Ifjúsági Olimpia: a lányok és a fiúk egyaránt továbbléptek

Mind leány, mind pedig fiú csapatunk "túlélte" a csoportkört a kínai Nankingban zajló Ifjúsági Olimpián, azaz továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba. A csoportkör záró napján a magyar lányok két könnyed, sima győzelmet arattak Venezuela, majd Szíria ellen. A fiúk ugyan kikaptak a házigazda kínai csapattól, de az már a meccs előtt tudott volt, hogy továbbjutottak. A legjobb nyolc közé jutásért a lányokra Egyiptom, a fiúkra pedig egy igazi nagy csapat, Oroszország együttese vár.

Lányaink az erőviszonyoknak megfelelően, ha nem is túl jó mezőnybeli dobóteljesítménnyel - (15/39, 38%) -, de ismét hatékony védekezéssel, fölényes győzelemmel kezdték a csoportkör záró napját - 19-5-re legyőzve Venezuelát. Ezúttal némi helyzeti előnyben voltak lányaink, hiszen ellenfelük cserejátékos nélkül játszott, kosárszerzés tekintetében pedig szépen megoszlottak a terhek, Tóth Tímea 6, Aho Nina 5, Simon Cintia Mónika és Nagy Dorottya 4-4 ponttal járult a sikerhez.

Mai második meccsüket is könnyedén, fölényesen, s szintén egységes csapatmunkájuknak köszönhetően nyerték az ifjú magyar hölgyek, 21-5-re verték a szíriai csapatot. Tóth 7, Nagy és Simon 5-5, Aho 4 ponttal járult az újabb magabiztos győzelemhez. Lányaink csoportjukban a második helyen végeztek. A mieink mellett a holland csapat zárt egyetlen vereséggel, s mivel a két csapat egymás elleni meccsét Hollandia nyerte, ő végzett a csoport élén.

A magyar lányok a legjobb 8 közé jutásért a másik csoport 7. helyén végző egyiptomi együttes ellen játszanak. Az afrikai együttes a helyezéséhez képest igen jó, 4-5-ös győzelem-vereség mutatóval várhatja a mieink elleni nyolcaddöntőt.

Fiaink, mivel a korábbi eredmények szerencsésen alakultak a számukra, már biztos továbbjutókként várhatták a házigazda kínai csapat elleni találkozót. Történt ugyanis, hogy Puerto Rico az esélyeknek megfelelően legyőzte Uruguay csapatát (21-13), majd a mieink összecsapása előtt nagy-nagy meglepetésre a sereghajtó, s tegnap a mieink által is biztosan legyőzött indonéz legények "elkapták" a német együttest (10-9), így a házigazdák elleni összecsapás eredményétől függetlenül biztossá vált, hogy fiaink ott lesznek a folytatásban, az egyenes kieséses szakaszban. Az tehát a meccs előtt eldőlt, hogy fiaink a 7. helyen lépnek tovább, a házigazdák számára azonban volt tét. Győzelmük esetén 3., vereségük, azaz egy esetleges magyar bravúr esetén pedig a 4. helyen zárnak. Nos, a tét nélküliség nyugalmát "élvezve" fiaink ugyan nagy csatára késztették őket, ám ezúttal nem sikerült bravúrt elérniük, 21-16-ra alulmaradtak. Távolról az átlagosnál talán valamivel jobbnak mondható 5/12, 42%-os távoli dobásmutatóval rukkoltak elő fiaink, akik közül Horváth Kristóf István 3 távoli találatot jegyezve 7, Kis Attila Raul 4, Mike János 3, Major Gergely pedig 2 pontig jutott a találkozón.

A 3 győzelem mellett 6 vereséggel továbbjutó magyar legénység a nyolc közé jutásért, az egyenes kieséses szakaszban a másik csoport 2. helyén végző orosz csapattal találkozik, amely 7 győzelem mellett 2 alkalommal maradt alul a másik csoportban.

A másik ágon érdekes módon alakult ki a végső sorrend, hiszen az argentinok az oroszok és a spanyolok is 7-2-vel zártak. A három csapat közötti körben az argentinok voltak a leggyengébbek, kikaptak az oroszoktól s a spanyoloktól egyaránt, ez utóbbiak pedig a legjobbak, hiszen az oroszokat is legyőzték. Mégis argentin, orosz, spanyol sorrend alakult ki - vélhetően a kosárkülönbséget vették alapul...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus