Az 5-8. helyért játszhatnak az U16-os lányok

Ma este a magyar U16-os lány válogatott a hazai rendezésű, A-divíziós Európa-bajnokság harmadik negyeddöntőjét játszotta Franciaország ellen. Az első félidőben nagyon sok hibával, kevés ponttal tarkított találkozó a második félidőben is nagyon szoros csatává alakult. Bár többször is átvettük a vezetést, a franciák mindig vissza tudták venni az első 20 perc alatt végig náluk lévő előnyt, így folyamatosan az eredmény után kellett futnunk. Sajnos ez a legvégén visszaütött. Egy perccel a vége előtt a franciák két büntetővel vezetést szereztek, egyenlítenünk pedig már nem sikerült, 52-50-re a gallok nyertek, így az 5. hely megszerzéséért szállhatunk harcba holnap és holnapután.

A-divíziós U16-os Európa-bajnokság, Negyeddöntő
Magyarország - Franciaország 50-52 (8-13, 15-11, 14-18, 13-10)

Magyarország: Studer 6, Doktor 5, Mérész 2, Lelik -, Foitl 3.
Csere: Pusztai 2, Soós 7, Czukor 3, Szeli 2, Gereben 11, Török 9/3.

Franciaország: Jeanneaux 5/3, Sissoko 11, Tahane -, Chartereau 15/6, Djaldi-Tabdi 6.
Csere: Toi 4, Foppossi -, Piper 6/3, Pouye -, Choron 2, Tadic 1, Gnago 2.

A mérkőzés teljes statisztikáját ezen a linken eléritek!

A mérkőzés előtt Lasztoméry András technikai vezető honlapunknak elmondta, Studer Àgi tud játszani, Radócz Fanni azonban sajnos befejezte az Eb-t. Az oroszok ellen meghúzódott a térde, porc- és szalagsérülés nincs, de be van vizesedve.

Borzasztóan kezdődött számunkra a találkozó. Lányainknak nem sikerült a gyűrűbe juttatni a labdát, és bár sok eladott labdát nem jegyeztünk, a kihagyott dobások vége ugyanúgy elrontott támadás lett. Ami szintén komoly baj volt, hogy bár a franciák sem sziporkáztak, nagyon sok személyi hibát gyűjtettek be velünk, már a 3. perc végén megvolt a négy csapathibánk, a 4. perc végén pedig időt is kért Magyar Gergely, amikor beütöttük az ötödik hibánkat a negyedben, és még pont nélkül álltunk (0-6). Az első magyar pontokat Soós Réka szerezte büntetőkből az 5. perc kezdetén, és innentől kezdve nagyjából fej-fej mellett haladtak a felek (2-7). Chartereau duplájára és Sissoko egy büntetőjére Szeli Dorina két egypontossal, Czukor Dalma pedig egy duplával válaszolt. Tadic egy büntetőjére Pusztai Petra felelt, így már három pontra is feljöttünk (8-11), ám a negyed utolsó kosarát Toi szerezte, így 5 pontos hátrányban zártuk az első 10 percet (8-13).

A második negyed elején Gereben Lívia volt a legeredményesebb, 5 szerzett pontjával tartottuk magunkat, sőt, jöttünk feljebb ellenfelünkre a 12. perc közepére (13-17). Az ezt követő kétperces kosárcsendet Czukor törte meg egy büntetővel, de erre két duplával feleltek a franciák, megint nem sikerült egyenlíteni vagy fordítani, újra 7 ponttal a gallok álltak jobban a második negyed közepén (14-21). Itt aztán a mi periódusunk következett. Soós, Mérész és Török Ágnes bő másfél perc alatt szerzett 2-2 pontot, majd Soós büntetőjével már az egyenlítés is megvolt a 18. perc végén (21-21). A franciák még Gnago és Chartereau három jó büntetőjével megléptek, de a félidőt Török kettese zárta le, így egyetlen pont volt mindössze a házigazda hátránya a nagyszünetben (23-24).

A fordulást követően úgy kezdtünk, ahogy kellett: Doktor Anna duplával, Gereben pedig 2+1-gyel nyitotta a játékrészt, így pillanatok alatt fordítottunk, és először volt a mérkőzésen nálunk a vezetés (28-24). Chartereau kosarára Török és Gereben is válaszoltak, 32 pontnál azonban megállt kicsit a magyar csapat, az ellenfél pedig két Sissoko és egy Piper büntetőnek köszönhetően elkezdett feljebb kapaszkodni. Négy és fél percig nem tudtunk pontot dobni a negyed közepén, ezt pedig Chartereau és Djaldi-Tabdi kosaraival ki is használták a franciák, utóbbi 2+1-ével a 18. perc elején fordítottak (32-34). Soós ugyan azonnal egyenlített, de a franciák legjobb játékosa, Chartereau egy hármassal válaszolt, Studer Ági két büntetőjére pedig Piper egy duplával (36-39). 9 másodperccel a negyed vége előtt Gereben dobhatott két büntetőt, csak az egyik ment be, a túloldalon viszont Chartereau a dudaszó pillanatában bedobta a triplát, így a jó negyedkezdés és a vezetés ellenére visszaállt az első 10 perc utáni 5 pontos hátrányunk (37-42).

Studer kiválóan kezdte a negyedik negyedet, a 31. perc végén ziccert értékesített, majd labdát szerzett és újabb ziccert dobott, így a 32. perc elején egy pontra csökkent lemaradásunk (41-42), sőt, egy perccel később Foitl Emilia kettesével megint nálunk volt az előny (43-42). Nem sokáig örülhettünk, Piper kintről betalált, Foitl egy büntetője így azt jelentette, hogy visszaállt a fél perccel korábban meglévő minusz egy. Doktor büntetőjével még egalizáltunk, ám megint azonnal jött erre egy francia tripla Jeanneaux-tól, Sissoko rátett még két pontot, ráadásul két és fél percig megint pontképtelenek voltunk, így a 36. perc közepén időt kért Magyar Gergely (45-50). Hatottak az edzői szavak, Török a magyar csapat első hármasát dobta a meccsen, Doktor két büntetőjével pedig megint megvolt az egál a 37. perc kezdetén (50-50).

Itt aztán mindkét csapat megérezte, mi is pontosan a tét, hiszen éremért játszhat a továbbjutó, a másik együttes viszont csak az 5-8. helyekért folytathatja. Majdnem három percig nem esett kosár, és sajnos a franciák törték meg a jeget. Doktor ellen faultot ítéltek, kaptunk egy technikait is, így Jeanneaux két büntetője után még a franciák támadhattak. Eladták a játékszert, mi azonban időkérés után sem tudtunk eredményesek lenni. 38 másodperc volt hátra, amikor a franciák jöttek újra, de ezúttal lejárt a támadóidejük, így maradt még 14 másodpercünk arra, hogy egyenlítsünk, vagy fordítsunk. Studer helyzete sajnos kimaradt, utána pedig hiába faultoltunk már, kevés csapathibánk volt, így nem büntetőztek a franciák, a hátralévő három másodperc - ha szaggatottan is, de - lepörgött. A vereség azt jelenti, hogy az 5-8. helyekért játszunk szombaton és vasárnap - holnap 16:00-tól a törökök lesznek ellenfeleink.

Foto, Slide - fibaeurope.com (Rébay Viktor)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus