Győzelmet ért az első félidei parádé

Szenzációs játékkal 25 pontos előnyt szerzett Korea ellen az U17-es leány világbajnokság utolsó csoportmeccsén az első félidőben válogatottunk. Bár a záró szakasz elején volt egy ijesztő "lefagyás", végül Mészárosné Kovács Andrea tanítványai egy nagyon tanulságos meccsen megőrizték világbajnoki veretlenségüket. Tették ezt ráadásul úgy, hogy több kulcsember is csupán alig több mint egy negyednyi időt töltött a pályán.

Magyarország-Korea 73-68  (24-9, 18-8, 19-30, 12-21)

Magyarország: AHO 8, Weninger 6, Dubei 5/3, KUTTOR 19 KISS 12. Cs: Böröndy 4, SOLYMOSI 5, NAGY 6, Studer 5/3, Jankó 4, Horváth K. 4/3.

Amint az várható volt, nem szokásos ötösével kezdett csapatunk a tét nélküli záró csoportmeccsen. Kiss Virág támadó pattanó után a mieinknek szerzett vezetést, rögtön egyenlítettek a letámadással kezdő koreaiak. Aho Nina dobta át szép triplával az ázsiai zónát. Ez jókora lökést adott eddig is remeklő csapatunknak, Kiss, a center lendületes, bátor betöréssel, Dubei Debóra pedig szép triplával vétette észre magát, szép 8-0-s futást mutattak be a felszabadultan kezdő lányok, időt kért Korea. Kis "közös" ámokfutás után a lepattanókat szinte kisajátító - 6 és fél perc alatt 8 a gyűrűkről lecsorgó labdát szerzett meg - Kuttor Enikő is betalált, 10 pontosra nőtt lányaink előnye. A koreaiak sem távolról, sem pedig tiszta ziccerből nem tudtak betalálni. Egyoldalú volt a meccs, örömjátékot mutattak lányaink, Kovács Andrea sokat cserélt. A negyed hajrájában Studer Ágnes is beemelt egy triplát, magabiztos 15 pontos előnyt szereztek 10 perc alatt fiataljaink.

Koreai kosárral kezdődött a második negyed, majd egy labdaszerzés és szépen végigvitt létszámfölényes lerohanás végén Studer volt eredményes. Ellaposodott a játék, nagy volt az iram, de a rohanásba mindkét oldalon sok hiba csúszott. A szakasz közepén Nagy Dorottya, Jankó Flóra és Aho révén fiataljaink közel 20 pontosra növelték előnyüket. A 18. percben Nagy büntetőivel ezt a határt is átlépték lányaink, akik a félidő végét újra uralták, Kisst előbb Nagy, majd Weninger hozta ügyesen helyzetbe a palánk alatt, centerünk pedig szünetig 25 pontosra hizlalta az előnyt.

Koreai triplára Kuttor felelt büntetőkkel a második félidő elején. A keletiek óriási elszántsággal jöttek ki a pályára szünet után, s ismét bevetették a letámadást. Eleinte volt is némi bizonytalanság a mieinknél, de mivel ellenfelünk túlpörgött, s gyakran hibázott, Kuttor vezérletével lányaink tartani tudták a 20 pont fölötti előnyüket. Weninger Virággal szemben szabálytalankodott sportszerűtlenül az egyik koreai lány, s az értékesített büntetők után 50-24-re nőtt az előny. Az ellenfél letámadását s zónáját időnként kifejezetten szellemesen játszották át a lányok, Solymosi Noémi is hozzátette kosarait a csapat összteljesítményéhez. Amellett, hogy semmi nem fenyegette a fölényes vezetést, a későbbiekben még akár hasznos is lehet lányainknak, hogy egy ilyen agresszív, jó lábmunkával "alátámasztott" egészpályás letámadás ellen játszhattak, mint amilyet a koreaiak mutattak be. A negyed közepén Studerre is ráfújtak egy sportszerűtlen hibát a játékvezetők - amúgy nem igazán tűnt durvának a meccs. A szakasz második felében azért be-becsúszott pár eladott labda a mieinknél, ellenfelünknek pedig egy fölöttébb szerencsés tripla is beesett a palánkról, 20 ponton belülre került Korea. Kiss váltakozó kimenetelű párharcot vívott a 192 centis koreai centerrel, Parkkal. A negyed végén szétesett a játék. Több kulcsember pihent, s mit szépítsük, sorra adták el a labdákat a lányok, 15 ponton belülre kerültek a vérszemet kapó, újabb triplát beemelő ázsiaiak.

A befejező etap a már a második félidő eleje óta dupla-duplánál járó Kuttor kosarával kezdődött, majd Horváth Krisztina hármasával 19 pontosra nőtt az előny. Ekkor talán túlságosan is megnyugodtak a lányok, a koreaiak viszont ha lehet, fokozták letámadásuk intenzitását. Jött egy mély hullámvölgy eladott labdákkal s koreai bravúr triplákkal. 66-47 után egy 13-0-s rohamot mutattak be az ázsiaiak a negyed közepén, miközben egy ütközést követően Ahót kellett letámogatni, aki saját lábán, de kezét fájlalva hagyta el a játékteret. Időkérés után a hosszú magyar kosárcsendet csapatunk e meccsen kiemelkedően legjobbja, Kuttor törte meg, majd Weninger bátor betörésből a 192 centis koreai center hóna alól volt eredményes. Park kosárral felelt, de egy újabb kifejezetten szellemes akció végén Jankó volt eredményes. 51 másodperccel a befejezés előtt 4-re jött vissza Korea. A támadóidő végén eldobott, s a gyúrúről lepattanó labdát a mieink szerezték meg, s 17 másodperccel a vége előtt Weningerrel szemben szabálytalankodtak az ázsiaiak. Időkérés után az első büntetőt bedobta, a második kimaradt, miként a túloldalon a két koreai triplakísérlet is, így lányaink megnyerték a meccset, s veretlenül lettek elsők csoportjukban.

 

Foto - fiba.com
Slide - MKOSZ, Sándor Ádám

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus