Az U16-os lányok hosszabbításban lenyomták Oroszországot

A Tbilisziben zajló ifjúsági olimpián az oroszok elleni sikerrel megnyerte csoportját a magyar válogatott. 

Magyarorszég – Oroszország 68-57 - h. u. (12-14, 12-14, 18-11, 13-16, 13-2) 
Tbiliszi, Vere Palace, 100 néző. Vezette: Machaledze, Berishvili, Vartanovi (grúzok)

Magyarország: Pusztai 1, Gereben 8, Lelik20/9, Mérész 3, Soós 5.
Cserék: Barhács 10, Radócz, Juhász 15, Czukor 4, Foitl 2, Boros, Bernáth. Szövetségi edző: Magyar Gergely
Oroszország legjobb dobói: Komarova 14, Kazhlaeva 13/3.

Az eredmény alakulása: 5. p.: 5-4, 15. p.: 19-23, 25. p.: 33-36, 35. p.: 50-46, 44. p.: 64-56

Kipontozódott: Kozhukhar 31. p., Repnikova 36. p., Radócz 38. p., Barhács 42. p., Kazhlaeva 43. p.

Az első negyedet csapkodó, sok pontatlansággal tarkított játék jellemezte mindkét fél részéről. Lelik Réka duplájának és Gereben Lívia két büntetőének köszönhetően pár pontos magyar vezetést jegyezhettünk fel a negyed derekán. Az orosz válogatott próbálta fizikai fölényét érvényesíteni és a palánk alá bejuttatni a labdákat, melyekből Anastasia Komarova révén rendre eredményesnek is bizonyultak. 

A második negyed is hasonló kerékvágásban zajlott, mint az első tíz perc, azzal a különbséggel, hogy a pár pontos előny az oroszok birtokában volt, miközben centereink tele voltak faultokkal.

A nagyszünetben Magyar Gergely edző rendet tett a lányok fejében, akik cseppet enerváltan játszottak és mozogtak az első húsz perc során. Barhács Laura rögtön két kettő plusz egyes kombinációval nyitotta a harmadik negyedet, a magyar csapat utol is érte az oroszokat (30-30).   

A harmadik negyed végén Lelik Réka jó ütemben dobott triplájának köszönhetően már a mieink álltak jobban.

A negyedik tíz perc roppant jól kezdődött magyar szempontból. Juhász Dorka és Lelik Réka pontjainak köszönhetően a harmincnegyedik percben már hét pont volt a magyar előny (48-41). Az oroszok azonban nem adták könnyen magukat és rendre felzárkóztak. Már-már úgy tűnt, hogy a rendes játékidőben meglehet a magyar siker, azonban Barhács Laura középtávolija lejött a gyűrűről, az orosz hármas sem talált célt szerencsére. Jöhetett a hosszabbítás.

A hosszabbítás első perc eseménytelenül telt. Majd a jó védekezésnek köszönhetően voltak lepattanóink, ezáltal tudtunk nyugodt támadásokat vezetni. Nem mindig sikerült, mert az első negyedben volt, hogy négyszer szedték le az oroszok egy támadás során a lepattanót.

57-55-ös állásnál a Csata DSE bedobója Lelik Réka bedobta harmadik hármasát, mely orosz időkérést eredményezett. A magyar csapat védekezése továbbra is kiváló volt a ráadásban, hiszen az oroszok csak büntetőből tudtak betalálni ezen szakaszban.

A végére a különbség is nőtt, a higgadtságnak köszönhetően Juhász Dorka és Lelik Réka is bedobta a lehetőségeit, mind mezőnyből, mind büntetőből. Gereben Lívia kilenc asszisztja is magáért beszél.

Összességében kiemelendő Mérész Beatrix 8 lepattanója, Pusztai Petra 4, Gereben Lívia 9 asszisztja, Lelik Réka és a kecskeméti Gereben 6-6 kiharcolt faultja valamint Juhász Dorka 15 lepattanója.

Magyar Gergely elmondta, hogy az első félidei játékkal elégedetlen volt, a szünetben azonban kihangsúlyozta, hogy nagyobb összpontosítással és akarattal meglehet nyerni az összecsapást. A találkozót követően elmondta, hogy roppant büszke a lányokra, akik egy szerkezetileg jó, erős orosz válogatottat győztek le akaratuknak és küzdésüknek köszönhetően.

A magyar csapat győzelmének és a csoport másik meccsének eredményének függvényében két forduló után megnyerte csoportját és várja a franciák elleni csoportzáró találkozót. A találkozót követően Juhász Dorkát és egy orosz lányt doppingvizsgálatra vittek, ők voltak a sorsolásnál a szerencsések.

A csoport másik találkozóján: Lettország – Franciaország 49-45

forrás és fotó: mkosz.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus