Elveszítette a rangadót az U16-os válogatott

A hibátlan Belgium ellen nagy csatában, de alulmaradtak Fazekasék, így elszenvedték első vereségüket a B-divíziós Eb-n. 

U16-os Európa-bajnokság, B-divízió, csoportkör, 3. mérkőzés

Belgium – Magyarország 57-52 (15-19, 10-20, 15-11, 17-12)

Magyarország: Kiss 5, Katona 11, Fazekas Cs. 16/9, Füzi 3, Fazekas M. 6
cserék: Somogyi 2, Ábrahám 7, Németh 2, Oroszi -, Schafarek -, Werner -, Zsebe -

Az első bő két percben nem született pont, végül a belgák törték meg a jeget, de Fazekas Máté azonnal válaszolni tudott egy duplával. A pontok ezután sem záporoztak, sok rontott dobás mellett a büntetők sem mentek, újabb két perc telt el, mire Füzi révén elmozdult a meccs a 2-2-es állásról. Már a negyed második felében jártunk, amikor 6-6-nál volt egál – itt azonban sebességet váltott Belgium, két gyors kosárral meglépett, a mieink pedig csupán egy duplát és egy büntetőt tudtak hozzátenni ebben a játékrészben. Az utolsó szó jogán Roland elsüllyesztette a mérkőzés első hárompontosát, így 15-9-es belga vezetéssel ért véget a negyed.

A második játékrész elején Fazekas Csaba egymaga vette kézbe a dolgokat, azonnal bepörkölt egy triplát, majd egy duplát, végül még egy triplát – az ő gyors nyolc pontjával bő két perc alatt megfordította a meccset válogatottunk. Itt hozzászólt Füzi és Katona is, összességében egy 12-0-s rohanást repesztett a Váradi-legénység, amely több mint négy percig nem kapott pontot. A játékrész második felében ismét elapadtak a pontok, Peeters kosarával egy leindítás után vissza is vette a vezetést Belgium, ám az utolsó perc ismét Fazekas Csabáról szólt, aki elsüllyesztette harmadik hármasát is, majd visszatett egy támadópattanót – a vezérletével 29-25-re már mi vezettünk a nagyszünetben.

A fordulást követően bekezdett Belgium és egy perc alatt fordított is, de nem hagytuk annyiban, visszaszereztük a vezetést. A támadójáték azonban mindkét félnél ismét az első negyedet idézte, alig-alig találtak a gyűrűbe a játékosok, mindkét együttes jól védekezett, de pocsék dobóformát hozott ebben az időszakban. Fazekas Csaba a padon ült, nélküle pedig most tehetetlennek bizonyultunk elöl - ráadásul a belga magasemberek folyamatosan szerezték meg a lepattanókat, nagyon a mieink fölé nőttek ebben a tekintetben. Váradi Attila időkérése azonban segített, egy 6-0-s futással elállítottuk a vérzést és végül 40-40-ről indulhatott az utolsó negyed.

Az utolsó játékrész méltó volt a korábbiakhoz: csak eladott labdákat és rontott dobásokat produkált mindkét csapat, pontot szerezni képtelenek voltak a felek. Ezt a patthelyzetet több mint három perc után Fazekas Máté törte meg, a következő támadásból azonban ismét egyenlítettek a belgák. A következő öt támadásból aztán három ismét eladott labdával zárult, érezni lehetett, hogy aki egy kicsit úrrá tud lenni a fáradtságán, kicsit jobb ritmusban tud játszani a hajrában, az lehet a befutó - ellenfelünk sorozatban háromszor is eredményes volt a festékből, a negyed közepén Váradi Attiliának időt kellett kérnie. A hétpontos hátrányt elkezdte ledolgozni csapatunk és még majdnem két perc volt hátra, amikor 51-51-nél utolértük Belgiumot. Innentől azonban ismét ellenfelünk kerekedett felül, 21 mp-cel a vége előtt Katona büntetőire volt szükség, hogy meccsben maradjon válogatottunk - azonban csak az egyiket dobta be, a belgák nem hibáztak, így nagy csatában ugyan, de alulmaradtunk. Ezzel csapatunk elszenvedte első vereségét az Eb-n, Belgium viszont 3-0-lal vezeti a csoportot. 

Váradi Attila vezetőedző:
Gratulálok a csapatomnak, mióta itt vagyunk ma játszottunk a legjobban. Felkészült és erős csapat ellen tudtunk ki-ki meccset játszani, nüanszokon múlott hogy nem mi örülhettünk a végén.

fotó és slide: U-16 Magyar kosárlabda válogatott

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus