Csütörtökön indulnak lányaink a világbajnokságra

Felkészültek, erős tornán szerepeltek, holnap még edzenek, s holnapután útra kelnek Csehországba, Klatovyba az U17-es világbajnokságra lányaink, akik szombaton Kanada ellen kezdik meg vb-szereplésüket. Az együttes a tavalyi U16-os Eb-n szerzett remek bronzéremmel harcolta ki a világbajnoki részvétel jogát.

- Mennyi időt töltött együtt a csapat, hogyan sikerült a felkészülés? - kérdeztük Mészárosné Kovács Andreát a csapat szakvezetőjét.

- Június hetedikétől dolgoztunk együtt, ami ugyan rövidnek tűnhet, de ennek a csapatnak a magja válogatott szinten már három éve együtt játszik. Az évad közben egy-egy Héraklész héten is együtt tudtunk készülni. A félkészülés előtt a lányok kaptak egy programot Lukasz Trzaskoma erőnléti edzőtől. A felkészülés első hete még erős, kemény volt, de utána már elsősorban a taktikáé volt a főszerep, az eddig gyakoroltakat frissítettük fel, s próbáltuk bővíteni kicsit a repertoárt. A múlt hét végén Olaszországban voltunk egy igen erős felkészülési tornán, amelyen a spanyolok az ausztrálok és a hazaiak, az olaszok voltak az ellenfelek, nagy dolognak tartom, hogy ilyen rangos, színvonalas tornán vehettünk részt.

- A vb-t eredetileg Pozsonyban rendezték volna, de átkerült Szlovákiából Csehországba. Ennek milyen hatása lehet fiataljaink szereplésére?

- Nem mondom, hogy nagyon örültünk, amikor ez kiderült, hiszen az amúgy is remek erőkből álló cseh csapattal egy csoportban, az A-ban vagyunk, így ők hazai környezetben játszhatnak, ami az ő esélyeiket növeli, csoportellenfeleiét, így a mieinket is jelentősen csökkenti. A csehek második helyen végeztek tavaly az U16-os Eb-n, a spanyolok mögött s előttünk, Szlovákiában is ők lettek volna az esélyesek velünk szemben, nemhogy hazai környezetben.

- A másik két ellenfél Korea és Kanada, róluk mit tud a szakvezetés?

- Nem túl sokat, kicsit fejesugrás lesz az ismeretlenbe. A kanadai csapatról fotót láttunk, ami nem sok, de abból úgy tűnik, fizikailag egy nagyon erős, jó szerkezetű társaság, e tekintetben hasonló lehet az ausztrál csapathoz, amely ellen játszottunk a felkészülés során. A koreaiak minden bizonnyal a hagyományos ázsiai női kosaras stílusban játszanak, azaz alacsonyak, gyorsak, jól dobnak távolról. Ez ellen az iskola ellen nem játszottak a lányok, de remélem, meg tudják oldani majd a feladatot.

- Az olaszországi tornán hogy tetszett az edzőnek a csapat?

- Arra tökéletes volt az erős ellenfelek ellen játszott három mérkőzés, hogy rávilágítson, miben kell még javulni, előrelépni a hátralévő napokban. Nagyon hasznos mérkőzéseket játszottunk, amelyek megmutatták a hibáinkat, gyengeségeinket.

- Milyen esélyekkel utazik ki a csapat?

- Nagyon szeretnénk bekerülni a legjobb nyolc közé. Úgy vélem, bravúr árán, de sikerülhet. A csoportmeccsek után az A és a B-csoport csapatai keresztbe játszanak egymással, úgy hogy A1-B4, A2-B3, A3-B2, A4-B1. A B csoportban Spanyolország, Olaszország, Brazília és Egyiptom szerepel. Jó lenne a csoport első két helyének valamelyikén végezni. Úgy érzem, a csehek - különösen otthon - nagyon erősek, de remélem, Korea és Kanada ellen lehet keresni valónk, s akkor a másik csoport gyengébb csapatai közül valamelyikkel játszhatunk a nyolc közé jutásért. Nagyon fontos lesz a Kanada elleni nyitó mérkőzés, úgy hallom, szerencsére több játékos szülei is tervezik, hogy kiutaznak biztatni a csapatot, nagyon nagy szükségük lesz a lányoknak a buzdításra.

A magyar csapat csoportmeccsei:
Június 28., 20.15: Magyarország-Kanada
Június 29., 18.00: Magyarország-Csehország
Július 1., 20.15: Magyarország-Korea

A magyar U17-es válogatott keret a világbajnokságon:

Aho Nina, Böröndy Vivien, Studer Ágnes, Horváth Krisztina, Dubei Debóra, Weininger Virág, Jankó Flóra, Nagy Dorottya, Kuttor Enikő, Tóth Tímea, Kiss Virág, Solymosi Noémi

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus