B3x3 U18-as világbajnokság: Továbbjutni a csoportból

Csütörtökön kezdődik a B3x3-as U18-as világbajnokság Debrecenben. A két szakvezetővel latolgattuk lányaink és fiaink esélyeit. A csapatok egy törökbálinti egyhetes felkészüléssel, valamint egyetemi B3x3 tornán, tornákon szerepelve próbáltak "hangolódni" a nagy feladatra, a vb-szereplésre, amely előtt Debrecenben még lesz 1-2 napjuk a "finomításokra".

A hölgyeknél sajnos sérülés miatt kiesett egy nagyon fontos láncszem, egy kulcsjátékos a csapatból. A PINKK kosarasa, Nagy Dorottya még április végén szenvedett térdsérülést. Első lépésben két hét pihenőt javasoltak a játékosnak, s a Földi Attila vezette szakmai stáb úgy gondolta, ez még "belefér", s ha május végén felépül, ott lehet a debreceni csapatban. Amikor azonban újra edzésbe állt a vb-bronzérmes kosaras, sajnos ismét "érezte" a térdét, s az újabb vizsgálatok után kiderült: nem lehet ott a csapatban. Helyére a mindössze 16 éves, szolnoki Kányási Veronika került az együttesbe, aki végigdolgozta a felkészülést, s az utolsó egyhetes törökbálinti felkészülésen már úgy edzett a csapat, hogy tudta, Nagyra már nem számíthatnak. Magyar színekben Aho Nina (Vasas, 177 cm), Horváth Krisztina (Győr, 179 cm), Kányási Veronika (Szolnok, 178 cm) és Tóth Tímea (Vasas, 185 cm) lép majd pályára Debrecenben.

Amint azt Földi Attila kifejtette, a váltás szerkezeti módosítással is járt, hiszen Nagy Dorottya magasabb, belső pozíciókban is otthonosan mozog, a helyére bekerülő Kányási viszont egyértelműen külső mezőnyjátékos.

Klasszikus, igazi palánk alatti centert nem is terveztek behívni, mert itt annyira gyors a játék, hogy inkább - hasonlóan a fiú csapathoz - mozgékonyabb, kintről és bentről is veszélyes játékosokra van szükség. A lányoknak van nemzetközi tapasztalatuk, elsősorban Aho Ninának, de Horváth Krisztina is tagja volt az 5-5-ös U17-es vb-bronzérmes csapatnak. A szakvezető kiemelte, a közel egyhetes törökbálinti összetartás nagyon sokat jelentett a csapatnak, annak során fokozatosan éreztek rá a lányok e pörgős, gyors játék lényegére.

Földi Attila elsősorban a korábbi évek eredményei alapján próbált kiindulni az erőviszonyokat illetően. No meg játékosai is segítettek, akik a korosztályos válogatottakból ismerik riválisaikat. Földi Attila úgy véli, a két utolsó csoportmeccs ígérkezik a legnehezebbnek, de nagyon "észnél kell lenni" minden mérkőzésen, hiszen kezdésnél egy rövidzárlat után nagyon nehéz "visszajönni" egy-egy meccsen. Kiemelte, Nagy Dorottya kiesésével Horváth Krisztinának lehet jelentős feladata majd Tóth Tímea mellett, s különösen amikor ő pihen a riválisok magas embereinek megfékezésében - ezt már gyakorolták, próbálgatták és működött. Földi bízik benne: élesben, a vb-n is fog. A cél egyértelműen továbblépni a csoportból, lehetőleg minél jobb - ha minden jól megy, az 1-3 helyek valamelyikén - helyen, hiszen a csoportbeli helyezéstől függ, milyen erős ellenfél érkezik majd az egyenes kieséses szakaszban. 

A magyar leány válogatott csoportmérkőzései:
Június 4., csütörtök:
13.30: Magyarország-Szlovákia
16.00: Magyarország-Venezuela
Június 5., péntek:
13.30: Magyarország-Izrael
16.00: Magyarország-Németország
Június 6., szombat: 
13.20: Magyarország-Spanyolország


Fiainkat Szarvas Gábor készítette fel. A szakember honlapunk érdeklődésére elmondta, szerencsére a vb éppen az 5-5 elleni versenyidőszak után lesz, tehát a srácok edzésben, s formában vannak. Volt egy kiválasztás, amelyet követően 6 fős kerettel látott munkához. Azért, mert nyáron - bár ez a fő verseny - nem csak a világbajnokságon vesznek részt fiataljaink, hanem augusztus elején Rigában Eb-selejtező lesz, s arra úgy tűnik, bele kell nyúlnia a vb-csapatba, mert arra az időre esik az U18-as 5-5 elleni B-divíziós Európa-bajnokság, amelyen érintett lehet a B3x3-as vb-keret egy-két játékosa. Ennek kapcsán Szarvas még egyeztet Ferenczi Tamással, a korosztályos csapat szövetségi kapitányával.

A világbajnokságon a magyar színeket Boros Márk (Vasas, 186 cm), Durázi Krisztofer (Szombathely, 196 cm), Horváth Kristóf (MTK-Törökbálint, 182 cm) és Opre Roland (DEAC, 195 cm) képviseli. A kerettel kapcsolatban Szarvas azt fejtegette: nyilván óriási előny lenne egy 210 centis, 120 kilós center, de mivel ilyen paraméterekkel rendelkező kosaras nem áll rendelkezésre, úgy próbálta összeállítani a csapatot, hogy két a játékot szervező kisember mellett két olyan magasabb játékos szerepeljen, akik adott esetben távolról is veszélyesek, de a palánk alatti pozíciójátékban is feltalálják magukat. Szarvas Gábor úgy érzi, ez a világversenyen rajthoz álló legerősebb magyar keret, s bízik benne, jól is szerepel. 

A felkészülésen a legfőbb hangsúlyt arra próbálta helyezni a csapat szakvezetője, hogy a játékosokban tudatosuljon, itt védőkből azonnal támadókká válnak, s viszont, tehát nincs átmenet... Amennyiben ez működik a srácoknál, az sokat segíthet.

Ami a csoportmérkőzéseket illeti, ott fiataljaink lényegében fejest ugranak az ismeretlenbe. A kapitány az előző világversenyek eredményeiből próbált követeztetni arra, hogy milyen erőt képviselhetnek. Ennek kapcsán azt fejtegette, hogy a nyitó, oroszok elleni meccs megnyerésével óriási lépést tehet a csapat a továbbjutás felé. Nem szeretné azt, ha az utolsó, a kimondottan magas szerkezetű lengyelek elleni összecsapás egy ki-ki meccs lenne. Bízik benne, hogy az első és az utolsó összecsapás közötti 3 találkozót Fülöp-szigetek, Uruguay, valamint Kazahsztán ellen "behúzzák" fiai, s ez esetben ott lesznek a csoportból való továbblépést jelentő első négy pozíció valamelyikén. 

Onnan, a legjobb 16 közötti egyenes kieséses szakaszban pedig már bármi megtörténhet.

A magyar fiú válogatott csoportmérkőzései:
Június 4., csütörtök:
14.30: Magyarország-Oroszország.
17.20: Magyarország-Fülöp-szigetek.
Június 5., péntek:
14.30: Magyarország-Uruguay
17.00: Magyarország-Kazahsztán
Június 6., szombat:
11.30: Magyarország-Lengyelország


A csoportbeosztás

Nők
A-csoport: Magyarország, Izrael, Németország, Spanyolország, Szlovákia, Venezuela. 
B-csoport: Észtország, Franciaország, Guam, Lengyelország, Kína, Új-Zéland. 
C-csoport: Andorra, Egyesült Államok, Egyiptom, Olaszország, Románia, Svájc. 
D-csoport: Belgium, Brazília, Csehország, Hollandia, Indonézia, Törökország.

Férfiak
A-csoport: Magyarország, Fülöp-szigetek, Kazahsztán, Lengyelország, Oroszország, Uruguay.
B-csoport: Andorra, Egyiptom, Guatemala, Litvánia, Németország, Románia.
C-csoport: Brazília, Észtország, Franciaország, Törökország, Új-Zéland, Vietnam.
D-csoport: Argentína, Egyesült Államok, Grúzia, Indonézia, Puerto Rico, Spanyolország.

A csoportokból az első 4-4 helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba, a legjobb 16 közé, a nyolcaddöntőkbe.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus