Indul a kosárzuhatag Debrecenben

Holnap indul a 3X3 világbajnokság Debrecenben - a helyszínen tartottak sajtótájékoztatót a mai napon.

A dehir.hu cikke:

A játékról érdemes tudni, hogy egy fél kosárlabdapályán zajlik egy palánkra, 12 másodperces támadó idővel, egyébként a hagyományos kosárlabda szabályai szerint. A 3X3-as kosárlabda ma már elemi része a sportágnak, s elsősorban azért fontos, mert a gyerekekkel leginkább ezen keresztül tudják megszerettetni a játékot. Hasonló szintű eseményt eddig még nem rendeztek Magyarországon. Az utcai kosárlabda háromfős változatának tornáján mind a nőknél, mind a férfiaknál 24-24 ország képviselteti magát.

Szarvas Gábor, szövetségi edző a szakág hazai történetéről elmondta, hogy körülbelül 4-5 évvel ezelőtt indult be a 3X3 kosárlabda Magyarországon, s ő három esztendeje foglalkozik az U18-as utánpótlás válogatottakkal. A munkát pedig érdemes nagyon komolyan venni, mert a nemzetközi szövetségnek a szakággal komoly tervei vannak olyannyira, hogy belátható időn belül – 2020-ra – olimpiai sportággá szeretné emelni azt.

Ami a magyar esélyeket illeti, Szarvas Gábor elmondta: nagyon nehéz lenne előre megjósolni az erőviszonyokat.

– Olyan ez, mint az orosz rulett, szinte bármi megtörténhet – vélekedett a szakvezető. – Én a mieink által elvégzett munkával elégedett vagyok annak ellenére is, hogy nehéz volt beiktatni a felkészülést a hagyományos kosárlabda programjába.

Becsky István, a vb szervezőbizottságának elnöke elmondta: az előkészületekkel minden rendben van, sőt, úgy néz ki, hogy az időjárás is megfelelő lesz. A vb „esőhelyszíne” egyébként a Főnix Csarnok, de ennek az igazi varázsát a Nagytemplom előtti szabad tér adja. Szerdán délelőtt már meg is kezdődtek a hivatalos edzések.

- Lesz egy centerpálya 800 fős lelátóval, plusz még három azonos méretű pálya állható körbe. Fontos elmondani, hogy a mérkőzések délelőtt és délután is ingyen lesznek megtekinthetőek – hangsúlyozta a körülményekről Becsky István.

A világbajnokság csütörtöktől kezdődik, a hivatalos megnyitó fél háromtól lesz, utána pedig elkezdődik az első mérkőzés. Csütörtökön és pénteken délután 3 és fél 10 között zajlanak a meccsek, szombaton viszont a labdarúgó BL fináléjára tekintettel a kezdést előre hozták, így fél 2-től negyed 9-ig pattog majd a labda a Nagytemplom előtt. De másféle vetélkedések is lesznek: például szombaton délelőtt felnőttek számára rendeznek pénzdíjas, nyílt versenyt is, amire bárki jelentkezhet. Vasárnap délelőtt pedig megrendezik az egyetemisták és főiskolások országos bajnokságának döntőjét is.

– A vasárnapi programot külön ajánlom mindenki figyelmébe – hangsúlyozta Becsky István –, hiszen ekkor nemcsak a csapatversenyek lesznek láthatóak, hanem különböző ügyességi vetélkedések is, például a hárompontos-dobó verseny és a mindig népszerű zsákolási verseny.

Szóval komoly világverseny lesz ez, de egy vidám, fiatalos dzsembori is egyben. Érdemes lesz megnézni.

A tornáról szerdán sajtótájékoztatót is tartottak. Széles Diána alpolgármester, aki maga is kosárlabdázott, a vb-t felvezető szerdai sajtótájékoztatón úgy vélte, nézőcsalogató rendezvény lesz a vb, amelyet gyönyörű környezetben, a Nagytemplom előtti Kossuth téren rendeznek majd. Széles Diána kiemelte a verseny turizmusban betöltött szerepét, a rendezvény ugyanis 5 ezer vendégéjszakát jelent a városnak – a kosár Eb-vel együtt pedig összesen 11 ezret.

Julien Debove, a nemzetközi szövetség (FIBA) 3X3-as szakágának kommunikációs igazgatója nagyra értékelte a helyszínt, szerinte a Kossuth tér, háttérben a Nagytemplommal, csodálatos látványt nyújt sportolóknak és közönségnek egyaránt.     

Az ifjúsági világbajnokság történetéről kiderült: 2011-ben rendezték meg először, s azt szeretnék elérni, hogy 2020-ra olimpiai sportág legyen a 3X3-as kosárlabda. Az idei vb-t Izrael rendezte volna, ám a térségben zajló konfliktusok miatt Tunéziába tették át a tornát. Az észak-afrikai ország végül lemondott a rendezésről, így került Magyarországra, illetve Debrecenbe a vb.

A sajtótájékoztatón jelenlévő Aho Nina Daniella, a tavalyi ifjúsági olimpián negyedik magyar válogatott tagja elmondta: a mostani versenytől aranyérmet, de legalábbis dobogós helyezést vár csapata számára.

Forrás, Foto, Slide - dehir.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus