B-divíziós Európa-bajnok az U18-as leány válogatott!

Felkerült a pont az i-re, a magyar U18-as női válogatott szoros, kiélezett csatában legyőzte Észtországot a B-divíziós Európa-bajnokság döntőjében, így hibátlan teljesítménnyel nem csak, hogy feljutott az A-divízióba, de aranyéremmel térhet haza!

Női U18-as Európa-bajnokság, B-divízió, Döntő

Magyarország – Észtország 58-52 (19-14, 12-14, 15-13, 12-11)

Magyarország: Aho 4, Horváth 13, Dubei 11, Nagy 13, Kuttor 8 cserék: Kaposi 2, Weninger 5, Böröndy 2, Tóth -, Solymosi -, Gereben -, Király -

Az észtek legjobb dobói: Uiga 20/6, Lass 12/6, Razguliajeva 9/3

A magyar válogatott kezdett jobban, két perc alatt máris 7-3-ra vezettek Mészárosné Kovács Andrea tanítványai, de Uiga triplájával tartották a lépést az észtek – sőt, Lass tempójával a negyed közepén a vezetést is átvették (10-9). Innentől felváltva vezettek a csapatok, de mindkét fél középtávolikat dobált, a festékben jól védekeztek a csapatok. Az utolsó két percben aztán a magyarok előtt megnyílt az út a gyűrűig, legalább faultokig eljutottunk, így büntetőkből szépen lassan, de biztosan építgettük az előnyünket. A negyedet végül egy 7-2-es rohanással zártuk le, Nagy Dorottya kilenc pontot szórt (a túloldalon Uiga már tíznél járt), így végül 19-14-es előnnyel zártuk az első tíz percet.

A  második játékrészt három eladott labdával nyitottuk, Dikalenko triplájával pedig két perc alatt ki is egyenlített Észtország. Itt Weninger Virág vette kézbe a dolgokat és Böröndy büntetői után két szép tempóval és egy büntetővel húzta csapatát újra ötpontos előnyt kiépítve. Sőt, Park büntetőjére Horváth Bernadett triplával válaszolt, így a negyed hajrájára újfent lépéselőnyben érkeztünk. Az észtek csak Uigában bízhattak, de képtelenek voltak büntetőket kiharcolni, tempódobásokkal pedig ritkán lehet meccset nyerni. A végén azért eladott labdákból sikerült zárkózniuk, miközben mi két és fél percig nem szereztünk pontot, így 31-28-ra vezettünk a nagyszünetben. Árulkodó adat volt, hogy eddig a pontig mindössze egyetlen (kimaradt) büntetőt dobhatott Észtország, a magyar válogatott viszont tizenegyszer állhatott a vonalra – mindegyik dobás pontot is ért.

A második félidő ugyan Horváth tempójával kezdődött, de Lass és Uiga kosaraival bő három perc alatt egy 7-0-s futással átvette a vezetést az észt válogatott, komoly gondjaink voltak a támadójátékkal. Sőt, Lass bevert még egy triplát, így már 10-0-ra nyúlt a sorozat, az észt lány pedig ebből egymaga nyolcat vállalt – 38-33-ra meg is lépett csapata. Itt ugyan összeszedtük magunkat és most mi csináltunk egy 5-0-s futást, amivel két perc alatt egalizáltunk, de Razguliajeva egy újabb hármassal nem engedte, hogy a vezetést is átvegyük. Erre Horváth tempójával azért sor került két és fél perccel a negyed vége előtt, ez pedig megadta a szükséges lökést és két szép kosárral már mi vezettünk öt ponttal. Az utolsó percnek egy észt időkérés utána feszültek neki a csapatok,de pont már nem született, így az utolsó hat percben csupán három pontot kapva, előnnyel mehettünk a záró tíz minutumra.

Itt két gyors kosárral azonnal felzárkózott Észtország, majd Nagy büntetőire Roosalu egy triplával válaszolt, ezzel döntetlenre álltak a felek. A meccs rangjához méltó módon szoros derbi kerekedett, a jelmondat az volt, hogy aki az utolsó öt percet nyeri, az az Európa-bajnokságot nyeri. Idegesen (és fáradtan) kezdték meg ezt a periódust a felek, Horváth középtávolija után előbb a mi támadóidőnk járt le, majd Uiga vétett lépéshibát, végül egy-egy reménytelen dobást követően az észtek időt kértek. Innentől jött az idegek harca, büntetőket dobáltak a csapatok – ebben viszont ma verhetetlenek voltunk, mivel 21 kísérletből 20 pontot ért, így megtartottuk előnyünket, megnyertük a meccset és B-divíziós Európa-bajnokok lettünk az U18-as lányok között!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus