Csütörtöktől U20-as Eb Székesfehérváron!

Perlék célja az A-divízióba való visszajutás - pazarul sikerült a főpróba - kedden és szerdán érkeznek a csapatok Magyarországra

A szekesfehervar.hu beszámolója:

Ismét kiváló utánpótlás-torna házigazdája lesz július 9. és 19. között Székesfehérvár. Az előző év decemberében, Budapesten tartott sorsoláson kiderült, hogy az idei esztendőben a Bajnokok Városa ad otthont az U20-as, fiú B-csoportos, kosárlabda Európa-bajnokságnak. A város az elmúlt időszakban számos nagyszabású kosárlabda eseményt szervezett meg: a Szent István Kupák, az Olimpiai Reménységek Tornája, az EYBL-torna, valamint a spanyol Real Madrid vendégjátékának sikeres lebonyolítása után ezúttal válogatott szintű utánpótlás kosarasok mérhetik össze tudásukat a Királyok Városában. A magyar válogatotton kívül Albánia, Örményország, Svédország, Szlovákia, Ausztria, Fehéroroszország, Finnország, Grúzia, Koszovó, Luxemburg, Macedónia, Montenegró, Portugália, Hollandia, Románia, Svájc, és Moldova legjobbjai kápráztathatják el képességükkel a székesfehérvári közönséget. Az ingyenesen látogatható mérkőzéseket a Vodafone Sportcentrumban és a Videoton Oktatási Központban játsszák le.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, az MKOSZ elnökségi tagja szerint jelentősen meghatározza az előttünk álló kosárlabda torna a város hangulatát. „Nagyon örülök annak, hogy a felnőtt női Európa-bajnokság után újra egy ilyen rangos esemény házigazdája lehet Magyarország. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy mindezt Székesfehérváron tudjuk megszervezni. Szeretném megköszönni a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségnek, hogy ehhez a rendezvényhez minden segítséget, támogatást megadott, valamint a helyi szervezők erőfeszítéseit, akik felvállalták a majdnem húsz csapattal kapcsolatos előkészítő munkát és a megmérettetés lebonyolítását. Azt hiszem, az előttünk álló közel két hétben az U20-as, fiú B-csoportos, kosárlabda Európa-bajnokság egyértelműen meghatározza a város hangulatát. Nyilvánvalóan a helyi gazdaság számára is nagyon lényeges, hogy az idegenforgalmi szezonban a kosárlabda Eb-n kívül a Gyulai Memorial Emlékversenyt is sikerült Székesfehérvárra hozni. Célunk, hogy minden év júliusában a sport határozza meg a város mindennapjait, hogy aztán augusztusban a kultúráé és a fesztiváloké legyen a főszerep.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, aki beszéde végén eredményes szereplést kívánt a magyar csapatnak.

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára kiemelte, hogy mindig nagy öröm és megtiszteltetés egy ilyen nagyszabású eseményt megszervezni. „Az MKOSZ sportdiplomáciájának sikerességét jól bizonyítja, hogy képesek vagyunk egy ilyen rangos tornát Magyarországra hozni. A Tony Parker nevével fémjelzett 2001-es Eb-selejtező után Székesfehérvár újfent jelentős nemzetközi torna házigazdája lesz. Az elmúlt években magasra tettük a lécet a szervezés tekintetében, hiszen a FIBA-tól és a résztvevő csapatoktól is pozitív visszajelzéseket kaptunk. Székesfehérvár már több ízben is bebizonyította, hogy kiváló körülményeket képes biztosítani a városba érkező sportolóknak. A végső döntésben nagy szerepet játszott a Szent István Kupa sikeressége, amelyet a legmagasabb szinten emlegetnek Európában és azon kívül is. Azt gondolom, hogy a szervezőbizottság összetétele, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármesternek a támogatása garanciát jelent arra, hogy a jövőben is sikeresen pályázhassunk.” – közölte Bodnár Péter, aki szerint ezek az események hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország stabilan rajta legyen a nemzetközi kosárlabda térképén.
 
Tonk Emil, az Eb szervező bizottságának vezetője beszédében kiemelte, hogy a legnagyobb rendben halad az utánpótlás Európa-bajnoksággal kapcsolatos szervezőmunka. Mint elmondta, jelenleg az utolsó simítások zajlanak, már csak a pályán van némi csiszolni való. „A csapatok nagy többsége holnap, míg három együttes szerdán érkezik Székesfehérvárra. Ennek következtében minden feltétel adott ahhoz, hogy három nap múlva elkezdődhessen az U20-as, fiú B-csoportos, kosárlabda Európa-bajnokság. Remélhetőleg sikeresen szerepelnek a magyar fiúk, és büszkék lehetünk a teljesítményükre!” – mondta Tonk Emil.
 
A magyar válogatottnak pazarul sikerült a főpróba az Eb-re, hiszen hazánk fiai vasárnap 65-44-es sikert arattak a tornán szintén résztvevő portugálok ellen. Pór Péter, a magyar együttes vezetőedzője szerint reális cél lehet az A-divízióba való visszajutás. „Az U-20-as együttessel novemberben kezdtük meg a felkészülést, és júniusig összesen négy összetartást tudtunk szervezni. Első ízben harminc játékossal indultunk, majd június elejére tizenöt főre szűkítettük keretet. Nem lesz könnyű dolga a szakmai stábnak, hogy kiválassza azt a tizenkét játékost, akit nevezünk az Európa-bajnokságra. A fiúk ugyanis egymást múlják felül az edzéseken és felkészülési mérkőzéseken. Amikor kineveztek a csapat élére, akkor egyértelmű célként azt fogalmaztuk meg, hogy visszajussunk az A-divízióba. Tisztában vagyunk vele, hogy nem lesz egyszerű feladatunk, de hazai közönség előtt remélhetőleg sikerül megoldanunk ezt a feladatot.”

A sajtótájékoztatón a magyar válogatott három kulcsjátékosa is részt vett. Váradi Benedek csapatkapitány szerint jól sikerült a felkészülés, és ütőképes együttes vág neki a közel kéthetes Eb-nek. Perl Zoltán beszédében hangsúlyozta, hogy az A-divívióba való visszajutást akkor érheti el a magyar csapat, ha mindenki maximális koncentráltsággal játszik a mérkőzéseken. A székesfehérvári születési Keller Iván örül annak, hogy Székesfehérváron bizonyíthat – mint mondta, ez külön motivációt jelent számára. A magyar együttes a „D-jelű” csoportban Albánia, Svédország, Szlovákia, valamint Moldova válogatottjai ellen szerepel. Pór Péter fiai első mérkőzésüket július 9-én, szerdán este 18.00 órakor játsszák Moldova ellen.

fotó: szekesfeharvar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus