Az álom vége: nem jutottak elődöntőbe az U16-os lányok

Az utolsó negyedet már nem bírta csapatunk az A-divízós Eb-n, kikapott a csehektől, így az 5-8. helyért folytathatja holnap. 

U16-os leány Európa-bajnokság, A-divízió, negyeddöntő

Magyarország - Csehország 56-60 (22-17, 9-13, 13-18, 12-12)

Magyarország: Lelik 8, Czukor -, Gereben 17/3, Juhász 23, Barhács 2
cserék: Soós 4, Boros -, Bernáth -, Pusztai -, Radócz 2

Kipontodózott: Czukor

Vorácková két duplájával indult a meccs, a mieink az első három támadásból egy blokkolt dobást és két eladott labdát produkáltak. Ez után azért sikerült váltani és egy 6-0-s futást produkált válogatottunk, bő négy perc után már Gerebenék vezettek 10-5-re - ebben az időszakban szépen megfogtuk a csehek támadásait. Az időkérés után aztán kiegyenlítetté vált a mérkőzés, bár mi hatékonyabbak voltunk a palánk alatt, összességében nagyon pontosan dobtak a cseh lányok, így igyekeztek tartani a lépést - bár nyolc-kilenc ponttal is vezettünk, az utolsó percben ellenfelünk visszakapaszkodott és végül 22-17-tel zárult a játékrész.

A második negyedet viszont Csehország kezdte jobban, egy gyors 6-0-s futással két perc alatt át is vette a vezetést. Viszonylag lassan folyt a játék, nem volt dobálózás, mindkét oldal igyekezett pontosan kosárlabdázni, kontrollálni a mérkőzést, de egyik fél sem tudott meglépni. A negyed derekán kicsit elfogyott a szufla, közel három percig nem esett pont, majd két gyors cseh kosárral Gereben válaszolt egy triplával - ezzel ő már tíz egység fölé került. A félidő utolsó percei aztán az eladott labdákról és főleg a rontott dobásokról szóltak, kicsit mintha elkészülttek volna az erejükkel a csapatok - Juhász is átlépte a tíz pontot, végül 31-30-as magyar vezetéssel mehettek pihenni a játékosok.

A harmadik negyed rögtön egy Gereben-kosárral indult, majd két labdát is azonnal eladtak a csehek, de védekezésben ők is jól teljesítettek, így nem sikerült meglépnünk - sőt, három és fél perc után ellenfelünk ismét átvette a vezetést. Mindkét fél jól védekezett és ész nélküli dobásokba továbbra sem mentek bele a csapatok, igyekeztek a végletekig mozogni és járatni a labdát. Fej-fej meleltt haladt a két együttes, mindkét oldal hibázgatott, végül egy hatalmas, egy lábról elengedett dudaszós duplával 48-44-es cseh vezetésről indulhatótt az utolsó tíz perc - egyre csak nőtt a feszültség. Ellenfelünk főleg a leindításokból szerezte pontjait, míg nálunk a 44 egységből 32-t a Juhász-Gereben páros tett hozzá.

Az utolsó negyed is hasonlóan indult, sokat hibáztak a csapatok, óriásikat küzdöttek a lepattanókért - bő három perc után még 0-2 állt az eredményjelzőn. Lányaink kissé fáradtnak tűntek ezekben a percekben, közben a csehek továbbra is remekül indítottak le és a hibáinkat kihasználva tíz pontos előnyt építettek ki - valamivel több mint öt perce maradt csapatunknak, hogy felálljon és kiharcolja a legjobb négy közé jutást. Azonban amíg nálunk már a ziccer és a büntető is kimaradt, a túloldalon Vitulová egy demoralizáló hármast süllyesztett el - lányaink elkészültek erejükkel. Ennek ellenére hatalmas szívvel felzárkóztak öt pontra egy perccel a vége előtt, sőt, Gereben elképesztő kosarát követően egy labdára csökkent a különbség. Az időkérés után azonban Boros nem tudta feltenni, a csehek pedig könyörtelenül lezárták a meccset, így hiába a sorozatban öt győzelem, tovaszállt az álom: nem jutott be csapatunk a legjobb négy közé, holnap az 5-8. helyért folytathatja az A-divíziós Eb-t.

fotó, slide: FIBA Europe

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus