Ferenczi Tamás az U18-as válogatott szerepléséről

Ferenczi Tamás, az U18-as fiú válogatott szövetségi kapitánya beszélt többek között a B-divíziós Eb tapasztalatairól, és a fájó végjátékot hozó utolsó meccsről is.

Ha a kontinenstorna előtt felajánlották volna a Top8-as szereplést, aláírtad volna, vagy úgy vélted, ebben a csapatban több van?

Alá nem írtam volna, tudtuk, hogy ebben a társaságban több van. A minimális cél volt a csoportból való továbbjutás, az már más kérdés, hogy a négy közötti mérkőzésekről nagyon hiányzott Lewis Chester, soha nem derül ki, de hiszem, ha ő van, akkor megverjük a szlovákokat.

Sikerült már megemészteni az utolsó találkozó végét? Ennél aligha lehet fájdalmasabb forgatókönyvet írni. Milyen érzések jártak át akkor és most?

Még rágódik rajta az ember, ez úgy gondolom, sokáig így lesz, viszont előre kell tekinteni és már a következő feladatra fókuszálni. A tanulságot le kell belőle vonni, de felesleges energiát pazarolni az önmarcangolásra. A gyerekeket sajnálom nagyon, egy bronzéremmel fejezhették volna be U18-as karrierjüket. Remélem, az élet visszaadja nekik azt, amit most elvett, nagyon megérdemelnék!

Mikor érett igazán összetartóvá, egységessé a csapat? Már a felkészülés alatt, vagy ahogy haladtatok előre a mérkőzések folyamában?

A felkészülés alatt kezdődött az összekovácsolódás, új játékosok is kerültek be a keretbe a két évvel ezelőtti csapathoz képest. Egy kivételével mindenki jól illeszkedett a régiekhez, összetartó kis közösség jött létre. A felkészülés során annyira sok negatívum ért minket, hogy a felsorolni is nehéz lenne, de mi azt sulykoltuk a játékosokba, hogy összefogva minden nehézséget le tudunk győzni! Egy kivételével sikerült...

Melyek a Eb legfőbb tapasztalatai? Legyen ez szakmai, pszichológiai vagy épp a leendő U20-as korosztály számára.

A legfőbb tapasztalat, hogy rengeteget kell dolgozni a játékosoknak. Fizikálisan, technikailag, munkához való hozzáállásban előre kell lépni. Óriási a felelőssége a kluboknak, hiszen az év során a munka 90%-a ott folyik, mi a válogatottnál főleg a taktikai repertoár bővítésével tudunk a teljesítményhez hozzá tenni. Úgy gondolom, taktikai felkészültségben bárkivel felvettük a versenyt. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kiválasztásra, hogy a mi csapatainkban is legyenek európai szintű, saját korosztályukban meghatározó egyéniségek. Mi csapatként voltunk erősek, az ellenfeleknél olyan játékosok játszottak, akikről még sokat fogunk hallani. Az ideális az lenne, ha ezt a kettőt, a kiemelkedő, mérkőzést eldöntő egyéniségeket tudnánk a csapatjátékkal ötvözni.

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus