e keretből - ha úgy adódik - Kiss Virág és a két Ágnes, Studer és Török az A-divízióban tehet sokat egy ennél jobb szereplésért.

Magyarország: Böröndy 5, Aho 10, Dubei 6, Tóth T. 1, Kiss 10. Cs: Studer 6, Weninger 2, Kuttor 8. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus