Az U18 legyőzte az eddig veretlen Ukrajnát!

Az ukrán válogatott eddig hatból hatot nyert a B-divíziós Európa-bajnokságon, de U18-as fiaink gyakorlatilag végig vezetve, a második negyed elején őrült rohanást rendezve múlták felül ellenfelüket. Ezzel egy győzelemmel és két vereséggel zártuk a középdöntőt.

B-divíziós Európa-bajnokság, U18, Középdöntő

Magyarország – Ukrajna 70-64 (11-15, 24-14, 17-14, 18-21)

MAGYARORSZÁG: Kovács 9, Hódi 17/12, Antóni 8/6, Andrássy 11, Bagó 12, cserék: Pongó 3/3, Filipovics -, Peringer -, Krivacsevics 3, Popgyákunik 2, Szabó 5/3

Az ukránok legjobb dobói: Kobets 20/12, Mykhailiuk 11/3, Miroshnychenko 7

Tarasenko mindössze három másodperccel a feldobás után kosarat szerzett, ezzel indult a mérkőzés. Kicsit hasonlított a tegnapi, Portugália elleni találkozóhoz, de ezúttal Hódi dobásai ültek, három perc alatt kétszer is betalált kintről, így tartottuk a lépést, sőt, Kovács büntetőivel még vezettünk is 8-6-ra. A védekezésünk most jobban működött klasszisokkal, mint tegnap, de az ukránok jóval lassabban is kosárlabdáztak, mint a portugálok. A negyed második felében aztán Pongó is bepörkölt egy triplát – kétpontos kosarunk nem is volt eddig a pontig, sőt, mindössze egyszer kísérleteztünk ilyennel. A hajrában aztán Kobets vezetésével egy 7-0-s rohanást produkáltak az ukránok, amivel megfordították a meccset, így a sok eladott labdával és sok rontott dobással tarkított első tíz perc végén ők álltak jobban (11-15).

A második negyedet remekül kezdtük, Kovács és Bagó is nagyon aktív volt támadóoldalon, a vezetésükkel bő három perc alatt egy 8-2-es futással megfordítottuk a derbit. Sőt, Hódi a harmadik tripláját is értékesítette, majd Andrássy tempója is beakadt faulttal együtt, így összességében 15-2-ig nyújtottuk ezt az etapot, mire időt kértek az ukránok (25-17). Minden bejött, támadásban nagyon mentek a betörések, szereztünk pontot támadópattanóból is, triplából is, miközben sorra szereztük a labdákat és kényszerítettük ki a rossz dobóhelyzeteket. Az időkérés picit stabilizálta a meccset, Andrássy kettesével elértük a tízpontos különbséget, de ez után az ukránok is tudtak már pontokat szerezni, így a különbség nagyjából nyolc-tíz ponton maradt. Az utolsó két percben aztán egy 7-0-s futást rendezett Ukrajna, de Bagó és Kovács révén sikerült megtartani hat pontot az előnyünkből, így 35-29-re mi vezettünk a nagyszünetben.

A harmadik negyed rögtön egy ukrán kosárral kezdődött, de ekkor beindult Antóni Csanád és bevert két hármast, vezetésével pedig egy 10-2-es futást rendeztünk szűk három percben, így tizennégy pontos előnyre tettünk szert. Erre viszont azonnal válaszolt Ukrajna egy rohanással, gyakorlatilag ebből állt a találkozó – visszajöttek mínusz hétre két perc alatt, Horváth Imre pedig időt kért. Eladott labdákból nagyon sok pontot szereztünk, miközben erre kevés lehetőséget adtunk ellenfelünknek, nagyjából ez jelentette a különbséget a két csapat között. Emellett hatból öt büntetőt elrontottak az ukránok ebben a periódusban, így nem sikerült felzárkózniuk. Ezt megköszönhettük, mert a mi támadójátékunk is lelassult, de így sikerült őriznünk az előnyt. Végül három ponttal behúztuk ezt a negyedet is, így kilenc egységnyi fórral várhattuk a záró etapot (52-43).

Ennek elején Hódi rögtön bepörkölte a negyedik tripláját is, majd Szabó is betalált kintről. Erre szintén két hárompontossal válaszoltak az ukránok, Kobets már a harmadikat verte be a maga részéről, így a különbség nem változott. Három perccel a vége előtt aztán Kobets megint beköszönt, sőt Ruslov is dobott egy kosarat és mindössze három pontra csökkent az előnyünk, időt kellett kérnünk. Ez hatott, előbb Bagó, majd Antóni is szép kosarat szerzett, ezek pedig aranyat értek a végén. Fél perccel a lefújás előtt Kobets elrontotta a maga dobását, Hódi viszont bedobta mindkét büntetőjét, így két labdán kívülre kerültek az ukránok, Hódi pedig büntetőkből még szerzett pár pontot, hogy biztos legyen a siker.

Ezzel egy győzelemmel és két vereséggel zártuk a középdöntőt, az 5-8. helyekért játszhatunk majd. Az már biztos, hogy Izrael lesz a következő ellenfelünk - szombaton 12:45-től -, hiszen ők zártak az F csoport harmadik helyén, mi pedig az esti Portugália-Svédország mérkőzés eredményétől függetlenül az E jelű négyes negyedik helyén végeztünk.

A teljes statisztikát itt nézhetitek meg!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus