Információk a debreceni 3X3 WTM viadalról és U18-as Eb-ről

Ma sajtótájékoztatót tartottak Debrecenben, ahol az eheti 3X3 World Tour Masters és a 3X3-as U18-as Európa-bajnokság volt a téma.

A mai sajtótájékoztató sajtóanyaga:

A 2015 június elején rendeztek először Debrecenben, a Nagytemplom előtti téren, nemzetközi, úgynevezett 3x3-as kosárlabda mérkőzéseket. Akkor a világ legjobb 18 éven aluli fiú és lány kosarasai mérték össze tudásukat. A két évvel ezelőtti sikeres rendezés eredményeként, a világon eddig egyedülálló módon, a nemzetközi szövetség (FIBA), tavaly egy 3 éves szerződést ajánlott fel, 6 világesemény megrendezésére a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének. Mind a hat esemény helyszínének Debrecent választotta a hazai szakszövetség. Az U18-as fiú és leány kontinensviadal mellett a férfi elit kategória legjobbjainak részvételével zajló un. World Tour Masters egyik állomása is lett Magyarország második legnagyobb városa. A világversenyeknek azonban itt még nem lesz vége, hiszen 2019 nyarán a felnőtt Európa-bajnokság házigazdája is lesz a Cívisváros, mely egyúttal már egy olimpiai kvalifikációs torna is lesz. 

Az idén augusztus 31-szeptember 1. között lesz a világ legjobb 3x3-as férfi elit kategória csapatainak egyik selejtező helyszíne Debrecen. A Cívisváros az ötödik állomáshelye a sorozatnak, olyan neves rendezővárosok közé sikerült bekerülni, mint a kanadai Saskatoon, a japán Utsonimiya, a cseh Prága, a svájci Lausanne, a kínai Chengdu vagy éppen Mexikóváros. Nem egyszerű eljutni a World Tour Masters fordulókra, hiszen csak a világranglista pontok alapján, valamint a selejtezőkön kibocsátott szabadkártyával kvalifikálhatja magát az adott csapat. A hét állomáson összegyűjtött pontok alapján végül rangsorolják a csapatokat, és a legjobb 12 együttes nevezhet a Pekingi nagydöntőre. Az idei az első sorozat, amikor már abban a tudatban versenyeznek egymással a csapatok, hogy a szakágat beválasztották a Nyári Olimpiai Játékok versenyszámai közé. Így 2020-banTokióban, már olimpiai érmeket kapnak majd a sportág legjobbjai.

A cívisvárosi versenyen is négy hármas csoportba sorsolják a csapatokat. Az augusztus 30-i utolsó szabadkártyáért folyó küzdelmek után, 31-én már a csoportmérkőzéseket láthatják a Kossuth térre kilátogatók, míg szeptember 1-én a legjobb nyolc csapat küzd meg egymással a helyezésekért és a világranglista pontokért.

A World Tour Masters debreceni állomásának döntője szeptember 1-én, pénteken, 21.15-től lesz.

Természetesen idén is lesz a World Tour keretében látványos zsákolóverseny, valamint a mesterlövészeknek meghirdetett hárompontos dobó verseny.

2017-ben szeptember 1-3. között, 12-12 nemzet legjobb, 18 éven aluli fiú és lány 3x3-as kosarasai küzdenek majd, a kontinens bajnoki címért.

A magyar lányok az A-csoportban szerepelnek. (A mieink 2015-ben EB-t nyertek, míg tavaly a második helyen végeztek Debrecenben.) Az egyik ellenfelük Olaszország lesz, akit a szolnoki selejtezőn, hosszabbításban sikerült legyőzni, a négy közé jutásért. A hármas utolsó tagja Lettország lesz, akik a hazai rendezésű selejtezőn az ezüstérmet szerezték meg.

A lányok szeptember 1-én 11 órától a lettekkel, és szintén elsején 14.05-től az olaszokkal játszanak.

A lány döntő időpontja: szeptember 3. 20.40

A magyar fiúk a D-csoportba kerültek, ahol a szolnoki selejtezőt megnyerő észtekkel és a mindig erős szerbekkel küzdenek meg a továbbjutásért.

A fiúk szeptember 2-án 17.20 perctől a szerbekkel, míg szintén másodikán 21.05-től az észtekkel játszanak.

A fiú döntő időpontja: szeptember 3. 21.10

A hármas csoportokból, mind a lányoknál, mind pedig a fiúknál, két csapat jut tovább a középdöntőbe.

Az U 18-as EB keretében is lesz a hárompontos dobó és a zsákoló verseny a nézők nagy örömére.

A 3x3-as játék, vagy korábbi nevén a FIBA 33, a kosárlabdázás egy speciális változata. Ahogy a neve is jelzi, három játékos játssza, három másik ellen, félpályán, egy palánkra, 12 másodperces támadóidővel. Egy mérkőzés 10 perc tiszta játékidőig vagy valamelyik csapat részéről, 21 pont eléréséig tart.

Mindkét eseményre a belépés díjtalan.

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus