Fájó, de megérdemelt vereség a hazaiaktól

Szünetben még vezetett, de utána szétesett, gyengén dobott, így simán kikapott U18-as leány válogatottunk a  házigazda Szlovéniától.

Szlovénia-Magyarország 71-50  (13-17, 18-15, 20-10, 20-8)

Magyarország: Studer 4, Aho 11, Dubei 12/3, Kuttor 8/3, Kiss V. 9.  
Cserék: Tóth T. 4, Weninger, Böröndy 2, Török, László. 

Aho Nina ügyes egyéni akciójával gyorsan vezetést szereztek fiataljaink, majd Aho újabb ügyes kosarat szerzett. Váltva estek a kosarak, Dubei Debóra is megvillant, de a hazaiak középtávoli dobásokkal tartották a lépést lányainkkal. A 3. perc végén Aho már 6 pontnál járt, 8-6-ra vezettek fiataljaink. Kuttor Enikő egy büntetőt bedobott kettőből, ez jobb találati arány, mint amit tegnap mutattak lányaink a vonalról. Az Egyesült Államokba készülő magasbedobó az 50%-osan értékesített büntetők után labdát majd könnyű kosarat szerzett, a hazai szakvezető pedig időt kért. Remek volt a hangulat a lelátón, sokan bíztatták a hazaiakat, de a "magyarok, magyarok" buzdítás is fel-felhangzott. Az időkérés jót tett a zónára váltó hazaiaknak, akik egy pontra feljöttek. Ekkor sikerült ügyesen ziccerig játszani a hazai területvédekezés ellen, s Aho passzátból Kiss Virág szerzett könnyű kosarat - nem sokkal később Tóth Tímea blokkolt látványosan egy szlovén dobást. Dubei emelt be egy triplát, 6 ponttal megugrottunk, sőt labdánk volt az előny további növeléséhez - nem tudtunk élni vele, a hazaiak viszont egy rendezetlen védelem elleni triplával megfelezték hátrányukat. Kiss is egy büntetőt dobott be, 4 pontos előnnyel zárták lányaink az első 10 percet. 

Több, mint egy perc telt el pont nélkül a második negyed elején, a szakasz első kosarát betörésből a hazaiak szerezték. Szerencsére Aho azonnal felelt rá. Tóth Tímea villant visszaszerezve egy támadó pattanót, de a hazai betörésekkel szemben nem nagyon volt ellenszer, ráadásul letámadásuk után Dubei ellen labdavesztést követően sportszerűtlen hibát ítéltek a játékvezetők. Kicsit megzavarodott a csapat, a hazaiak a szerbek ellen is villogó Annamaria Prezelj vezétlezével egy 7-0-s rohammal fordítottak - jött is a magyar időkérés.  Studer Ágnes először villant - fontos volt, mert egyenlítettünk, a következő szlovén támadásnál pedig támadó hibát harcolt ki. Kuttor triplájával átvettük a vezetést, de azonnal "visszakaptuk" a hármast. A szakasz hajrájában, a hazai zóna ellen volt, hogy közel egy percig támadhattunk, kétszer is visszaszerezve a támadó pattanót. Studer keze nem remegett a vonalon, büntetőivel visszaszerztük a vezetést. Váltott vezetéssel haladtak a felek, a hazaiak újabb triplát dobtak, majd az előző percek magyar hőse, Studer - úgy tűnt - megszédült egy ütközés után. A félidő utolsó percére fordulva Kuttor büntetőivel visszaszerezték a vezetést lányaink, akik mininális vezetéssel térhettek pihenőre. 

Szerencsére Studer Ági ott volt a pályán a második félidő kezdetén. Közel másfél perc elteltével Aho szerezte szünet után az első kosarat, ám erre 3 duplával feleltek a hazaiak. Kapkodtak, több labdát is eladtak a lányok a hazai zóna ellen, érthető, hogy Mészárosné Kovács Andrea ismét magához rendelte lányait. Az időkérés után a szlovénok egy triplával 9-0-ra duzzasztották rohamukat. E kiélezett helyzetben Kiss Virág villant előbb középtávolról, majd indításból, s 2 pontra hozta fel csapatunkat. Megvoltak, de kimaradtak a helyzetek, továbbra is futottak a lányok az eredmény, s a hazai csapat után. Mindkét csapat zónázott, a hazaiak játéka jóval folyamatosabbnak tűnt, s egy újabb triplával 7 ponttal elléptek. Csapatunkat Dubei próbálta versenyben tartani, de a hazaiaknak mindenre volt válaszuk. A szakasz hajrájában Tóth Timi megkapta a 4. hibáját. A játékrész végén szerencsénk volt, a hazaiak 6 büntetőből csupán kettőt értékesítettek - de 9 ponttal így is vezettek. Tóth Timi faragott egy duplával a hátrányon - sajnos a bónusz büntetője kimaradt. Visszaálltunk emberfogásra, ami ellen szenvedtek a hazaiak, ám a túloldalon mintha "bedeszkázták" volna gyűrűjüket, tisztára játszott akciók végén rendre kimaradtak a dobások, taln a tegnap késő esti meccs fáradtsága játszott ebben közre. A negyed első 4 percét 4-2-re nyerték a hazaiak. 

A záró szakasz elején 2 sikeres hazai büntetővel 10 pont fölé nőtt a hátrány. Dubei büntetőket értékesített, Kiss közeli helyzetet. 7 pontra lejöttünk, ám kaptunk egy demoralizáló triplát.  A sok kihagyott tiszta helyzet miatt több játékosnak is érezhetően elszállt az önbizalma. Már a tiszta helyzetekben is inkább passzoltak a lányok, s ezekbe is be-becsúszott egy-egy hiba, az eladott labdák után pedig ziccerehettek a szinte extázisban játszó hazaiak. A végén minden sikerült nekik, a mieinknek pedig ahogy az lenni szokott szinte semmi, így lányaink simán kikaptak. Az utolsó percekben az így ki-ki meccsé előlépő holnap kora délutáni, szerbek elleni csatára gondolva pihentette néhány kulcsjátékosát Mészárosné Kovács Andrea. 

Sok tiszta helyzetet alakítottak ki egymás számára a lányok, de a pocsékul mezőnyből 28,3 %-ka (17/60), a triplavonalon túlról pedig nem egészen 12%-kal (2/17) dobtak. Így pedig nem lehet nyerni, még akkor sem, ha a lepattanó harcot 48-42-re megnyerték lányaink és abban, hogy a vereség súlyos lett, abban a 22 eladott labda is közrejátszott. 

Úgy véljük, a mai találkozón gyorsan túl kell tenni magát a csapatnak, holnap adott a lehetőség a javításra a nyeretlen szerb együttes ellen.  

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus