EYBL: A Bp-válogatott legyőzte a Himkit, esély a F4-ra!

Az idén életre hívott Budapest-válogatott 3-2-es mérleggel zárt Minszkben, az U20-as EYBL második idei alapszakasz tornáján, két orosz skalpot is begyűjtve, ezzel megtartotta esélyét a négyesdöntőbe jutásra

Budapest-válogatott (magyar) - BC BSEU (fehérorosz) 71 - 46

Ellentmondást nem tűrően kezdett az élete formájában kosarazó MAFC-os magasember, Pápai Máté (19 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 3 szerzett labda, 1 blokk) húzta fővárosi gárda, és már 15 ponttal ment a 4x8 perces negyedekből álló mérkőzés első félidejében. Sárosi Bulcsú együttese a rehabilitációját végző Lewis Chester és a már az NB I/A-ban fontos feladatokat kapó Mócsán Bálint nélkül is egységes, erős csapat benyomását keltette és könnyedén elbírta, hogy a Vasas irányítója, Kozma Norbert is kiülje a találkozót térdfájdalmai miatt. A mieinknél a 12 pontos, 11 lepattanós Joel Nshimba is masszív produkcióval rukkolt ki a festékben, a csapatszinten bemutatott 22 szerzett labda a fehéroroszok hetesével szemben pedig óriási védekezésbeli dominanciát mutat.

A Bp-válogatott legjobb dobói: Pápai 19, Nshimba 12/6, Kiss Ád., Andrássy 8-8.
A BSEU legjobb dobói: Yarats 16/9, Shchurko 15/9, Lebedev 7

Tsmoki Minszk (fehérorosz) - Budapest-válogatott (magyar) 59 - 56

Második pénteki mérkőzésén már egy sokkal masszívabb ellenfelet kapott a magyar alakulat, méghozzá az addig veretlenül menetelő Minszket, mely a hazai pálya előnyét is beszámítva a legerősebb riválisnak volt tekinthető ezen a tornán. A kezdés nem sikerült jól a Sárosi Bulcsú, Simon Nándor, Dinnyés Attila edzői hármas által dirigált Bp-válogatottnak, mely a '96-os születésű Andrássy Géza kivételével az összes játékosát nevezheti még a következő szezonban is ebben a korosztályban, hiszen mindenki más egy vagy két évig befér még majd ebbe a "sávba". A gyengébb kezdés pedig majdnem meg is pecsételte a mieink sorsát, ám a sokáig kétszámjegyű hátrány ellenére a hajrában Boros Márk (16 pont 15 játékperc alatt) és Andrássy Géza (18 pont, 4 lepattanó, 2 szerzett labda) főszereplésével visszahozta magát egálra a fővárosi együttes a Vasas hátvédjének triplájával, de a fordításra már nem maradt energia, fejet kellett, hogy hajtson a kicsit későn ébredő Bp-válogatott. 

A Minszk legjobb dobói: Rahazenka 17/3, Liutych 16, Sazonou 11/3
A Bp-válogatott legjobb dobói: Andrássy 18/3, Boros 16/3, Iványi 5/3, Pápai 5

Budapest-válogatott (magyar) - Himki Moszkva (orosz) 69 - 60

A jelenlegi keretből öten tavaly a Vasas Akadémia színeiben óriási sikert aratva egyszer már legyőzték az U17-es korosztályban az orosz sztárgárda korosztályos csapatát, s most hasonló tettre készült a Sárosi-Simon-Dinnyés edzőtrió legénysége is. Az ellenféllel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a most is remeklő Lobarev, Karpenkov páros az Euroliga- és a VTB Liga keretnek is tagja a Himkinél. 

A térdbántalmai ellenére összedrótozott Kozma Norbert kiválóan mozgatta a csapatot, de irányítóban az első tornán All-Star ötösbe választott Honvéd-nevelés, Kerpel-Fronius Gáspár (8 pont, 3 lepattanó, 2 gólpassz) és a MAFC dobógépe, Iványi Kristóf (10/6 pont) is feljebb kapcsoltak, Joel Nshimba (16 pont, 5 lepattanó) és Pápai Máté (9 pont, 8 lepattanó) pedig újra nagyot alkottak a palánk alatt a stabil Andrássy Géza (8 pont, 4 lepattanó), Völgyi Marcell (6 pont, 4 lepattanó) párossal egyetemben.

A 13-5-re megnyert első nyolc perc már megmutatta, hogy védekezésben mennyire masszív ez a gárda, a most nem annyira ponterősen, ám nagyon kreatívan és lendületesen kosarazó Boros Márk (2 pont, 4 gólpassz) pedig újra fontos láncszem volt a gépezetben. Ezzel a sikerrel gyakorlatilag reális esélye maradt az év végi Final Fourra a fővárosi együttesnek, ez volt a találkozó legfőbb tétje, hiszen az addig veretlen oroszokkal szemben három győzelemnyi hátrány már nem lett volna reálisan behozható, így viszont az esetleges holtverseny bekövetkeztekor a mieinket lennének majd előnyben. 

A Bp-válogatott legjobb dobói: Nshimba 16/3, Iványi 10/6, Pápai 9
A Himki legjobb dobói: Akhmedov 16/12, Karpenkov 14/6, Lobarev 10/6

Budapest-válogatot (magyar) - BC Runa (orosz) 67 - 47

A sérült Kozmát ez alkalommal is pihentető fővárosiak 28 pontos első nyolc perccel nyitottak és gyakorlatilag lendületből behúzták ezt a derbit. Az 5 pontos, 4 lepattanós, a labdát szépen osztogató Vasas-nevelés, Kiss Barnabás kevesebb játékideje ellenére is hasznos tudott lenni, míg három klubtársa, Andrássy Géza (19 pont, 3/3 tripla, 3 szerzett labda), Völgyi Marcell (15 pont, 7/8 mezőnyből, 5 lepattanó, 3 gólpassz) és Boros Márk (11 pont, 4/5 mezőnyből) gyakorlatilag átrohantak az oroszokon és szétdobták az ellenfelet.

A Bp-válogatott legjobb dobói: Andrássy 19/9, Völgyi 15, Boros 11/3
A Runa legjobb dobói: Metreveli 13/3, Ivanov 11/6, Shalashenko 8

VEF Riga (lett) - Budapest-válogatott (magyar) 66 - 55

Az extrém korán lejátszott mérkőzésre sajnos nem tudott kellőképpen felpörögni a Sárosi-legénység, és félidei 16 pontos hátránya után már nagyon kellett kapaszkodnia a legjobb mostani produkcióját nyújtó Kerpel-Fronius Gáspár (16 pont, 4 lepattanó, 4 szerzett labda) irányította fővárosi együttesnek azért is, hogy kisebb különbségű vereség legyen a vége a hat lett korosztályos válogatottat felvonultató baltiak ellen, ami még nagyon sokat számíthat az esetleges körbeveréseknél. Annyi biztos, hogy a februári, harmadik alapszakasz-tornán gyakorlatilag 5/5-ös mérleget kell majd hoznia a magyar alakulatnak a legjobb négybe jutáshoz, de elnézve a mezőny erősorrendjét, erre az elvi esélye megvan a csapatnak. Az élen óriási a tülekedés és eddig a körbeverések is "alakulnak", de lényeg a lényeg: kompetetív kosárlabdából újabb hasznos leckét vehetett a 7-3-as összmutatóval álló Budapest-válogatott és majd komoly teher alatt kell teljesítenie február végén Valmierában (Lettország) a Final Four eléréséhez.

A VEF Riga legjobb dobói: Hazners 14/12, Raimo 11/3, Silins 9/6
A Bp-válogatott legjobb dobói: Kerpel-Fronius 16/9, Andrássy 13/3, Kiss B. 8

Fotó: BKSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus