Egy győzelem, egy vereség Anglia ellen az U20-as fiúktól

U20-as férfi válogatottunk előbb kikapott Kecskeméten az angolok korosztályos csapatától, aztán tegnap visszavágott a szigetországiaknak - a második mérkőzésen 56-52-re győztek a mieink.

A kosarsport.hu beszámolója az első Anglia elleni meccsről:

U20-as fiú válogatottak felkészülési mérkőzése, Kecskemét, Messzi István sportcsarnok
Magyarország - Anglia 53-58 (22-14, 2-12, 18-13, 11-19) 

MAGYARORSZÁG: Kerpel-Fornius 9, Kucsora 7, Németh 5/3, Demeter 16/3, Pápai 6. Csere: Doktor, Fülöp 2, Búzás 3/3, Buzsáki, Márton, Krnjajski 4. Edző: Forray Gábor

ANGLIA: Wheatle 6, Evans, Eytle-Rock 14, Steel 3, Barr 2. Csere: Arissol 4/3, Carey 8/3, Adamu 14/3, Yeboah 8/3, Agu, Belo 4, Langton 2. 

Két utolsó felkészülési mérkőzését az angolok ellen vívja a magyar U20-as válogatott, mielőtt elutazna a B-divíziós Európa-bajnokságra Nagyváradra. Forray Gábor vezetőedző hétfőn este, a második összecsapás után mondja meg, ki lesz az a két ember, aki itthon marad, s kik alkotják majd a végleges utazó keretet. 

A kapitány a mérkőzés előtt elmondta, hogy beteg, sérült nincs a keretben, nagyon várják már a fiúk az Európa-bajnokságot, ahol első lépésként a csoportban szeretnék a lehető legjobb helyet megszerezni. 

Az angol csapat személyében egy fizikálisan felnőtt szintű, gyors társasággal kerültek szembe Pápaiék, ennek ellenére lényegesen jobban kezdett a magyar válogatott. Demeter Attila vezetésével pontosabban, s ami fontos, ponterősebben játszottak, így fokozatosan növelték előnyüket a negyed végére.

A második játékrészben szinte minden megfordult, az angolok sikeresen szigorítottak a védekezésükön, a megszerzett labdákból pedig gyorsan leindították Kucsoráékat. A magyarok közel nyolc percig képtelenek voltak betalálni a brit zóna ellen, Demeter Attila duplája volt az egyetlen kosár, amit szereztek. Ennek ellenére a remek védekezésnek köszönhetően nem dőlt el a mérkőzés, mivel a britek is csak 12 pontig jutottak a félidőig (24-26). 

A fordulás után egyik csapat sem tudott tartósan a másik fölé kerekedni egyik játékelemben sem. Felváltva vezettek a csapatok, de sok pontot továbbra sem engedtek egymásnak, rendkívül szigorúan védekeztek a felek.

Az angolok jobbára a leszedett támadólepattanókból, vagy triplákból szerezték pontjaikat, míg Kucsoráék talán valamivel változatosabb támadójátékot bemutatva szerezték pontjaikat. A negyed végéhez érve Demeter Attila büntetőjével visszavették a magyarok a vezetést, s mivel az angolok elrontották utolsó támadásukat (belemenés lett a vége), így 42-39-es hazai vezetéssel várhatták a csapatok az utolsó negyedet. 

A záró tíz perc első támadásai Demeteréknek sikerültek jobban, az angolok Adamu és Wheatle betörésből szerzett pontjaival két pontra felzárkóztak (46-44). A negyed második felében újra sok pontatlanság nehezítette a magyar csapat játékát támadásban, az angolok pedig ezúttal éltek is a tálcán kapott lehetőséggel, s két és fél perccel a mérkőzés vége előtt hat ponttal elhúztak, időt is kért gyorsan Forray Gábor (50-56). Hiába azonban a magyar kapitány, majd az angol edzői stáb eligazítása, az utolsó percig egyik csapat sem tudott kosarat szerezni. Ez az angoloknak kedvezett, akik türelmesen végigjátszották a támadásaikat, s még az is belefért, hogy ne dobjanak kosarat. Némi idegeskedést Búzás Bence triplája okozott az angoloknak, de fél perccel a vége előtt egy duplával újra ők álltak egészen közel a győzelemhez, amit végül meg is szereztek. 

Forray Gábor: A védekezésünkkel ezúttal is elégedett voltam, viszont az angol zóna elleni támadójátékunk, különösen a második negyedben, rendkívül pontatlan volt. Ezen az Európa-bajnokságig hátra lévő egy hétben még dolgoznunk kell.


A kosarsport.hu tudósítása a tegnapi, második angolok elleni találkozóról:

U 20-as fiú válogatottak felkészülési mérkőzése, Kecskemét, Messzi István sportcsarnok
Magyarország - Anglia 56-52 (12-10, 18-12, 14-12, 12-18)

Legjobb dobók: Kerpel-Fornius 12, Kucsora 7, Krnjajski 8, Németh 6. 

Nem a pontzuhatagról szólt a magyar és az angol csapat hétfői mérkőzése sem. A védekezést tartotta szem előtt mindkét együttes, s ebből egy jottányit sem engedtek a felek. Ahogyan azt Forray Gábor szövetségi kapitány eddig is fontosnak vélte: a sérülések, betegségek, lemondások miatt hét fontos emberét nélkülöző keret akkor tud eredményesen kosárlabdázni, s mérkőzéseket nyerni, ha agresszíven védekezik. A vasárnapi vereséget követően ezúttal a támadójátékra is több figyelmet fordítottak a magyar fiatalok, s az angol zóna sem okozott olyan zavart a játékban, mint előző napon, amikoris a második negyedben mindössze két pontot dobtak Doktorék.

A záró tíz perc előtt éppen a zóna elleni Doktor-triplával növelte előnyét a magyar csapat nyolc pontosra, amit aztán Krnjajski Boris büntetőkkel még kettővel megtoldott (34-44).

Az utolsó negyedben gyorsan időkérésre késztették az angol szakvezetést Németh Ákosék, a körmendi játékos triplája után két gyors kétpontos következett, s máris 51-34-re vezettek a mieink.

A mérkőzés végére lazult a magyar csapat koncentrációja, s az angolok is mindent megtettek a győzelemért, így sikerült kozmetikázniuk az eredményen, de az Európa-bajnokság főpróbája ezúttal a magyaroknak sikerült jobban. 

Forray Gábor: A tegnapi mérkőzésen látott hibákat kijavítottuk, s ma végig vezetve a szoros végjáték ellenére magabiztosan nyertünk.


Forrás - kosarsport.hu
Foto, Slide - Kosársport MKOSZ facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus