Az U20-as fiúk kétszer is legyőzték Szlovákiát

Az U20-as férfi válogatott tegnap 87-67-re, ma pedig 79-63-ra győzte le Szlovákia korosztályos csapatát.

A tegnapi mérkőzés összefoglalója a kosarsport.hu-n:

Férfi U 20-as válogatottak felkészülési mérkőzése, Kecskemét
Magyarország - Szlovákia 87-67 (28-17, 16-23, 29-16, 16-11)

MAGYARORSZÁG: Kucsora 11/3, Doktor 5, Márton 8, Demeter 13/3, Pápai 11. Csere: Kerpel-Fornius 10, Márton Ákos 3, Filipovic 4, Krnjajski 7, Bonifert 4, Buzsáki 11/9, Búzás. Edző: Forray Gábor

SZLOVÁKIA: Pasovsky 4, Kubasky 4, Marek 6, Matej 18/9, Vitek. Csere: Bolek 13, Drbul 5/3, Torác, Kuzmiak 12/6, Zatko, Duris 5/3.

Egy tanulságos olaszországi tornán, erős, A-csoportos ellenfelekkel szemben csiszolhatta a játékot és nem utolsósorban az U 20-as válogatott csapategységét Forray Gábor vezetőedző. Ahogyan azt a mester a mai, szlovákok elleni felkészülési találkozó előtt elmondta, szükség is lesz erre az egységre, mert ez lehet az elsőszámú erősségük a nagyváradi B-divíziós Európa-bajnokságon.

Ennek megfelelően fegyelmezetten kezdték az összecsapást Doktor Péterék, s Kucsora kosaraival három perc után időkérésre késztették ellenfelüket. Nehezen lendültek bele a szlovákok, elsősorban a magyarok hibáiból igyekeztek szorosabbá tenni az állást. Helyenként egyébként kifejezetten szépen játszottak a mieink, csak a fránya befejezésekbe csúszott pontatlanság időnként.

A szlovák időkérés arra mindenképpen jó volt, hogy a házigazda két percig nem talált be. A rövid gólcsendet végül Doktor Péter törte meg (13-5).

Mindkét csapat nagy iramot diktált, ez láthatóan inkább feküdt a magyaroknak, mint a szlovákoknak. 

A második játékrészre kiegyenlítettebbé vált a játék, a magyar csapat továbbra is szigorúan védekezett, s jól szedte a lepattanókat mindkét palánk alatt. Ám a támadások ezúttal nem mentek gördülékenyen, ami köszönhető annak is, hogy a szlovák védekezés sem volt olyan szellős, mint az első tíz percben (34-26). Érdekes volt, hogy a vendégek elsősorban tripláikra hagyatkoztak, még a centerek is szívesebben vállalkoztak messziről, mint a palánk alól. Ugyanakkor eredményesen céloztak, ezzel tartották meccsben csapatukat.

A negyed utolsó harmadára lazult a magyarok koncentrációja, amit az ellenfél azonnal kihasznált, s lépésről lépésre közelített. Az utolsó percben ki is egyenlítettek (40-40) Matejék, végül Kerpel-Fornius Gáspár büntetőivel a magyarok vonulhattak előnnyel a nagyszünetre. 

Kerpel-Fornius Gáspár két szép duplájával, valamint Demeter Attila triplájával kezdődött a harmadik negyed. Utóbbinak azért örült különösen a magyar kispad, mivel az első félidőben kilencből csak egyszer találtak be messziről a mieink. S ha egy üzlet beindul, Kerpel-Fornius is bedobott egy hármast, így a vendégek gyorsan időt is kértek, mivel alaposan bent ragadtak a félidőben (56-42).

Ezúttal ez az edzői egy perc nem segített semmit, merthogy a magyar csapat koncentrációja egyáltalán nem csökkent. Buzsáki Bence remekül szállt be a játékba, három triplát is dobott. Az utolsó percben csak kozmetikázni sikerült a szlovákoknak az eredményen, így 15 pontos előnnyel várhatta a záró tíz percet a magyar válogatott (71-56).

Az utolsó játékrészre a szlovákok próbálták a második negyedbéli produkciójukat megismételni, ám ehhez ezúttal már nem párosult a magyarok figyelmetlensége. Krnjajski és Kerpel-Fornius remekül irányított, szükség esetén megbontották az ellenfél védelmét, s a szlovák nagyemberek sem jutottak már könnyű dobóhelyzethez a triplavonalon kívül.

Forray Gábor együttese megérdemelten nyert, mert a mérkőzés jelentős részben jobban, pontosabban kosarazott a szlovákoknál. Ugyanakkor a második negyed figyelmetlenségei mutatják azt is, hogy csak maximális koncentrációval lehet sikert elérni a nemzetközi mezőnyben. 

Forray Gábor: - A második negyed kivételével elégedett voltam a védekezésünkkel, a támadójátékunk viszont továbbra is akadozik.

Tomas Polak: - A magyar csapat védekezésének intenzitása egy szinttel magasabb, mint a miénk, ez jelentette a különbséget a mai mérkőzésen. 

 

A kosarsport.hu összefoglalója a mai felkészülési összecsapásról:

Férfi U 20-as válogatottak felkészülési mérkőzése, Kecskemét
Szlovákia - Magyarország 63-79 (23-17, 19-17, 8-22, 13-23) 

SZLOVÁKIA: Pasovsky 6, Kubasky10/6, Marek 12/6, Matej 12, Vitek 6. Csere: Bolek 7/3, Drbul 4/3, Torác, Zatko 6, Duris. 

MAGYARORSZÁG: Kerpel-Fornius 8, Kucsora 1, Németh 6, Demeter 8, Pápai 26. Csere: Doktor 8, Márton 2, Filipovic 2, Krnjajski 7, Bonifert 5/3, Buzsáki 6/6, Búzás, Molnár. Edző: Forray Gábor 

A két csapat szombati mérkőzését a szlovákok kezdték jobban, Németh Ákos révén a magyarok csak három perc után találtak be. ezalatt viszont Matejék termeltek bőséggel, így gyorsan elhúztak. Forray Gábornak ki is kellett kérnie az idejét négy perc után (11-2). Ennek ellenére nem sikerült megállítani a szlovákokat, lendületesen kosárlabdáztak, ráadásul jól is dobtak, így 17-2-re megléptek. Nehezen, de a negyed derekához érve megtalálta azt a felállást Forray Gábor, mely átlendítette a holtponton a társaságot, s fokozatosan csökkentette tetemes hátrányát a magyar gárda. 

A negyed végére már csak hat ponttal mentek a szlovákok, sőt, a tizenharmadik percre ki is egyenlítettek Doktorék. Ezután kiegyenlítetté vált a játék, de az előny továbbra is a vendégeknél volt. A mieink ezúttal is nagyon rosszul dobtak kintről, tízből csak egyetlen egyszer sikerült betalálni messziről. A félidő végére így ismét megléptek a ziccerek sorát hibázó magyaroktól Pasovskyék, s nyolcpontos előnnyel vonulhattak nagyszünetre (42-34). 

A fordulás után sem a sok kosárról szólt a játék, ami ezúttal Kucsoráéknak jött jól, s öt pontot dobva újra felzárkóztak (42-39). Jött is gyorsan Polak mester időkérése, de gyakorlatilag hatástalan vot. A magyar csapat remekül védekezett, s a szerzett labdák után voltak végre könnyebb kosarak is. A negyed végére aztán Buzsáki két triplájával hat pontnyi magyar előnyt mutatott az eredményjelző a záró negyed előtt. (50-56). 

Harcos záró játékrészt produkált a két csapat, egyik fél sem ismert elveszett labdát. A nagy igyekezetbe mindkét oldalon továbbra is sok hiba vegyült, amiből a mieink jöttek ki jobban, s tíz pont fölé növelték az előnyt a 36. percre (55-66). Érkezett ismét a szlovák edző eligazítása, Polak mester elsősorban a támadójátékot kritizálta, hiszen a félidő óta eltelt tizenöt perc alatt mindössze 13 pontot dobtak fiai. Alighanem az erejükkel is elkészültek, így aztán a mieink a - negyedik negyedre jelentősen feljavuló Krnjajski vezetésével - a meccs második félidejében mutatott produkciójuknak köszönhetően végül megérdemelten nyertek. 

Forray Gábor: Az eddigi mérkőzéseinknek az a legnagyobb tanulsága, hogy amennyiben a csapatunk együtt lélegzik, együtt harcol, koncentráltan küzd, akkor tudunk mérkőzéseket nyerni. Ha nem, akkor bárkitől ki tudunk kapni. 

Forrás - kosarsport.hu
Foto, Slide - MKOSZ Kosarsport facebook-oldal

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus